wikipedia.org
Политика Србија

Најновији извештај Стејт департмента: Где је Србија у борби против тероризма

Влада у Београду предузела је кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, оцењује се у најновијем извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

У делу извештаја који се односи на Србију наводи се да у нашој земљи током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези са регрутацијом бораца за Исламску државу (ДАЕШ) био низак.

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ: Руска подршка руководству Српске

Како се оцењује у извештају, највеће претње од тероризма у Србији остају потенцијално кретање новца и оружја преко територије наше земље, повратак страних терористичких бораца и радикализација, преноси „Глас Америке“.

У извештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње са међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности, преноси Танјуг.

(ВИДЕО) КУВА У БАЊА ЛУЦИ – ДАВОР НАЈАВИО ЛОВ НА „УБИЦЕ“ – ХВАТАЋЕМО ИХ ГОЛИМ РУКАМА!

Наводи се и да је, као чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, Србија обећала донације у медицинској опреми у мају, али да су, како пише, „неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложиле испоруку те помоћи и по свему судећи ће ограничити додатно финансијске и материјалне доприносе Коалицији“.

У извештају се напомиње и да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је реч о правосуђу, спровођењу закона и безбедности граница, у извештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, али да је напредак земље у тој области постојан.

САМИР САДИКОВИЋ-СЕЛА КОМАНДАНТ 4. БАТАЉОНА БУГОЈАНСКЕ БРИГАДЕ ТЗВ. АРМИЈЕ БИХ И ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ КОЈИ ВОДИ ПРОТЕСТЕ

Истиче се чланство Србије у организацијама чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, али и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава, укључујући Министарство унутрашњих послова, културе и информисања, образовања, омладине и спорта.

Србија је, такође, укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извештају, у којем се указује и на сарадњу са Интерполом и Европолом, билатералне програме сарадње у обезбеђивању граница са Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са БиХ и Хрватском.

„Српске агенције у овој области рутински сарађују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором“, закључује се у извештају о Србији.

У извештају Стејт департмента обрађени су и подаци за територију Косова, БиХ и Македонију.

НЕВИЂЕНИ ХОРОР У СЕНТИ: Почео да руши шупу па ископао ДВА ЛЕША! Откривено колико су скелети стари, МЕШТАНИ ЗАНЕМЕЛИ!

За Косово, које је такође члан Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, наводи се да је и у 2017. наставило да се бори са растућом претњом тероризма, уз напомену да су 403 особе са те територије путовале у Сирију и Ирак да се боре у редовима Исламске државе или Нусра фронта, а да је њих 74 погинуло.

Према подацима Стејт департмента, 133 се вратило, док 196 остаје у конфликтним зонама.

Када је реч о БиХ, у извештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете у 2017, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови.

УДАЛА СЕ ЗА ПРЕЖИВЕЛОГ ИЗ ФИЛМА „ВИДИМО СЕ У ЧИТУЉИ“ Сарађивао је са украјинском мафијом, а она је била прва мис Србије! Ево где су данас…

„Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, није начињен велики напредак“, оцењује се у извештају.

За Македонију се истиче да је сарађивала са САД у антитерористичким напорима, као и да је, такође, чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе.

Македонске власти су процениле да припадници и симпатизери Исламске државе одржавају присуство у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавештајна агенција процењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку, истиче се у извештају.

Како се додаје, од њих, 30 је убијено, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило кући у Македонију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАС У НОВОМ ПАЗАРУ: Приморавао дечака (12) да га орално задовољава! МУШКАРАЦ УХАПШЕН

„Брисел ће мало сачекати на Вучића, не иде ни у Њујорк“

Марјановић отворио душу и открио за чим највиже жали, шта га боли док гледа око себе, али једна ствар га посебно плаши

ЈЕЗИВА СМРТ У ЛЕШТАНИМА Мушкарац послао жени чудне поруке, па се разнео бомбом у аутомобилу

Нови Београд: ГЕЈ ПАР узимао ДРОГУ ЗА СИЛОВАЊЕ, давили се и гребали, интервенисала полиција!

Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
29°
Sat
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue