Извор: nasa.gov
Занимљивости

Најбржа свемирска летелица приближава се Кујперовом појасу

Америчка свемирска сонда ,,New Horizons”, најбржа свемирска летелица која је до сада лансирана, приближава се Кујперовом појасу, региону ледених астероида далеко од орбита најдаљих планета.

,,New Horizons“ делимично користи нуклеарну енергију, а најпознатији је по прелепим сликама Плутона које је послао на Земљу у јулу 2015, пише Спутњик. Сонда је ,,успавана“ пре пет месеци због штедње енергије док је летела ка Кујперовом појасу.

Летелица ће бити поново активирана 11. септембра пре путовања од 16 месеци до МУ69, објекта у Кујперовом појасу за који се верује да је био присутан приликом настанка Сунчевог система. Он се налази четири милијарде миља од Земље, и чиниће најдаље досадашње свемирско путовање.

Постојање МУ69 није било познато када је ,,New Horizons“ лансиран 2006, а такође, његовом заслугом, или кривицом, Плутон је од девете планете Сунчевог система постао патуљаста планета, позната само као ,,астероид 134340″.

,,Највероватније ћемо пронаћи исконски бинарни систем у Кујперовом појасу, четири милијарде година стару реликвију формирања Сунчевог система и егзотични градивни елемент малих планета налик Плутону у Кујперовом појасу“, рекао је главни истраживач НАСА за ,,New Horizons“ Алан Стерн.

Он је додао да је могуће да постоји огроман број мањих тела преосталих из времена настанка планета Сунчевог система.

Директор планетарних наука у НАСА Џим Грин је навео да је мисија ,,New Horizons“ на Плутону превазишла очекивања и да до данашњег дана подаци које је сонда послала настављају да изненађују.

,,Узбуђени смо јер настављамо даље у мрачне дубине Сунчевог система до научне мете која није ни била откривена када је свемирски брод лансиран“, додао је Грин.

У сонди се налази и део пепела Клајда Томбоа, научника који је открио Плутон. Његова последња жеља је била да његов пепео буде послат у свемир.

О открићима америчке летелице ,,Касини“ која се налази код Сатурна можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Америка није спремна за рат на Корејском полуострву, али да ли ће је то спречити да га отпочне?

Да ли је дошло време да Србија изађе из зачараног круга евроинтеграција?

ОВАЈ СРБИН ЈЕ ТЕНКОВСКИ АС: Наш потпоручник најбољи командир тенка на такмичењу у Русији!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat