Printscreen
Друштво Србија

НАЈЧУДНИЈА ВЕРОВАЊА У СРБИЈИ Ево како да се заштитите од ЗЛА!

Како год блесаво деловали, имају оправдање, и то научно.

Црвени конац, црна мачка, спавање у хладу ораха – колико је бесмислено веровати у све ово? Колико сте пута чули да би требало да се окренете око себе ако вам црна мачка пређе пут, по могућству три пута јер трипут Бог помаже, да се склањате од урокљивих очију или да не прескачете децу јер ће остати ниска?

СТУПИЛА НОВА ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ: 30 дана затвора и новчана казна за ОВЕ ПРЕКРШАЈЕ!

Ово су примери празноверја који немају никакво утемељење не само у науци већ и у здравом разуму, али – има и неких бапских савета за заштиту који, како год блесаво деловали, имају оправдање, и то научно.

Дланове држите уз себе или у џеповима кад стојите, а на коленима кад седите ако сте у друштву негативних људи.

По народном веровању, енергија других људи у нас „улази“ преко дланова, како што и ми своју енергију другима предајемо на исти начин. Кад покажете неком унутрашњу страну длана, он ће вас напунити нервозом ако је нервозан или вас испунити спокојем ако је сталожен.

КАТАРИНУ (22) ЈЕ МУЖ МИЛАН УБО 17 ПУТА НОЖЕМ ДОК СУ ИМ СИНОВИ СВЕ ПОСМАТРАЛИ: А онда је урадила нешто што јој је сачувало живу главу!

Наука нема поуздан званичан одговор на ово веровање, али многа оријентална вежбања (чигонг, таи чи…) и акупунктура посебну пажњу обраћају на дланове и имају читаву мапу целокупног људског организма на њима, што модерна медицина не пориче. У физикалној терапији на дланови је такође обраћена пажња. А тек шта рећи о разним начинима лечења биоенергијом, електро или магнетним таласима…

Јабука – рај, крушка – пакао

Сигурно сте чули израз „као да је пао с крушке“ кад се ради о некоме лудом, блесавом, смотаном… Зашто баш с крушке, а не, на пример, са шљиве, брескве или неког другог стабла с воћкама? Зато што се крушка у нашем народу сматра за „женско“ (подсећа по облику на женско тело), „ђавоље“ воће. Будући да су народна веровања заснована на вишевековној пракси, треба напоменути да крушке, поред повољних дејстава на људско здравље, имају и нека негативна: дијабетичари би требало да их избегавају због шећера; особе с повећаном киселином у желуцу, са цревним поремећајима, обољењима жучних путева, као и они који пате од гастритиса – због биљних влакана.

(ХИТ ВИДЕО) ОВАКО ИЗГЛЕДА КАД СЕ ПУТИН ЉУТИ… И ТО НА НЕМАЧКОМ! Одбрусио аустријском новинару, јер га је константно прекидао током интервјуа!

У та „негативна“ својства свакако спадају и појачано излучивање течности и избацивање отпадних продуката из организма преко свих органа који имају ту могућност, због велике количине биљне кристалне воде у овом воћу. Данас се то зове – детоксикација, и сматра се за нешто и те како позитивно. У „ђаволску“ природу крушке народ је веровао и зато што брже трули од јабуке која се генерално сматра за позитивно воће (румен ко јабука, здрав ко јабука, леп ко јабука…). „Доброту“ јабуке наука је одавно потврдила, чак и у препоруци да је „јабука на дан најбољи лек“.

Звиждање тера „зле силе“

Психијатрија је потврдила да одређене речи заиста могу да утичу на наше расположење и стање духа, с посебним освртом на молитве и религиозне песме. И не само речи, већ и ритам који производе. Дервиши падају у транс уз карактеристичан плес који прате ритам и речи. Међутим, за звиждук, било да сами звиждимо или слушамо звиждук, бар за сада, није утврђено какво дејство производи и на нас и на нашу околину. Али је поуздано да непријатни звукови, попут цичања, зујања, шкрипе, шкргутања… изазивају нелагоду и пречеста изложеност таквим звуковима може да доведе до стресних стања.

(ВИДЕО) ЛИКВИДАЦИЈА ДЕЈАНА ИСПРЕД ХОТЕЛА: Изрешетан отац шефа крушевачког подземља! Био осумњичен за убиство зубара, а онда ослобођен због ДНК БРАТА БЛИЗАНЦА!

Насупрот њима, речи у којима је правилна расподела самогласника и сугласника (иду један за другим), поготово речи с више самогласника, имају позитивно дејство. Језици, попут језика етничких група Океаније, препуни самогласника, изузетно су мелодични, „певљиви“, и самим тим пријатни за слушање. Етнолози и етнофилолози то доводе у везу с менталитетом народа, па су тако етно-групе Океаније, по бројним истраживањима, мирољубиве, веселе, с минималном дозом агресије.

После Преображења (19. августа) не треба се више купати у рекама и језерима

Веровали или не, НАСА научници су на основу анализа сателитских извештаја пре осам година потврдили да у другој половини августа слатководне воде мењају свој састав – из базних постају киселе. Наравно, они нису давали никакве препоруке у вези с купањем, можда је сад на реду медицина да каже свој суд о томе.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ: Нудили му хиљадарку и подсмевали се јер је њихов син хтео да силује Зорановог

Ношење крст(ић)а

У филмовима о вампирима ово је основни савет – покажи вампиру крст и ништа ти не може. Овде се треба вратити уназад кроз време, у доба цара Константина, који је хришћанство, дотле прогањано, установио као државну религију. По изворима који нису сасвим потврђени, преобратио се у хришћанина после сна уочи битке на Милвијском мосту. Тад је, наводно, обећао себи да ће његова војска на штитовима имати крст као главни симбол хришћанства. Извојевана је победа, и од тада су, према хришћанским изворима, ратници с крстом на штиту имали „заштиту“ виших сила. Крсташи су најочигледнији пример – од тога како су добили име до чврстог веровања како им нацртан крст гарантује победу. Модерни „крсташи“ имају исту веру у вези с крст(ић)ем који носе око врата, руке…

Ко се сунца крије, боље да га није

Кад замислимо вештицу или вампира, помислимо на мрак. Придев мрачан, поред основног, има и бројна метафорична значења, сва, до једног, негативна. У стара времена чест је био савет: „Кад си с непознатим људима, седи тако да сунце бије у тебе.“ У модерно време овај савет може да се прошири и на лампу, рефлектор… било који извор светлости. Шта рећи, изузев да ће вас остали боље видети?

ИЗГОРЕЋЕМО! Алармантан пораст температуре на Западном Балкану, БИЋЕ НАМ КАО У РЕРНИ!

Не спавај у хладу ораха

Без обзира на то што ово веровање делује као примитивно сујеверје, наука је доказала да и те како има истине у њему. Наиме, и стабло и лишће и нарочито плодови ораха обилују јодом, а ако сте му претерано изложени, он изазива поремећаје у раду штитасте жлезде.

Црвен конац око леве руке – против урока

Код нас је обичај да се детету одмах по рођењу стави на ручицу и држи тако до 40 дана најкраће. Некима је око леве руке и до првог рођендана. Можда ће вас изненадити, али то није српски „изум“ већ јеврејски. Од чега заправо „штити“ овај конац, зашто је баш црвени и зашто се ставља око леве руке, а не, на пример, око десне?

СТАРЛЕТЕ КАО ОРУЖЈЕ КРИМИНАЛАЦА Ево зашто су проглашене за БЕЗБЕДНОСНУ ПРЕТЊУ

Народно веровање даје следеће одговоре: штити од урока, црвен је јер та боја одбија уроке, а лева рука је ближе срцу. Наука је потврдила да је једино тачно да је лева рука ближе срцу, али урок не разматра као релевантан појам, а у вези са црвеном бојом има штошта да каже. Психолози су потврдили да црвена боја има (углавном) позитиван утицај на наше расположење.

Храст – добро дрво

Анимистичка религија Старих Словена почивала је на добрим и злим дусима природе, па су тако флора и фауна биле разврстане на добре и лоше примерке. По руралним подручјима у Србији и даље се верује да, ако желите да повратите снагу, обгрлите неко добро дрво, на пример храст, и снага ће вам се вратити. Али, није неважно како ћете загрлити дрво: ставите дланове на кору, зажмурите, умирите се и чекајте да вам „улије снагу“. Код В. Чајкановића и Т. Ђорђевића, наших најпознатијих етнолога, наћи ћете бројне примере поштовања храста као светог дрвета Срба – у њему је „српска душа“, он је наш „заштитник“…

(ВИДЕО) УЖАСНО! ПОКУШАЛА ДА СЕ УБИЈЕ ДЕВОЈЧИЦА (15) која на језивом снимку БРУТАЛНО ТУЧЕ СВОЈУ ДРУГАРИЦУ!

Поштовање се огледа и у народним обичајима, које су ови етнолози подробно описали, поготово Чајкановић у вези с обичајима за Божић. Храст не сечете кад хоћете и како хоћете. Важно је време, с ким сте, с које стране му прилазите… Ако нисте знали зашто се баш бадњак уноси у кућу на Бадњи дан, ето одговора. Ако немате храст у близини, од помоћи су и јела, буква, бреза, јаблан, шљива… Крушку избегавајте у сваком случају, не само зато што можете да паднете с ње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нешто се ваља: Хоће ли европске државе укрстити копља — због Косова

(ФОТО) И МИЛИЦА ДАБОВИЋ НЕЋЕ ДА ЋУТИ! Ево како је реаговала на тврдње сестре ДА ИХ ЈЕ ОТАЦ ЗЛОСТАВЉАО!

УХАПШЕНИ МАФИЈАШИ У УЖИЦУ: Брутално претукли човека тражећи му 11.000 евра, 15 дана раније НАПАЛИ И ФУДБАЛСКОГ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦА ФИЛИПА КОСТИЋА!

ПРИМЕТИЛА ЈЕ НЕШТО ЧУДНО У БРАШНУ И ЗГРОЗИЛА СЕ! Ако видите ОВО, одмах га БАЦИТЕ, јако је ОПАСНО!

Извор: alo.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon