© Sputnik/ Sergey Guneev
Занимљивости

Најскупљу слику на свету купио саудијски принц

Престолонаследник је Да Винчијево дело које приказује Исуса Христа платио 450,3 милиона долара

Саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман прави је купац слике Леонарда да Винчија „Салваторе мунди” (Спаситељ света), пошто је преко пријатеља и рођака платио за њу рекордних 450,3 милиона долара, рекли су амерички и арапски званичници.

„Њујорк тајмс” је пренео у среду да је куповину обавио саудијски принц Бадер бин Абдулах бин Мухамед бин Фархан ал-Сауд, али данас пише да извори упознати са саудијском краљевском породицом кажу да је куповину финансирао престолонаследник Мухамед, пријатељ и рођак принца Бадера.

wikipedia.org

Цена плаћена на новембарској аукцији у „Кристију” за Да Винчијеву слику је више него двоструко већа од претходног рекорда за уметничко дело продато на аукцији коју је држала слика Пабла Пикаса са 179,4 милиона долара.

Принц Бадер је у саопштењу јуче објављеном у саудијским новинама које су у власништву компаније коју он води, навео да је био изненађен наводима „Њујорк тајмса” и информацијама које је објавио лист, а за које каже да нису тачне.

Рекордна цена за Да Винчијево дело могла би бити незгодна за престолонаследника пошто је управо он покренуо велику акцију против корупције и претераног богаћења саудијске елите, наводи њујоршки лист.

Две недеље пре аукције 15. новембра, принц је наложио вансудска притварања најмање 200 најбогатијих бизнисмена, званичника и принчева у Саудијској Арабији, и тражио од њих да предају стотине милијарди долара имовине како би избегли судски прогон и били слободни.

Да Винчијева слика „Спаситељ света” могла би бити незгодна у ултраконзервативној краљевине и пошто приказује Исуса Христа, будући да муслимани верују да Исус није био спасилац већ пророк. Саудијски свештеници такође инсистирају да ислам забрањује уметничка дела која представљају људе, док је приказивање пророка посебно забрањено.

Принц Бадер, који је купац по документима аукцијске куће „Кристи”, није познат као неко ко има довољно новца за рекордно плаћено уметничко дело, није познат ни као колекционар, али је дугогодишњи пријатељ престолонаследника и већ је једном био његов заступник.

„Кристи” није хтео да објави име купца Да Винчијеве слике, али документи повезани с куповином показују да је он купац, наводи „Њујорк тајмс”.

Нови музеј Лувр у Абу Дабију саопштио је јуче да ће слика бити изложена у њему, али није навео да ли је слика поклоњена, позајмљена или изнајмљена. Принц престолонаследник Абу Дабија Мухамед бин Зајед близак је савезник саудијског престолонаследника.

Извор: Бета

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Грчка, Ердоган стигао у џамију, протест на градском тргу

Потенцијални ривали Партизана и Звезде

Израелска војска оборила ракету лансирану из Појаса Газе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat