Фото: http://gracanicaonline.info
Друштво Србија

Муке Срба са КиМ: Не смеју ни родитеље да обиђу

Нове муке Перовића које је хапсила косовска полиција. Можда ће морати да иселе своје старе иако су њих двоје једини преостали Срби у Медреговцу.

Од када нас је недавно хапсила тзв. косовска полиција због наводног илегалног преласка административне линије, моја породица и ја не смемо да обиђемо родитеље у Медреговцу, подујевском селу, како поново не бисмо били ухапшени. А родитељи су нам стари и болесни, тако да смо заиста на муци.

Овим речима, Горан Перовић (52) из села Медреговац, у разговору за „Новости“, износи нови проблем са којим је суочена његова породица.

Његови родитељи су једини преостали српски житељи у овом селу али и на подручју читаве подујевске општине која броји више од 100.000 Албанаца!

И док подсећа је недавно са петоро најближих рођака и четворо пријатеља из Русије био хапшен, Горан истиче да са супругом и децом живи у Медвеђи и опомиње да ће уколико се не изнађе неко решење за прелазак овог дела административне линије коју косовске власти не признају, бити принуђен да исели родитеље из сеоске куће, чиме ће, каже, и последњи српски житељи напустити подујевску општину.

– Иако је административни прелаз Спонце између општина Медвеђа и Подујево на основу Уредбе Владе Србије званичан прелаз, косовске власти га не признају, тако да смо последњих османаест година, од доласка међународних снага на Косову и Метохији због тога изложени додатним проблемима и хапшењима. Јер иако смо до 1999. године били упућени на подујевску општину, када су Срби били принуђени да се иселе, у нашем селу остали су тада малобројни и углавном старији житељи. Пошто више нисмо смели да одлазимо у Подујево, ослонили смо се на Медвеђу која нам је ближа, али пут којим из Медвеђе долазимо до села и улазимо у двориште наше куће косовска полиција не признаје, због чега смо и недавно били изложени не само хапшењу и малтретирању већ и знатним трошковима због наводног илегалног уласка у своје двориште – прича Перовић.

Он подсећа да су приликом недавног хапшења, он и његови рођаци односно пријатељи морали да плате 2.700 евра косовским властима зато што су поменутим, јединим, путем ушли у село.

„ЛИСИЦЕ“ И ЗА ОДЛАЗАК НА ГРОБЉЕ

АПЕЛУЈУЋИ на надлежне да реше проблем преласка административне линије до подујевског села Медреговац, где повремено долази још неколико мештана који ту имају имовину, Горан Перовић каже да косовске власти имају свој план административне линије и подсећа да су, због наводних илегалних прелазака, хапсили мештане и када крену на сеоско гробље.

Иначе, први званичан прелаз по косовском систему, како каже, удаљен је више од стотину километара преко Медвеђе, као и знатно више преко Космета.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Опсерваторија: 42 цивила погинуло у ударима САД на Раку

(ВИДЕО) КАО ДА СУ С НЕКЕ ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ: Живе по 120 година, рађају са 65, а код њих нема ни тумора

Пјонгјанг: САД и Јужна Кореја неће избећи нашу немилосрдну освету и казну!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun