Printscreen
Друштво Србија

На овим локацијама у Србији сви траже благо Немањића: Закопано је дубоко, а наводно је сандук с ћилибарима нашла и УДБА!

- Народ је просто опседнут Немањиним благом. Где год смо почињали истраживања, за нама су ишли непознати људи који су нам, тражећи злато и друге драгоцености, роварили по археолошким локалитетима и наносили нам велику штету - каже Драгица Премовић-Алексић, археолог и дугогодишњи директор Музеја Рас у Новом Пазару.

Скоро да нема археолошког локалитета у Старом Расу где је Стефан Немања стварао прву српску државу и где је на великом простору од Голије до Пештера „сваки камен историја“, који последњих година није похаран у потрази за наводно закопаним благом Немањића.

Непознати трагачи често долазе и из иностранства, а осим крампова и ћускија, користе и најсавременије детекторе за откривање племенитих метала. Обично копају ноћу и за собом остављају порушене зидове, поломљене надгробне плоче, оскрнављене споменике…

(ВИДЕО/ФОТО са места несреће) ИСПОВЕСТ ОЦА СТРАДАЛЕ ШАМПИОНКЕ СРБИЈЕ: Мислио сам да имам ПРВЕНСТВО ПРОЛАЗА, а онда је НАЛЕТЕО КАМИОН, глава моје девојчице је била смрскана!

Последњи пут злато су тражили на локалитету Градина, у Постењу код Новог Пазара, где је екипа археолога академика Јованке Калић пронашла остатке неколико цркава. Највероватније ништа нису нашли, а причињена штета била је велика.

– Народ је просто опседнут Немањиним благом. Где год смо почињали истраживања, за нама су ишли непознати људи који су нам, тражећи злато и друге драгоцености, роварили по археолошким локалитетима и наносили нам велику штету. Нисам чула да се неко обогатио.

– Пре мислим да џабе копају. Немања је био скроман човек, злато је тада било реткост, ако га је и било, зашто би га закопавали по темељима и црквама – каже Драгица Премовић-Алексић, археолог и дугогодишњи директор Музеја Рас у Новом Пазару.

На удару трагача за златом најчешће су и Дежевска долина у којој се налазе остаци Немањине саборне цркве и родне куће Светог Саве, Градина на Пазаришту, стари град Јелеч на Рогозни, Маглич у долини Ибра, црква Павлица код Рашке, остаци цркве Свете Варваре у Лукоцреву код Новог Пазара, Врсеница код Сјенице, Глухавица код Тутина…

– Пре неколико година неко је овде у Дежеви, поред Немањине чесме, ноћу ископао велики ћуп. Сутрадан смо позвали полицију, јасно се видело лежиште ћупа, нажалост, никад није откривено ко је копао и шта је било у ћупу. Мислим да не копају људи џабе – истиче прича мештанин Првослав Сеновић.

ОВО СТВАРНО НЕМА НИГДЕ, ОСИМ У СРБИЈИ: Ко год је прошао овом улицом остао је у ШОКУ! (ФОТО)

На мети трагача за Немањиним благом најчешће је била Петрова црква код Новог Пазара, по многима најстарија хришћанска богомоља на Балкану, светско културно добро под заштитом Унеска, која је два пута организовано и јавно „прекопавана“.

– У цркву су у пролеће 1942. банули Немци који су бахато прекопали њену унутрашњост. Ишли су и до три метра дубине. Нашли су неколико сандука и више драгоцених предмета које су однели. Нико вероватно никада неће сазнати шта се налазило у сандуцима. По једној верзији, Немац, командант ове операције, склонио је благо негде у Швајцарску, а потом је послат на Источни фронт где је погинуо. Ко зна да ли је својим наследницима и сарадницима рекао где је благо сакрио – прича Вукашин Кашо Роглић, чија је кућа само стотинак метара од Петрове цркве.

– После Немаца дошли су комунисти. Под будним оком Удбе они су педесетих година прошлог века испод једног зида пронашли сандук пун драгоцености. Нико тада није смео да пита шта су тражили и шта су нашли – прича 85-годишња Божидарка Јанић.

Имала је двадесетак година када када је као и други мештани желела да сазна шта траже у цркви, али ником нису дозволили да приђе.

– Неколико дана био је блокиран и пут Нови Пазар – Рашка, који пролази тик уз Петрову цркву. Чула сам да је лично Слободан Пенезић Крцун надзирао потражњу за златом – истиче Божидарка.

(ВИДЕО) ТАЈНА РУСКЕ ЦРКВЕ НА ТАШМАЈДАНУ: Шта је ЗАИСТА положено у темеље храма приказаног у „СЕНКАМА НАД БАЛКАНОМ“?

Званично, Удба је нашла сандук једног илирског кнеза у коме је било пуно ћилибара, разних драгоцености и старог оружја. Део тог блага наводно се чува у Народном музеју у Београду, а део је, сумња се, Тито поклањао страним државницима или је завршио у приватним колекцијама тадашњих комунистичких моћника.

Извор: telegraf.rs/vesti-online.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Селаковић: Опасне изјаве Изетбеговића

(ВИДЕО) КОНЦЕНТРАЦИЈА АМЕРИЧКЕ ВОЈНЕ МОЋИ: Три носача авиона са пратећом флотом, ЗАТАЛАСАЛА ЗАПАДНИ ПАЦИФИК

ДАНАС СУ СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН, помолите се за боље здравље

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri