Србија Хроника

НАЈБОЛЕСНИЈИ ПЛАЋЕНИ УБИЦА ДОЛАЗИ ИЗ СРБИЈЕ: Ломио жени руке, секао људе на комадиће, а од једног човека је направио ГУЛАШ!

Најстрашнији човек икада, од дрвосече до најокрутнијег убице.

Сретко Калинић својим признањем убиства Милана Јуришића постао је вест са насловнице и успео је да шокира цео регион. Није толико интересантна сама чињеница да је Калинић убио Јуришића (што је за првог егзекутора „земунског клана“ једно убиство више или мање), колико начин на који је то извео: осим што се окитио скалпом своје жртве, од његовог је меса скувао гулаш који је затим послужио свом колеги „земунцу“ Владимиру Милисављевићу, званом Влада Будала.

Колико год шокантна ова прича звучала, познаваоце Калинићевог криминалног опуса она није изненадила. Бели (што је Калинићев прави надимак, оно „Звер“ је добио тек нешто касније) одувек је био у центру пажње управо невиђеном окрутношћу, због чега га је Душан Спасојевић Шиптар касније и узео у заштиту.

Од Капетана Драгана до „земунског клана“

Сретко Калинић родио се у 1974. године Задру, а предратне године провео је у Билишанима, малом селу које више готово и да не постоји. Иако једва пунолетан, раних деведесетих није се либио узети пушку и кренути у рат, а једно је време наводно служио и под Драганом Васиљковићем, познатијим под надимком Капетан Драган. Према неким сведочанствима из београдског подземља, за време рата је упознао и Милорада Улемека Легију, што му је касније била одскочна даска за статус који је брзо стекао у „земунском клану“.

Posted by Sretko Kalinic on Sunday, 6 January 2013

Међутим, према сазнањима бившег првог оперативца акције „Сабља“ којом је српска полиција једном за свагда стала на реп „земунцима“, Калинић се у криминалне воде бацио тек након што је упознао Шиптара и Милу Луковића Кума, вође „земунског клана“. Калинић је, тврди Миле Новаковић, након рата у Медвеђи радио као дрвосеча, а тамо је на једној прослави упознао Шиптара и Кума који су у Медвеђи рођени.

„Након што им је испричао своја искуства на ратиштима у Хрватској, одмах су га звали да дође у Београд и почне да ради за њих. Шиптар и Кум такође су му нашли девојку и натерали га да се убрзо ожени“, тврди Новаковић. Био је то стандардан пример функционисања „земунског клана“; Кум и Шиптар све су чланове подстицали да се што пре ожене јер су сматрали да породични људи мање упадају у очи полицији.

Калинић је тукао жену и желео да убије њене родитеље

„Спасојевић и Луковић су Калинићу били кумови на венчању, а касније су му крстили и ћерку. Колико им се журило и колико су поштовали тај чин најбоље говори податак да су Шиптар и Кум на венчање дошли у тренеркама“, открива Новаковић. Према његовим сазнањима, Калинићева супруга Јелена је врло брзо пожалила што се удала за „Белог“.

Јелену је Калинић немилосрдно тукао, од батина су јој биле сломљене обе руке. Спас је потражила код својих родитеља у Новом Београду, с којима и даље живи заједно са својом ћерком. Но, и они су данас живи искључиво захваљујући прорачунатости Душана Спасојевића Шиптара. Калинић је, наиме, Спасојевића једном приликом замолио да му да допуштење да измасакрира фамилију своје супруге! Шиптар је рекао „не“, знајући да би то привукло превелику пажњу на његовог омиљеног егзекутора.

Posted by Sretko Kalinic on Sunday, 6 January 2013

Како је „Бели“ постао „Звер“

Према исказу сведока покајника Дејана Миленковића Багзија, управо је Шиптар био једина особа која је могла да контролише Калинића. Сви остали су га се плашили, укључујући и чланове клана. „Калинић је био звер од човека. Уствари, звер је блага реч“, позната је реченица из Багзијевог исказа полицији, из којег је настао и Калинићев нови надимак; „Звер“ на насловним странама ипак изгледа пуно боље него „Бели“.

