Фото: Спутник
Русија Свет

Москва уручила Вашингтону протестну ноту

Министарство спољних послова Русије позвало је саветника америчке амбасаде у Москви и уручило му протестну ноту у вези са намером САД да изврши претрес руске трговинске мисије.

„Саветник – изасланик амбасаде САД у Москви, Е. Годфри, позван је 2. септембра у Министарство спољних послова Русије. Њему је уручена протестна нота у вези са намером америчких власти да изврши претрес Трговинског представништва Руске Федерације у Вашингтону, којем нам је од данас забрањен приступ, иако је ова зграда државна својина Русије и има дипломатски имунитет, наводи се у саопштењу руског Министарства.

Додаје се да је планирани претрес руских дипломатских објеката у САД јесте нечувена, агресивна акција коју америчке обавештајне агенције могу да искористе за организовање провокације помоћу подметнутих предмета.

„У ноти се истиче да планирани нелегитимни претрес дипломатских просторија Русије без присуства руских званичника и претњу да ће предња врата бити обијена сматрамо нечувеном, агресивном акцијом коју би америчке обавештајне агенције могле да искористе и за организовање антируске провокације помоћу подметнутих компромитованих предмета, наглашава Министарство спољних послова Русије.

Министарство додаје да Москва задржава право на узвратне мере на основу реципроцитета, преноси Спутњик.

„Власти Сједињених Америчких Држава треба да зауставе најгрубљу повреду међународног права и одустану од напада на имунитет руских дипломатских институција. У супротном, задржавамо право да одговоримо на основу реципроцитета, наводи се у саопштењу.

Раније је руско Министарство спољних послова изјавило да специјалне службе САД намеравају да 2. септембра изврше претрес руског конзулата у Сан Франциску, укључујући и станове дипломатских представника. Амерички Стејт департмент одбио је да коментарише ове информације.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бошко Ничић нови члан СНС

Дачић: Упутићемо протест због инцидента у Загребу

Састали се Вучић и Додик – ево шта је договорено

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue