Pixabay
Друштво Србија

НА НЕКИМ МАГИСТРАЛАМА БИЋЕ ДОЗВОЉЕНО И ВИШЕ ОД 80 КМ/Х! Максимална брзина у Србији неће се повећавати САМО НА АУТОПУТЕВИМА!

Постоје услови да се граница максималне брзине на појединим регионалним и магистралним путевима подигне и до 100 км/х. На аутопутевима дозвољено 130 км/х због усклађивања са ЕУ и отварања Коридора 10.

На неким магистралним и регионалним путевима у Србији ускоро ће моћи да се вози и више од дозвољених 80 км/х, а на појединим деоницама ових саобраћајница максимална брзина ићи ће и до 100 км/х, сазнаје Информер.

Ове промене Закона о безбедности саобраћаја разматраће се паралелно са одлуком да на ауто-путевима ограничење буде 130 км/х. Министарка саобраћаја Зорана Михајловић каже да се границе на српским путевима повећавају због усклађивања са прописима ЕУ, али и због чињенице да изградњом Коридора 10 добијамо знатно квалитетније ауто-путеве. Стручњаци, са друге стране, откривају да су Обреновачки и Панчевачки пут први кандидати за повећање максималне брзине.

Бољи путеви

Михајловићева је, образлажући промене саобраћајних прописа, рекла да су српски путеви све бољег квалитета и да на њима постоји могућност подизања максималне брзине.
– Ограничење на аутопутевима биће убудуће 130 км/х, али то није једина промена. Размотрићемо и да границу подигнемо и на неким магистралним и регионалним саобраћајницама, где за то постоје услови – рекла је Михајловићева, а затим навела разлоге ових промена:
– Најпре, ради се о усклађивању прописа са Европском унијом, где је у већини земаља граница 130 км/х. Осим тога, отварањем Коридора 10 добићемо довољно добре и квалитетне путеве да бисмо могли да дозволимо веће ограничење – додала је министарка.

ПОЈЕО ЈАГЊЕТИНУ У ЈАБЛАНИЦИ И ПОБЕГАО: Конобар га јурио до Бања Луке

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић оцењује да на неким деоницама магистралних путева заиста има услова за повећање дозвољене брзине.
– Таквих путева у Србији има много и на њима су ограничења заиста непотребна. Рецимо на Обреновачком или Панчевачком путу нема разлога да се вози онолико споро колико је прописано. Исти је случај и са, примера ради, спољним магистралним прстеном Земун – Овча – Борча, где се сада вози 50 км/х, а има услова и за 80 км/х. Да би се повећала брзина на овим путевима, не треба чак ни закон да се мења. Потребно је само скинути стари и поставити нови саобраћајни знак – каже Окановић.

(ВИДЕО) УСТАШКА БРУКА У БЛАЈБУРГУ! Млади усташа у црном је пришао новинару, а онда је доживео ЖЕСТОКО ПОНИЖЕЊЕ!

Младен Алвировић из „САТ медија групе“ истиче да је било очекивано да се граница подигне јер су данас путеви далеко бољи него 1982. године, када су донета садашња ограничења на путевима.
– Наши путеви су много бољи него што су некад били, а и стандарди вожње су се значајно поправили, тако да постоје услови да се ограничења подигну и на регионалним путевима и на ауто-путевима. Када неко вози 130 км/х на аутопуту или 90 км/х на некој магистрали, то никако не можемо назвати „дивљањем“, „јурњавом“, нити то утиче на безбедност саобраћаја. Возачи су и до сада на неким деоницама возили 130 км/х и нико их није кажњавао, већ им се гледало кроз прсте. Сада је то само законом регулисано – објашњава Алвировић.

Већи ризици

Са друге стране, професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић каже да он не види ни један рационални разлог да се брзина на нашим путевима повећа.
– Да се разумемо, не ради се у овом случају о квалитету ауто-путева. Могу наши путеви да поднесу и издрже брзину од 130 км/х и то није ништа спорно. Али осим тог разлога, ја други не видим. Јер већа брзина са собом повлачи већу потрошњу горива, већу загађеност околине и што је најбитније, негативно се одражава на безбедност – сматра Вујанић.

(ФОТО) Најодвратније дописивање педофила из Велике Плане са девојчицом (13): Ја тебе зовем ћеро, ти мене тата


Како ће изгледати нове казне за прекорачење на аутопутевима

1. до 130 км/х – дозвољена брзина
2. 131 км/х – 150км/х – новчана казна од 3.000 динара
3. 151 км/х – 160км/х – новчана казна од 5.000 динара
4. 161 км/х – 170 км/х – новчана казна од 10.000 динара
5. 171 км/х – 180 км/х – новчана казна од 10.000 до 20.000 динара, 3 казнена поена и забрана управљања возилом од 1 до 12 месеци
5. 191 км/х – 210 км/х – новчана казна од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора до 30 дана, 6 казнених поена и забрана управљања возилом од 3 до 12 месеци
7. 211 км/х до 230 км/х – новчана казна од 100.000 до 120.000 динара или казна затвора од 15 до 60 дана, 14 казнених поена и забрана управљања возилом од 8 до 12 месеци
7. 231 км/х и више – казна затвора од 30 до 60 дана, 15 казнених поена и забрана управљања возилом од 9 до 12 месеци


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

САЈАМ ДРОНОВА: У трци Дрон куп учествује и Србија

УСТАШЕ МАЊЕ ОД МАКОВОГ ЗРНА: Аустријска полиција на скупу у Блајбургу због величања нацизма ухапсила 7 особа!

(ВИДЕО) НЕ ПРОПУСТИТЕ ФИНАЛЕ ЕВРОСОНГА! Балканика наступа 10. по реду!

(ВИДЕО) ЗАПАЛИЛА МРЕЖЕ! Секси манекека показала гузу и бацила мушки род у транс!

4 урме дневно су обавезне: Узимајте их редовно и брзо ћете приметити велике промене!

„ОБРАЗА НЕМАМО!“ Александра Радовић објавом на Твитеру узбуркала јавност!

Извор: Информер

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
28°
Fri
17°
Sat
19°
Sun
19°
Mon