Занимљивости

МРАЧНА ДУБИНА ОКЕАНА КРИЈЕ ВЕЛИКЕ ТАЈНЕ: Научници изненађени оним што су открили

Наиме, на дубинама на којима до сада једва да је било живота откривено је много нових врста риба... Прво су научници наслутили да би корални гребени у Карипском мору могли да буду дом много већем броју врста риба него што се до сада наслућивало. Али оно што су открили научници са Тропског истраживачког института нико није очекивао.

Испоставило се да је чак свака пета врста риба коју су открили на гребенима у Карибима до сада била непозната.

(ВИДЕО) КУПИО КУЋУ, ПА СЕ ШОКИРАО КАДА ЈЕ ОТВОРИО ПОДРУМ: Оно што је тамо затекао га је оставило без текста

Инвазија тропских риба — Јадран ускоро мртав

Испало је да „зона сумрака“, дубине између 130 и 309 метара, у толикој мери врви животом, да су научници утемељено тај појас назвали „рарифотичном зоном“.

Њихово истраживање се у првом реду односи на подморје уз обале острва Курасао на југу Карипског архипелага, а разлог зашто су толике рибље врсте до сада остајале неоткривене, јесте то што су научници сматрали да при доњој граници преживљавања корала напросто не вреди истраживати, јер тамо сигурно нема ничег посебног.

СТРАВИЧНА ИСПОВЕСТ НИШЛИЈКЕ ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА: Подигла сам панталоне, моје ноге више није било

У закључцима студије истраживачи су објавили неколико врло занимљивих података.

СТРАВА И УЖАС У КУПИНОВУ: Прегазио пекара аутом! Девојка кренула да трчи ка њему да му помогне, а преко њега прешла и друга кола!

На пример, процењује се да на океане отпада чак 95 одсто свих живих врста на свету, а научници су сада на површини од само 200 метара на гребенима у подморју Курасаоа открили чак 30 нових врста. Огромна већина риба које су тамо затекли, упркос томе што живе на самој дубинској граници до које допире Сунчево светло, врло су живих боја, иако би се по логици ствари очекивало да боје у њиховом животу буду савршено небитне.

Али најзанимљивије је објашњење истраживача за феномен толике животне разноликости и таквог фестивала боја на дубинама на којима се то не би очекивало.

Они врло утемељено сумњају да је рарифотична зона на коралним гребенима у Карибима одједном постала тако насељена зато што су рибе из плиц́их подручја побегле у дубине због климатских промена.

(ВИДЕО) ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ЗАПОЧИЊУ ТРИ ЗЕМЉЕ: Нису ни Русија, ни САД

Море је у плићим појасевима, посебно у тропским пределима, постало тако загрејано услед глобалног отопљавања, да је за врсте које су навикле на одређене температурне оквире, тамо постало немогуће да преживе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОДИК: Чланство у НАТО — понижење за све Србе

Бивши дипломата: Америка је дошла до најопасније тачке у историји

(ФОТО) ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић, Додик, Брнабић на централној државној церемонији у Алексинцу

Извор: Република.рс

Оставите коментар