Foto: Pixabay
Друштво Србија

Нагађало се да ће се селфији и фотографисање за личне потребе у заштићеним подручјима Србије наплаћивати, а ево шта је ИСТИНА

Фотографисање за личне потребе у заштићеним подручјима Србије, иако се у јавности спекулисало другачије, неће се наплаћивати као што се и до сада није наплаћивало, изјавила је за Тањуг Гордана Јанчић из Јавног предузећа "Србијашуме" које је управљач у више заштићених подручја у Србији.

У ТОКУ ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Хапшење због експлозије џипа бишег припадника полиције, приведени и Боћини блиски пријатељи

У одлукама за заштићена подручја које се доносе на основу Закона о накнадама за коришћење јавних добара, постоји накнада и за фотографисање и снимање, али само када су у комерцијалне сврхе, а „Србијашуме“ их наплаћују већ 15 година.

– Још од 2004. године ми то реализујемо на подручју Парка природе Голија, а сваке године Влада Републике Србије проглашава заштићена подручја као што су Стара планина, Сићевачка клисура, Камена гора, Озрен-Јадовники и додељује их на управљање „Србијашумама“ – подсетила је Јанчићева.

ДАЧИЋ НИЈЕ ОЋУТАО НА ТАЧИЈЕВУ ПРОВОКАЦИЈУ: Хашиме, Морина је граница између Србије и Албаније! Како мислиш то да мењаш, а да не питаш Београд

Она је додала да за сва та заштићена подручја постоје одлуке за коришћење којима је дефинисано да се за делатности у њима плаћа накнада.

Истакла је да је реално да део профита који се оствари делатношћу у заштићеном подручју ту и остане, а „законом је дефинисано да средства од накнаде управљач користи за заштиту, одржавање, уређење, презентовање и унапређење тог заштићеног подручја“.

(ВИДЕО) Невиђена туча у парламенту Хонг Конга: Нису могли да се договоре око закона

– Ту лепоту треба сачувати и за садашње и за будуће генерације – нагласила је Гордана Јанчић.

Накнаде су из области рударства, енергетике, коришћења вода, саобраћаја, накнаде за мини хидроцентрале, за обављање делатности снимања филмова и реклама у комерцијалне сврхе, као и за скупљање лековитог биља и шумски плодова који су за комерцијалне сврхе.

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ САНКЦИЈЕ ЗА СРБИЈУ! Поставили захтев пред међународну заједницу, Европо реагуј!

– У протеклом периоду највеће учешће у наплаћеним накнадама имале су накнаде из области енергетике, а то су далеководи, рударства као што је наплата у парку природе Радан за рудник Леце, накнада за коришћење вода које се флаширају плаћа се у парку природе Златибор – наводи Јанчић.

Она истиче да се накнаде наплаћују од делатности из којих се оствараје профит, а не од грађана за селфије и фотографије, „што није предвиђено нити ће се радити“.

Из Тапијеве ћелије чули се језиви крици, а потом и речи „убисмо човека“: Сведочење о смрти познатог сликара

У заштићеним подручјима постоји накнада за шаторе, додаје Јанчићева и објашњава да се може камповати само на одређеном простору а тај новац се употребљава да би се уредио, заштитио и обезбедио камп простор.

ЈЕЛЕНА УСМРЋЕНА СА ОСАМ УДАРАЦА! Ово су сви детаљи НОВЕ ОПТУЖНИЦЕ против Зорана Марјановића!

(ФОТО) ВЕЛИКА АКЦИЈА БИА, ХАПШЕЊА РАНОМ ЗОРОМ ШИРОМ СРБИЈЕ: Приведени шпедитер, директори, службеници општине, министарства…

УХАПШЕН ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ПОЖЕГА И КОМПЛЕТНО ЛОКАЛНО РУКОВОДСТВО!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПОЛИЦАЈАЦ СА КРИМИ БИОГРАФИЈОМ! Ово је Далибор Богдановић (42) КОЈИ ЈЕ НОЋАС СТРАДАО ОД БОМБЕ У НОВОМ САДУ!

ШТА СЕ ДЕШАВАЛО МИНУТ ПРЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ЏИПА У НОВОМ САДУ: Далибор се испаркиравао кад се зачула јака детонација! Полицији испричао шта је радио секунд пре СНИМЦИ СА КАМЕРА ПОМНО СЕ ПРЕГЛЕДАЈУ, ИМА ТРАГОВА

ПУТИНОВИ СПЕЦИЈАЛЦИ ЗАРОБИЛИ ТЕРОРИСТЕ ОВК! После жестоке борбе ражоружали Шиптаре, Амери запањени

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ МЕТЕОРОЛОГА Реприза мајских поплава, хитно почните са евакуацијом! На удару ови делови Србије, чека нас потоп!

СВАКИ ВЛАСНИК СТАНА У СРБИЈИ ОВО МОРА ДА ЗНА: Нико неће смети да вам га одузме, ако не дугујете више од ОВЕ СУМЕ! Извршитељи више неће моћи да организују лицитације за продају кућа

Поповић: Дијалог у Бриселу пропао, укључити Русију, Кину и Америку

(ФОТО) СУДАР НА НОВОМ БЕОГРАДУ! Камион се преврнуо НА КРОВ, повређен возач!

Blic.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri