Аналитика

На мапи света ће се појавити нова држава уместо ИД – коју нико није желео

Аутор: Авигдор Ескин, руско-израелски новинар и политички активиста

Ових дана у Ирачком Курдистану почиње агитациона кампања уочи референдума о потпуној државној независности, који ће се одржати 25. септембра. Упркос свим прогнозама и предвиђањима, три основна политичка покрета у Курдистану су се ујединила због спровођења референдума упркос вољи Багдада, Техерана и Анкаре, уз нескривено неодобравање од стране Вашингтона. Ово је јединство без преседана између обично завађених курдских кланова.

Ако ирачки Курди изгласају независност и отцепе се, шта ће се десити са Блиским Истоком?

То ће, пре свега, означити коначан распад ирачке државе de iure и de facto. Ако је тако, шта ће онда спречити распад некадашње Сирије, која је већ de facto подељена на неколико зона утицаја? Онда на ред може доћи и одавно распарчан Либан. Турска и Иран ће такође бити под претњом, јер њихови Курди такође могу да затраже независност (а за Курдима и друге народности).

Такав след догађаја може значити крај усвојене међународне доктрине о неповредивости блискоисточних граница (изузев захтева за стварање палестинске државе). У Сирији и Ираку се данас знатан део територије налази изван контроле централних власти.

У таквим околностима нова, национална, независна држава одјекнуће као гром на Блиском Истоку.

Курди су исконски аутохтони блискоисточни народ. Данас их има око 40 милиона, али још увек нису постигли независност, што представља очигледну неусклађеност у позадини разноврсног образовања држава на Блиском Истоку.

Рекло би се, да давање Курдима мале територије да створе њихову независну државу за Ирак не би требало да буде болно, зато што у садашњим условима то није ништа више него правна и политичка потврда тренутног стања ствари. Оптимистичан сценарио даље указује на могућност ширења курдске аутономије у Сирији, уз сагласност Дамаска за федерализацију.

Песимисти већ постављају питање: шта ако сиријски Курди прогласе независност? Немојте бити песимиста и мрачно предвиђати, како ће предстојећи референдум утицати на турско-курдски конфликт. Тамо се наставља рат, који је однео десетине хиљада живота током последњих десет година.

Људи седе поред својих порушених домова у курдском граду Чизре на југоистоку Турске

Узгред, мало ко зна, да рат између Курда и Ирана не траје само месец дана.

Ирачки Курдистан налази се на граници са Ираном и Турском истовремено. Последњих месеци Курди воде жестоке борбе са иранским војним јединицама. Они су редовно подвргнути бомбардовању, што код ирачког руководства не изазива никакво незадовољство. То Курдима даје додатне адуте приликом објашњавања њиховог става: ако Багдад не спречава бомбардовање Курда, он се понаша као засебна држава, јер у супротном, он би заштитио своје грађане.

Веома је занимљиво да Вашингтон такође не спречава војна дејства Техерана против Курда. Парадоксално, у Ираку Американци наступају као партнери Ирана у борби против Исламске државе и не желе да погоршају односе.

До данашњег дана само Израел безусловно признаје независност Курдистана. За то постоје историјски разлози: још са краја педесетих година израелски саветници су активно помагали легендарном вођи Курда Мустафи Баразанију, а у наше време Израелци су први приспели у помоћ његовом сину Масуду Баразанију. Управо Курди и Језиди у Ираку су на почетку успели да се ефикасно супротставе непријатељима. Међутим, Израел је такође свестан неизбежне девалвације већ девалвиране теме палестинске државе, након што се појаве нове сепаратистичке и националне струје.

Да резимирамо: милиони Курда ће изгласати независност 25. септембра. Влада Ирака ће референдум прогласити незаконитим, Турска ће гласно да протестује, а Иран ће да појача војни притисак. Мада, Курди су данас јаки као никада до сада и инспирисани новим успесима у борбама против Исламске државе.

Било како било, за референдум се треба припремати као за нуклеарну експлозију. 40 милиона Курда је спремно да се бори за себе. И они неће попустити.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПРОВАЉЕНИ: Опозиција у РС од САРАЈЕВА ТРАЖИ ПОМОЋ у борби против Заветника!

СВАКИ ЧЕТВРТИ СРБИН РАДИ НА ЦРНО! Држава објавила рат фирмама које НЕ ПРИЈАВЉУЈУ РАДНИКЕ!

Вулин: „За дом спремни“ изговарале и сада то чине усташе

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat