Фото: Министарство спољних послова Русије
Русија Свет

Москва забринута због састанака хрватских и украјинских званичника

Министарство спољних послова Русије је саопштило да је та земља забринута због контаката хрватских и украјинских званичника када је реч о "повратку територија које нису под контролом" по моделу и искуству Хрватске из деведесетих година.

Москва наводи да је хрватски модел негативан, подсећајући на масован егзодус Срба из Крајине.

У руском МСП констатују да се иза приче о „добрим намерама“ и „неопходности успостављања узајамног поверења“ у конфликтним зонама крију опасне тезе о потреби „таквих метода мирне интеграције“.

„Велику забринутост изазива то што у Кијеву спремно прихватају такве сигнале, игноришући сопствене јасно предвиђене обавезе у оквиру Минског споразума“, наводе у МИП, преноси Тас.

Током августа у Кијеву су гостовали бивша министарка правде Хрватске Весна Шкаре Ожболт, бивши заменик министра унутрашњих послова те земље, Јошко Морић и бивши председавајући владиног комитета за избеглице и расељене особе Хрватске, Ловре Пејковић, пише Тас.

Русија жели пријатељски однос са Хрватском и позива Загреб да „искористи све могућности и охрабри Кијев да у потпуности и доследности испуњава Споразум из Минска, како би дошло до брзог решења кризе у Украјини на миран начин“, преноси Тас.

Чланови радне групе хрватске владе за сарадњу Хрватске и Украјине су током дводневне радне посете Кијеву представили „хрватски модел успешне и мирне реинтеграције украјинске територије“, преноси Хина.

Наводи се да су чланови те радне групе на данашњој конференцији за новинаре у Министарству спољних послова и европских послова Хрватске рекли да та земља ништа не чини мимо процеса из Минска и да „нема никакву скривену агенду“.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Министар тражи смену 28 директора школа

Договор за историјско помирење са Мађарима

Ко ту зарони, не враћа се: Пронађено језеро испод мора (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
26°
Thu
28°
Fri
30°
Sat
32°
Sun