Опис којег је Багзи дао ни у чему није претеран, иако је он полицији испричао детаље тек једног монструозног убиства – Зорана Савића званог Шодер. Њега је Калинић секиром исекао на ситне комаде, кости му размрвио чекићем и затим то све заједно растопио у киселини. Још окрутнији је био према Зорану Вукојевићу Вуку, крунском сведоку на суђењу „земунском клану“, чије је тело спаљено и измасакрирано до непрепознатљивости, пронађено недалеко од бензинске постаје на ауто-путу за Београд.

Posted by Sretko Kalinic on Sunday, 6 January 2013

Без разлога пресрео човека на улици и тукао га крампом

Окрутност Сретка Калинића упознали су и Сувад Мусић и Милија Бабовић, ретке особе које су преживеле сусрет с Калинићем. У то време је „земунски клан“, наиме, био специјализован за отмице богатих српских бизнисмена, које су пуштали тек након што би добили паре. Но, то не значи да се током заточеништва нису на њима иживљавали. Мусић је у Калинићевим рукама био више од десет дана, а током тог времена га је „Бели“ крволочно млатио, чупао му клештима уши и нос, мучио електрошоковима. Бабовић, који је у рукама „земунаца“ провео 40 дана, велику грешку је направио кад је покушао да побегне. Калинић га је брзо стигао, након чега су га везали за дрво и два дана га пребијали. Био је везан ланцима који су му огулили кожу на ногама до костију. Мање среће имао је Слободан Радосављевић, који је за време сличног мучења преминуо.

„Сретко Калинић је убица без питања“, рекао је на суђењу „земунском клану“ заменик специјалног тужиоца Јован Пријић. На сличан начин описивали су га и његове колеге (али не и пријатељи) из „земунског клана“. Калинић је био познат као немилосрдни убица и као чудак ком комуникација с људима није јача страна. Анегдота која се препричава међу „земунцима“ каже да је 1999. године без икаквог разлога пресрео на улици једног муслимана, скинуо га с бицикла и затим га измасакрирао крампом у оближњем подруму.

Убио барем 20 људи

Нико тачно не зна колико је људи Калинић убио, али истражиоци из „Сабље“ уверени су да број његових жртава није мањи од двадесет. Полиција засад зна да је Калинић своје прсте имао у убиствима Зорана Ђинђића, Зорана Вукојевића Вука, Зорана Повића Пове, Средоја Шљукића Шљуке, Зорана Шљукића, Зорана Савића Шодера, Јована Грузијана, Раде Цветића, Тодора Градашевића, Бранислава Лаиновића Дугог, Зорана Давидовића Ћанде, Зорана Ускоковића Сколета, Мирка Томића Босанца, Радослава Трлајића званог Бата Трлаја, Жељка Вулетића Хамзе, Жељка Михајловића Црногорца и Зорана Петровића Шемпе.

У Србији постоји још низ нерешених ликвидација из протекле две деценије с којима поједини инспектори повезују Калинића. Његово име кратко се спомињало чак и уз убиство Иве Пуканића, али од самог је старта било јасно да атентат детонацијом експлозивне направе није његов стил. Калинић је већину својих убистава починио калашњиковим, увек је волео да буде близу својим жртвама. Његово се име спомиње и везано уз ликвидацију Цветка Симића Прелетача, чије је раскомадано тело пронађено у Јаруну. Ово свирепо убиство у Калинићевој биографији изгледа сасвим нормално, иако је он наводно демантовао повезаност са Симићевом смрћу. Међутим, прича о крволочности Сретка Калинића није још ни близу готова, и само је питање дана када ће нас шокирати неким новим, једнако поремећеним окрутностима.

Извор: espreso.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) НОВИ УДАРАЦ ЗА НАТО, РУСИЈА ЛАНСИРАЛА ТАЈФУН 22800: Ово чудо је нови господар мора и страх и трепет за противнике!

ПОЛИТИЧКА ОДМАЗДА ПРЕМА СРБИЈИ: Хрвати запленили српске авионе!

НАТО и ДОС спаљивали стратешку дипломатску документацију Србије

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon