Извор: facebook.com
Друштво Србија

Најава СЕПАРАТИСТИЧКОГ ДИВЉАЊА у Новом Саду

Сепаратистичка ,,Војвођанска партија", која је на претходним изборима подржала Сашу Јанковића, заказала је за 5. октобар такозвани ,,Марш 300 војвођанских застава" у Новом Саду на коме намерава да изнесе захтев за осамостаљење Војводине.

На Фејсбуку се појавио и ,,ивент“ под називом ,,Марш 300 војвођанских застава“ у коме стоји следећи текст: ,,Марш 300 Војвођанских застава! Против понижења, пљачке и отворене диктатуре која се спроводи над Војводином и свим њеним грађанима! Након протестног марша јавности ћемо представити ставове и захтеве за будућим статусним положајем Војводине.“

Текст се завршава фашистоидном паролом: ,,Војводина Војвођанима!“

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић планове Војвођанске партије за „Новости“ карактерише као „покушај екстремиста да унесу нестабилност“:

– Сигуран сам да им то неће успети јер немају подршку грађана. Сумњам да ће моћи да „марширају“ са 300 застава јер неће бити толико људи. А увек је добро када Саша Јанковић покаже своје право лице, а не онај лажљиви осмех, и да сви видимо за какву политику се залаже. А то је политика разбијања Србије.

Лидер Војвођанске партије Александар Оџић каже, за „Новости“, да уопште нема проблем са тим што носи етикету сепаратисте:

– Наша политика је јасна: не отцепљење Војводине, али да федерализација Србије! Хоћемо Војводину Републику, са свим атрибутима законодавне, судске и извршне власти.

Александар Оџић, извор: facebook.com

Међутим, ранија Оџићева дела оповргавају ове речи, макар у оном делу у коме пориче да му је циљ отцепљење Војводине. Јер Оџић је још 2015. повезао своју странку са Републиканском левицом Каталоније која се залаже за отцепљење Каталоније од Шпаније, што пуно говори о плановима ове странке. Преко ње је Војвођанска партија успела да уђе Европску партију, а Оџић је тако имао прилику да се у Стразбуру обрати посланицима Европског парламента. За ту прилику је спремио говор на енглеском језику у коме је хтео да говори о наводном ,,терору Београда над Војводином“, међутим прилику није искористио јер је након провода у Каталонији остао без хиљаду евра колико му је било потребно за пут у Стразбур.

Оџић сада поручује да на протесте није звао остале партије и да не очекује њихову подршку, па ни Покрета слободних грађана Саше Јанковића, на чијим предизборним скуповима је чак и говорио:

– Јанковић је рекао да се не слаже са мојом политиком, али и да нема право да је оспорава.

Лидер ПСГ, међутим, сада се, у изјави за „Новости“, ограђује од Војвођанске партије. Јанковић је рекао да „ПСГ није ни био, нити јесте, нити размишља о томе да буде коалициони партнер“ са овом странком, нити ће учествовати у њиховом најављеном маршу. О политици ПСГ према Војводини, Јанковић поручује:

– Она је дефинисана у нашим програмским документима, „Вредностима и циљевима“ и Статуту. Укратко, аутономија Војводине треба да се развија, као и процес децентрализације – у оквиру Републике Србије. Што јача Војводина у Србији, јача и Србија и што јача Србија, јача и Војводина у њој.

Ово у суштини значи да Саша Јанковић приватно подржава сепаратистичке тенденције у Војводини, али услед својих политичких амбиција избегава да их јавно износи.

Радикал Милорад Мирчић каже да је од акција опозиције много важније какве ће измене Устава у делу о Војводини предлагати власт:

– Није ме страх ни од Јанковића, ни од сепаратистичких „партијичица“, већ од тога да не прођу прописи који ће довести до распродаје српске земље.

ЗАСТАВА

ПРИСТАЛИЦЕ Војвођанске партије 5. октобра представиће плаво-жуто-зелену заставу, по угледу на каталонску, као предлог обележја будуће осамостаљене Војводине. Они ће позвати грађане да сами, на референдуму, одлуче у каквој ће држави живети.

Извор: facebook.com

Извор: Говори Србија, ИНТЕРМАГАЗИН, Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Данас: Бели на локалу сарађује са СНС, а глуми опозицију

Србијa: Најтраженија занимања

Ево како НАСА намерава да пошаље људе на Марс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
25°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
29°
Sat