Кина Свет

ОНИ СУ НАЈБРОЈНИЈА ВОЈНА СИЛА НА СВЕТУ: А ово су моћна оружја којима располажу (ФОТО/ВИДЕО)

Ово је велика година за кинеску армију, пише Синхуа. Први носач авиона домаће производње предат је на употребу војсци у априлу, у јуну је кинеска морнарица добила и разараче најновије генерације. Кина прославља 90 година постојања своје Народно ослободилачке армије показујући целом свету колико су порасли њени борбени капацитети.
Kинеска војска (Фото: Синхуа)

Кина као годишњицу оснивања Народне ослободилачке армије узима 1. август 1927. године када је избио устаннак у Нанчангу у коме је учествовало 20.000 бораца.

Пре 19 година оружане снаге Кине бројале су 2 милиона људи чиме је постала најбројнија војна сила на свету. Поред раста броја активних војника, Кина је своје трупе почела да опрема најсавременијом војном опремом.

Током параде за Дан победе у септембру 2015. године Кина је приказала интерконтинентални пројектил Донгфенг-5Б који је дизајниран да носи нуклеарне главе, као и Донгфенг-21 против-бродни балистички пројектил прозван „убица носача“.

Кина је тада приказала и нове тенкове, борбена возила пешадије, системе раног упозоравања на напад из ваздуха, борбене хеликоптере…

У априлу 2017. године је поринут, Далиан, други кинески носач авиона али први икад произведен у Кини.

Први носач под именом Лиаонинг поринут је 2012. након реконструкције али реч је о совјетском носачу близанцу Адмирала Кузњецова који је купљен од Украјине.

Нови савремени кинески разарач је тежак 10.000 тона опремљен најсавременијим системима одбране и оружјем за напад на мете у ваздуху, води и под водом.

Све новитети кинеске армије могу бити виђени у пропагандном видео „НОА данас“ који је објавило кинеско Министарство одбране поводом 90 година оружаних снага.

Кина има други у свету највећи буџет за војску који је 153 милијарде долара. Ипак, у Пекингу истичу да је примарни циљ њихових снага очување мира и међународна сарадња.

Прочитајте још и:

Венецуела: Протести опозиције не јењавају, пале и најновије жртве (ВИДЕО)

Србија безбедна: ако код нас избију велики пожари, угасиће их Руси (ВИДЕО)

(ВИДЕО/ФОТО) СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС у Турској и Грчкој! Велика материјална штета, двоје мртвих, велики број повређених!

 

Извор: Правда

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu