Занимљивости

НАЈКРВАВИЈЕ РУКЕ КРАЉЕВИНЕ: Тајанствени ЗАТВОРЕНИК у „Сенкама над Балканом“ заправо је ОВА историјска личност

У "Сенкама над Балканом" имамо прилику да видимо Тонија Михајловског као једног од главних јунака - Хаџи Дамјана Арсова, вођу ВМРО, који тражи да га пред судом брани Анте Павелић. Лик Хаџи Дамјана рађен је по угледу на Ивана Ванча Михајлова, а ово је прича о њему.

Иван – Ванчо или Ванче – Михајлов Гаврилов био је бугарски револуционар, активиста националистичко-ослободилачког покрета у Македонији, дугогодишњи вођа ВМРО (Унутрашња македонска револуционарна организација), писац и последња крупна фигура у историји македонског ослободилачког покрета. Чувени револуционар користио је и неколико псеудонима: Балканикус, Ратко, Брегалнишки, Брезов, Дејанов, Дорко, Македоникус, Мали, Отински, Скромни и Петар Дељан.

Ванчов успон у ВМРО

Иван Гаврилов рођен је 1896. године у Новом Селу у околини Штипа, у тадашњем Османском царству. Његов отац Михаил Мише Гаврилов и стриц Атанас били су активисти ВМРО. Српске власти убиле су му оца и старијег брата Христа Михајлова.

Ванчо је Бугарску мушку гимназију „Св. Кирил и Методиј“ у Солуну све до Другог балканског рата, а потом је прешао у српску школу у Скопљу. Понуђена му је стипендија српског министарства просвете да студира на европском универзитету, али је он одбија и пријављује се у бугарску војску која је у то време држала под окупацијом значајан део региона. По завршетку Првог светског рата, Иван Михајлов је емигрирао у Софију и почео да студира право. Тада су га контактирали активисти ВМРО и понудили му да раде као лични секретар вође овог тајног покрета, Тодора Александрова.

Иван Ванчо Михајлов – други с десна на лево, фото: Википедија

Међутим, крајем августа 1924. године Тодор Александров је убијен под неразјашњеним околностима и Михајлов преузима контролу над ВМРО и постаје снажна фигура бугарске политике. Чланови ВМРО кривили су комунисте за смрт Александрова, а комунисти су тврдили да је одговорност у рукама Ивана Михајлова.

Пронађена гробница Драже Михаиловића?

Тако је дошло до раздора у самој организацији и то је довело до неколико убистава – једно од њих је извршила и Иванова будућа супруга Мелпомена Менча Карничева. Михајлов је предводио групу млађих кадрова ВМРО који су ушли у конфликт са старијим делом организације. Потоњи су се залагали за оружане препаде, а омладина је у плану имала флексибилнију тактику – мање терористичке ћелије које би убијале утицајне личности. Конфликт је нарастао на борбу за вођство покрета и Михајлов је убрзо наручио убиство предводника старијих – генерала Александра Протогерова.

– Ја нисам убио Протогерова, ја сам само наредио његову ликвидацију – касније је говорио Михајлов.

То је била варница која је покренула рат између Михајловиста и Протогеровиста. Пошто су се лоше опремљени и бројно надјачани Протогеровисти приклонили Југославији, то је умешало и Србију у овај рат унутар ВМРО и у периоду између 1922. и 1930. године погинуле су хиљаде српских званичника и сарадника.

Активисти ВМРО: Попхристов, Протогеров и Михајлов, фото: Википедија

Сарадња са фашистима и усташама и убиство краља Александра

ВМРО је имао контролу над Пиринском Македонијом (Благоевградска област, данашња Бугарска) и понашали су се као држава у држави. Користили су ту територију као своју бази за нападе на Југославију уз незваничну помоћ Бугарске, а касније и фашистичке Италије.

Тако су временом дошли и до јако блиске повезаности са хрватским усташама. Активисти ВМРО извршили су бројне атентате, укључујући и убиство краља Александра И Карађорђевића и француског шефа дипломатије Луја Бартуа.

(ВИДЕО) БРУТАЛНА ТУЧА У НИКШИЋУ! Песнице им нису биле довољне, па су извадили МОТКЕ!

Сам Михајлов је одабрао Величка Керина, Бугарина који је извршавао смртне казне, да буде његова узданица. Величко, звани Владе, добио је надимак Черноземски – јер је оне које је ВМРО осудио на смрт он предавао „черној земљи“. Вођа хрватског усташког покрета Анте Павелић одлучио је да организује атентат на краља, а за помоћ се обратио Ванчу Михајлову. Тако је Павелић упознао Черноземског који је извршио атентат и од последица рањавања преминуо у канцеларији француске службе безбедности.

Черноземски је био стављен на разполагање Павелићу и Хрватима за било какву активност против Југославије, свакако у границама заједничке борбе за ослобођење наших народа из канџа Београда. Краљ Александар био је један од тих циљева. […] Уништавање Југославије била је жестока жеља свих народа који су јој били нелегално анексирани, осим Срба – рекао је Ванчо Михајлов у интервјуу 1990. године.
Бег од правде и од Георги Димитрова

Након убиства краља Александра Иван Ванчо Михајлов живео је у Турској, Пољској и Мађарској, а скрасио се у Загребу и то у периоду НДХ, уживајући Павелићево гостопримство у Загребу. Године 1943. Михајлов је инкогнито отишао у Немачку где се састао са Хитлером, Химлером и још неколико лидера нацистичке Немачке. Судећи по доступним информацијама, Михајлов је тада добио „амин“ да окупи три батаљона добровољаца који би добили немачко наоружање и који би били под командом Хајнриха Химлера. Међутим, како није успео да придобије подршку локалаца, Ванчо је мораода одбије понуду да води независну марионетску државу.

Године 1944. Михајлов је отишао у Италију јер је бугарски комунистички лидер Георги Димитров наручио његово убиство. Нови режими у Бугарској, Југославији и Грчкој прогонили су ВМРО и његове следбенике као издајнике и фашисте.

У егзилу је написао прегршт брошура и неколико књига, а негде се појављује и информација да је био запослен на Радио Ватикану. Мало пре смрти дао је први и последњи интервју после атентата на Карађорђевића. Умро је 1990. у 94. години живота, свега годину дана пре проглашења македонске независности. Сахрањен је у Риму.

Гроб Ванча Михајлова, фото: Википедија

Неки га памте као издајника, неки као хероја, а име Ванча Михајлова носе бројне улице по бугарским градовима. Чак се и на обали Јужних Шетландских острва на Антарктику налази стеновито узвишење Ратков брежуљак – по једном од Михајловљевих псеудонима.

Извор: dnevno.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАГ ПОКУШАВА ДА МАНИПУЛИШЕ МЛАДИЋЕВИМ ЗДРАВЉЕМ: Др Фалке подмеће радиолога

ДАНАС ЈЕ МИТРОВДАН: У народу овај дан означава доба године када почиње зима

Невероватна судбина открива траг: Јесу ли српске бебе продаване Албанцима на Косову

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun