Извор: vs.rs
Uncategorized

Начелник Генералштаба у посети нашим мировњацима у Централноафричкој Републици

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са делегацијом, налази се у вишедневној посети припадницима Министарства одбране и Војске Србије ангажованим у мисијама у Централноафричкој Републици. Српски мировњаци ангажовани су у мировној операцији Уједињених нација (MINUSCA) и мисији Европске уније за обуку безбедносних снага (EUTM RCA) у тој земљи.

Након свечаног дочека, који је прексиноћ приређен у српској бази „Морава“ у Бангију, начелник Генералштаба јуче je обишао нашу војну болницу нивоа 2 где су му о задацима болнице, надлежностима и обавезама у току мисије реферисали начелници одељења војне болнице. Генерал Диковић присуствовао је и вежби медицинског тима за евакуацију ваздушним путем, током које је приказан практичан рад овог тима, као и поступци и процедуре које се свакодневно спроводе у војној болници.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

Извор: vs.rs

У наставку посете, начелник Генералштаба данас се састао с амбасадором Републике Србије у ДР Конгу Радомиром Живковићем са којим је разговарао о ангажовању контингената Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ у Централноафричкој Републици и операцији УН у ДР Конгу (MONUSCO), као и о могућностима подршке Министарства спољних послова Р. Србије нашим контингентима у овим операцијама.

Наша делегација у наставку посете обићи ће Команду мисије Европске уније (EUTM RCA) у бази „UCATEX“ у Бангију, као и логистичку базу мисије УН (MINUSCA). Током боравка у Централноафричкој Републици начелник Генералштаба састаће се и са специјалним представником Генералног секретара УН у тој земљи, директором подршке мисије MINUSCA, командантом мисије Европске уније за обуку безбедносних снага (EUTM RCA) и командантом војних снага мисије MINUSCA.

Извор: vs.rs

Војска Србије отпочела је ангажовање у мисији MINUSCA од 20. септембра 2014. године и тренутно су у Централноафричкој Републици ангажовани официр на дужности заменика команданта Сектора Запад, два официра на штабним дужностима, два официра на дужностима војних посматрача и 70 припадника војне болнице нивоа 2.  Ангажовање у овој мисији је наше најбројније ангажовање после мисије УН у Либану.

Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике успостављена је у складу са Одлуком Савета Европске уније и представља наставак ангажовања ЕУ у Централноафричкој Републици, након завршетка мандата Војне саветодавне мисије у овој земљи – EUMAM RCA. Мандат мисије је подршка властима Централноафричке Републике у реформи сектора безбедности, у три области: саветовање, едукација и обука. Војска Србије је након ангажовања у две мисије ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA и EUMAM RCA) наставила ангажовање и у EUТM RCA, упућивањем медицинског тима састава лекар и пет медицинских техничара, у децембру прошле године, а од априла ове године ангажован је и официр на дужности медицинског саветника команданта мисије.

Извор: vs.rs

У Централноафричкој Републици од 2013. године бесни грађански рат између хришћанских и муслиманских правојних група, а мултинационална мировна мисија УН у овој земљи под кодним именом MINUSCA отпочела је 10. априла 2014. када је, на основу поглавља VII Повеље ОУН, Савет безбедност УН донео резолуцију 2149.

Извор: Говори Србија, МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Турски тројански коњ за рушење Додика и Републике Српске! (ВИДЕО)

Србија од Твитера тражила податке о 40 корисника

Турска би могла да одустане од куповине С-400 од Русије

Оставите коментар

Close