Википедија
Друштво Србија

НА СРПСКИМ ГРОБЉИМА ЗАВЛАДАО НОВИ ТРЕНД: Крстова све мање, али се масовно постављају ове надгробне плоче

Последњих деценија јавила се пракса која нема баш никакве везе са српском традицијом и већини познавалаца тематике смета - постављање мермерних плоча уместо крстова на гробу.

(ФОТО) СКАНДАЛ УСРЕД БЕОГРАДА: Хрватска амбасада наступила у дресовима на којима је писало Земун са шаховницама!

Гробља у Србији прилично су разнолика и шаролика места. Ту се може видети читава плејада различитих надгробних “решења” па има црних и белих плоча, срца, а неки иду толико далеко па праве гробове и у облицима – аутомобила, шаховских фигура, покојника… Обичних крстова све је мање.

НИШТА ВАМ НЕ ВРЕДИ, СВЕ ЋУ ДА ВАС ПОБИЈЕМ: Лупала породици из Бора на врата, а онда развалила прозор и ЗАПУЦАЛА. Мајка двоје деце је пала мртва

Црне вертикалне и хоризонталне плоче, које су постале тренд у последњих 50 година, немају никакве везе са српском културом и, историјски, заправо су се прво користиле на католичким гробљима. У основи православних гробова увек је био само крст.

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ ХИТЛЕРОВО ПОСЛЕДЊЕ ОРУЖЈЕ ОСВЕТЕ: Звоно је могло да путује кроз време, а Фирер га је склонио у Јужну Америку

Стручњаци процењују да надгробних споменика који симболишу део историје и културе Срба, данас на гробљима има у промилима.

ХРОНИКА ОД ПРЕ ЈЕДНОГ ВЕКА: Бабе тровачице побиле пола пожаревачког села

Забележено је и то да је у прошлости у Србији пописано око 2.000 цртежа различитих надгробних споменика, у чијој основи је увек био крст. Било је ту и флоралних мотива, али основа је увек била иста – крст као место око кога се православци сабирају. Ови гробови у прошлости су се углавном правили од камена пешчара, а не мермера како је данас скоро искључиво правило.

УЖАС У НОВОМ САДУ: Тинејџер се играо пиштољем у пролазу зграде па себе упуцао у главу, хитно превезен у болницу

Разлози за чињеницу да Срби за своје преминуле данас чешће бирају црне плоче, уместо крстова већина тражи у финансијама. Плоча је јефтинија од исклесаног надгробног обележја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛАЗАНСКИ: Чији су цех платили посада и оператери обореног руског „Иљушина“ у Сирији?

(ВИДЕО) 8 РУСКИХ ПОДМОРНИЦА РЕШАВА РАТ! Амерички шпијуни у паници: Убојити БОРЕЈИ ускоро КРЕЋУ У ПОХОД!

СТЕФАНОВИЋ: Чуди ме да Вукосављевићу не смета Ђиласова подршка!

Курир/Ало

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
27°
Wed
29°
Thu
30°
Fri
23°
Sat