Sputnik/ Алексей Дружинин
Русија Свет

Москва жестоко реаговала на Пенсове изјаве о Балкану!

Оптужбе које је изнео амерички потпредседник Мајк Пенс у Подгорици да Русија ради на томе да одвоји Балкан од Запада, дестабилизују југ Европе и показују хладноратовски менталитет Вашингтона, саопштило је руско министарство спољних послова.
Мајк Пенс Спутник

У саопштењу се наводи да министарство спољних послова Русије са жаљењем констатује да „Вашингтон све дубље тоне у примитивну идеологију ере Хладног рата“ која је „потпуно одвојена од стварности“, пренео је Ројтерс.

Истакнуто је да наметање избора „или са Западом или са Русијом“ балканским државама, неизбежно води ка расту напетости на континенту и дестабилизује ситуацију у региону.

Притом се, како се додаје, „активно гура теза о наводном безалтернативном ступању југоисточне Европе у НАТО, ‘гурају’ се пројекти засновани на нелојалној конкуренцији, који су против економске логике“.

„Позивамо америчке колеге да прекину да клеветају Русију и њену спољну политику која се увек заснивала на поштовању партнера и спремности за заједнички конструктивни рад уз узимање у обзир међусобних интереса“, навело је министарство.

Пенс је рекао да Русија покушава да исцртава нове међународне границе силом, као да је и на Западном Балкану настојала да дестабилизује регионн.

Извор: РТС, Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) СКУП СРПСКИХ РОДОЉУБА ИСПРЕД АМБАСАДЕ ХРВАТСКЕ: Одржан протест уочи годишњице Олује!

И ЖЕНЕ ЋЕ МОРАТИ НА ВОЈНУ ОБУКУ: Министарство одбране уводи обавезу за оба пола

Веритас: Загреб избегава идентификације жртава ,,Олује“, положај Срба гори од уласка ХР у ЕУ

Оставите коментар