Извор: pixabay.com
Uncategorized

На ВМА извршена реимплантација шаке

На Војномедицинској академији у Београду је успешно извршена реимплантација леве шаке пацијента (28), који је имао трауматску повреду парцијалне ампутације шаке у нивоу ручног зглоба.

Пацијенту је урађено успостављање артеријске и венске циркулације, он је у добром стању и опоравља се на Клиници за пластичну хирургију и опекотине ВМА.

Седмочасовни компликовани хируршки захват обухватио је реконструкцију артеријских и венских крвних судова венским аутографтовима, као и нерава, мишића, коже и поткожног ткива у пределу шаке и подлактице, саопштено је из ВМА.

Ово је уједно први корак у процесу реконструкције шаке и сматра се посебним успехом у струци услед бројних оштећења и ризика карактеристичних за хируршко збрињавање посттрауматских дефеката.

Пацијенту предстоји постоперативни ток, укључивање специјалиста физикалне медицине и других лекара у наставак лечења, а у циљу успешног успостављања функција шаке и укупног опоравка.

Поред високе стручности и блиске сарадње лекара различитих специјалности, овакве повреде изискују прилагођавање комплетног хируршког тима неопходној брзини у процени настале повреде и њених компликација, као и припреми за оперативни захват у веома кратком временском року.

Мултидисциплинарни хируршки тим ВМА који је учествовао у оперативном лечењу пацијента предводили су мајор доктор Никола Остојић из Клинике за пластичну хирургију и опекотине, пуковник доктор Иван Марјановић из Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, потпуковник доктор Саша Мунитлак из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију и доктор Јасмина Ивић, лекар на специјализацији из пластичне хирургије.

Извор: Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Руси послали „оштро око“ из Кронштадта да лови терористе у Сириjи

Историјски дан за Курде: Нова држава или нови сукоби?

,,Руска хуманитарна мисија“ убудуће помаже Србима на КиМ

Оставите коментар