Утовар ракете типа Искандер, извор: Спутњик
Америка Русија

Може ли амерички „Патриот“ против руског „Искандера“? (ВИДЕО)

Трамп је Пољацима продао најсавременији амерички противракетни ситем. С друге стране је руски систем Искандер. Ко је јачи, пита се Спутњик.

Спутњик подсећа да је амерички председник, приликом своје посете Варшави, одобрио Пољској да купи амерички противракетни систем „Патриот“. Реч је о најсавременијој верзији коју користи америчка војска, а чија је конфигурација специјално прилагођена пољским захтевима.

Наводи се и да ће први амерички комплекси бити испоручени Пољској 2022, а рок за „оперативну готовост“ система је 2023. година.

Медији процењују да ће ова куповина „Патриота“ коштати Пољаке 7,5 милијарди долара.

Амерички ракетни систем ПВО типа ,,Патриот“, извор: Спутњик

Тај систем, пише Спутњик, чини основу тактичке противваздушне одбране америчке војске и неких њених савезника, док руско небо чува С-400 Тријумф, кога је руска армија ставила у службу 2007. године, и за који војни експерти кажу да представља „нерешив проблем за западне стратегијске бомбардере и пројектиле“.

Амерички „Патриот“ је у оперативну употребу стављен почетком осамдесетих, а ватрено крштење је доживео 1991. године на Блиском истоку, у „Пустињској олуји“. Све процене, међутим, говоре да се систем „Патриот“ у том рату и није баш прославио.

Међутим, могућности овог оружја нису занемарљиве, у стању је да пресреће и уништава циљеве који лете брзином до 2.500 километара на сат, може гађати циљеве на даљини до 100 километара (балистичке — до 25 километара) и на висинама до 25 километара (балистичке — до 11 километара). Може истовремено да гађа до осам циљева, лансирајући ракете на сваке три секунде.

Када су Руси, као одговор на амерички ПРО у Европи, разместили ракетне системе „Искандер М“ и системе С-400 у Калињинградску област, то је изазвало нервозу у Вашингтону и Варшави.

Оно што још плаши НАТО је мобилност, прецизност, ефективност и моћ тог ударног система – ракетама „Искандера“ потребно је само два минута и 22 секунде да долете од Калињинграда до Варшаве. „Искандере“ су прозвали убицама америчке противракетне одбране у Источној Европи, што западњацима утерује страх у кости. Направљени су по „стелт“ технологији и тешко их откривају радари, а имају домет до 500 километара.

Руски ракетни систем ,,Искандер“, извор: Спутњик

Може ли се заиста амерички „Патриот“ супротставити руском „Искандеру“, како тврди пољски министар одбране, питање је о којем сада дебатују бројни експерти.

„Технички и теоретски, ’Патриот‘ може да се супротстави ’Искандеру‘, као што сваки систем противваздушне одбране може теоретски да обори сваку ракету. Али требало би поставити питање – какве су заиста реалне шансе? ’Искандер‘ у овом тренутку носи две врсте ракета — балистичке и крстареће. Крстареће ракете може да уништи сваки противваздушни ракетни комплекс, ако их лоцира, зато што се крстареће ракете ниско крећу, али с друге стране, то представља и проблем — оне се тешко могу открити. Међутим, коришћење авиона за контролу и обавештавање ’авакс‘ у Европи омогућава да се лакше открију крстареће ракете, па ће шансе за њихово обарање у Европи бити веће, него у другим регионима. Са балистичким ракетама ’Искандера‘ ситуација је другачија — њих је веома тешко лоцирати. Балистичка ракета ’искандер‘ креће се по сложеној и за балистичке ракете неуобичајеној трајекторији, њихово кретање је под контролом до последњег тренутка и може да врши противракетне маневре. Осим тога, ракете ’Искандера‘ се могу приписати ракетама ’стелт‘, које имају специјалан покривач и форму, па их је теже открити него ракете ’скад‘ или ’тачка‘“, каже за Спутњик војни експерт Дмитриј Корњев, главни уредник портала „Military Russia.ru“.

Имајући у виду све те чињенице, истиче стручњак, шансе за обарање балистичких ракета „искандер“ су минималне.

„Од 10 ракета система ’Искандер‘, амерички ’Патриот‘ неће оборити више од 2-3, а ако би то био изненадан напад, вероватноћа да ракета буде оборена је равна нули. Пресретање ракета са ’Искандера‘ је изузетно тешко, чак и ракетама-пресретачима СМ-3 и системима ’Егис‘, а то су савршенија средства него ’Патриот‘. ’Искандер‘ је проблематичан систем за све системе противракетне и противваздушне одбране и, ако говоримо о балистичким ракетама, један је од најсавршенијих система у свету. Осим тога, рад на побољшавању и новим верзијама ракета ’Искандер‘ се константно спроводи, усавршава се и опрема. Па, и ове ракете које се данас користе су веома тешка мета за савремене, па чак — у извесној мери — и перспективне ’Патриоте‘“, закључио је Корњев.

Извор: Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue