Foto: Youtube Printscreen
Друштво Србија

МОМО КАПОР УМАЛО ЗБОГ ШАЈКАЧЕ ДА ЗАГЛАВИ РОБИЈУ: Славни писац случајно се 1985. обрео на Српском дану на Нијагари, а онда је код куће у Југославији избио скандал! Освануо је овај наслов у новинама

БЕОГРАД - Писац и сликар Момо Капор често је у шали говорио да има титулу "четника почетника".

ХАРАДИНАЈ открио прави циљ терора над Србима на КиМ: ОД ЈАНУАРА УКИДАМО ГРАНИЦУ СА АЛБАНИЈОМ!

Како је ову титулу добио, покушала је да објасни Софија Шкорић у историјској студији „Афера Момо Капор“, која говори о скандалу приликом његове прве посете дијаспори. Ауторка у књизи открива и како је после те чувене афере зване „Видовдански пикник на Нијагари“ заувек нестао „вербални деликт“.

Капор је 1985. посетио Србе у Канади. „Тајни пратиоци без дара и добрих намера“, како их је писац касније окарактерисао, снимили су га у друштву са Ђорђем Радоњићем, Бором Драгашевићем и Живком Апићем на Српском дану на Нијагари, и ту фотографију доставили загребачком „Вјеснику“.

У овом листу објављен је текст под насловом „Наш писац на четничком пикнику“. Аутор је био Салих Звиздић, који је оптужио Капора да је присуствовао четничком скупу, што је у то време, у комунистичкој Југославији, била озбиљна оптужба.

Новинар је тада напао Српску националну академију (СНА) у Канади да доводи „одабране писце и уметнике“, а највећи кривац, сматрао је Звиздић, био је Никола Пашић, тадашњи председник ове организације.

„Црна листа“ Приштине: На Косово не могу Дачић, Вулин, Стефановић…

PRINTSCREEN

НАПЕТО НА КиМ! У СЕВЕРНОЈ МИТРОВИЦИ НЕМА МЛЕКА, АЛБАНЦИ УДВОСТРУЧИЛИ ЦЕНУ ХЛЕБА!

Адвокату и унуку славног српског државника замерено је то што је „заинтересован за дисиденте у Југославији“.

Софија Шкорић била је један од оснивача СНА, њен дугогодишњи генерални секретар, касније и председник, а и сведок онога што се догађало пре, током и после пикника.

– Мистериозни емигрант Ковачевић позвао је Мому, док је боравио у Њујорку, у име СНА, без нашег знања, а камоли одобрења, да дође у Торонто и одржи предавање нашим исељеницима – каже Софија Шкорић. – Момо је лако пристао, сигурно је знао да је годину и по дана раније код нас гостовао Добрица Ћосић.

Мому је формално позвао књижар Живко Апић, а мени је предложио да његов гост одржи предавање о савременој књижевности на Универзитету Торонто за СНА. Прихватили смо његов предлог, у коме није било речи о видовданском пикнику. Момо је искористио прилику да посети рођаке у Хамилтону и са њима је дошао на врућу јагњетину и хладно пиво.

ЛАЗАНСКИ: Ово је тренутак БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ – Албанци су прешли Рубикон на КиМ – шта нам је чинити?

Српски дан на Нијагариним водопадима одржавао се четрдесети пут, у организацији „Народне одбране“ и цркве. Момо је дошао до шатора СНА да их поздрави. Замолио је Софију га упозна са принцом Александром.

– Кад је подне одмакло, не сећам се кога сам замолила да нађе Мому да га представим Александру – говори наша саговорница. – Дошао је Момо добрано припит, ознојен, изгужван и насмејан. Помислила сам: Црни Момо, шта ћу с тобом оваквим? Као да је прочитао моје мисли, он рече: „Зар овакав да се појавим и брукам, а замало да му будем зет!“

У то се придружише Ђорђе Радоњић, Бора Драгашевић и Живко Апић. „Хајде да вас сликам“, узвикну Радонић и приђе Апићу и са његове главе скиде шајкачу и стави је Моми на главу.

– Потрчала сам из шатора, вичући да стане, јер Момо може да има неприлика због оваквог сликања. Ту слику са шајкачом није послао „Вјеснику“, већ другу, са њих четворицом, коју је, Радонић тврди, сликао његов син, а он не зна како је мистериозно отишла у Загреб – каже наша саговорница.

Неколико дана касније Софија Шкорић је поново видела Капора на Универзитету у Торонту, где је требало да одржи предавање. Одмах је рекао да ако се надају да ће оговарати своју земљу, варају се, јер он то чини само „код куће“.

– Момо је озбиљне теме зачинио суптилним хумором, публика је била одушевљена – сећа се Шкорићева. – После предавања публика је постављала питања, а дошло је једно, по тону агресивно, некога кога никад до тад нисам видела на нашим скуповима. Ословио га је „друже Момо“ и упитао да ли се слаже са својим стрицем Чедом Капором, угледним политичарем тадашње Југославије.

Насмејан, шеретски је одговорио: „Не слажемо се. Он се за то борио. Ја за то нисам одговоран.“ И то су му замерили.

Очигледно, каже Шкорићева, сврха је била да се Капор компромитује. Очекивали су да ће јавно критиковати друштвене појаве у Југославији, а да ће Никола Пашић искористити ову прилику да оштро осуди комунистички систем. Били су разочарани, то се није десило.

Према речима саговорнице, организатори су чекали да се Капор врати у Београд, па тек онда да крене планирана хајка. Кренула је из Торонта, с оптужујућим текстовима у „Нашим новинама“ и фотографијама са Нијагаре.

– Ова афера могла је бити само лакрдија, у стилу Нушића и Душана Ковачевића да нису Капора пре суда медијски осудили, обећавали робију, а надобудни увређени борци претили му да ће га прогутати мрак – каже Софија Шкорић. – Сви смо у СНА били увређени клеветама, оптужбама и инсинуацијама, али највише смо били забринути за Момину судбину.

Иначе, Софија Шкорић је оснивач Истраживачког центра при универзитетској библиотеци „Робертс“. Пензионисала се са титулом библиотекар емеритус Торонтског универзитета. Тада је почела да се бави издаваштвом. Основала је издавачку кућу „Сербиан Литерарy Цомпанy“, у којој објављује значајне књиге за српску културу, градећи тако културне мостове између матице и дијаспоре.

Вучић: Одлука којом је уједињено српство с обе стране Саве и Дунава

Poreklo duhovnosti crteža Ljubiše BrkovićaIvana ĐorđevićSrpska Nacionalna Akademija Kanade upriličila je za…

Posted by Novine Toronto on Thursday, 2 June 2016

Саговорница је уверена да је афера „монтирана“ како би се спречио долазак угледних писаца и уметника из Југославије у дијаспору.

– Пре Капора у посети је био Добрица Ћосић, на кога нису смели да ударе – каже Софија Шкорић. – Није се онда долазило у дијаспору, Добрица је отворио врата.

(ВИДЕО) ШЛЕПЕР СЕ ЗАГЛАВИО У СНЕГУ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО МАЛЕНИ ХЕРОЈ: Погледајте како је, као од шале, спасао ствар!

Најавили смо посету Матије Бећковића, па су смислили да ухапсе Капора да више нико не дође. Али, није им успело да уплаше позване госте. Већ те јесени у посету нам долазе Матија Бећковић и Арсеније Јовановић, за свечано обележавање 750 година од смрти Светог Саве и почетка градње храма на Врачару, а Капор покреће тужбу за клевету загребачком суду.

Момо је на загребачком суду поднео приватну тужбу против Салиха и „Вјесника“, на првом рочишту је казао да јесте био на Нијагари, али да у томе не види ништа друго до знатижељу једног писца и новинара. Суд у томе није нашао ништа кажњиво, а „Вјесник“ и Звиздић су натерани на јавно извињење.

– СНА је наставила са академским радом – каже ауторка „Афере Момо Капор“. – За нас је било важно да овом намештеном афером није показано како је цела српска дијаспора „непријатељска емиграција“, нити да је СНА четничка организација.

У студији „Афера Момо Капор“ ауторка је користила документе сачуване у архиву задужбине овог писца и сликара и своју документацију.

– Текстови су пренети у оригиналу – каже Софија Шкорић. – Нисам указивала на многобројне лажи и инсинуације у текстовима у вези са СНА и афером Моме Капора, јер ће читаоцима бити јасно да су писци политички острашћени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вулин: Чему Европа, ако не поштује своја правила?

ЗЛОЧИНАЧКИ ПЛАН ЗА ИСЕЉЕЊЕ СРБА! Канцеларија за КиМ осудила нова хапшења у јужној покрајини!

Три украјинска војна брода пресекла границу Русије

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ НАЈВЕЋИ ЦИПРАСОВ ПРОБЛЕМ: Разлаз са Грчком православном црквом би могао скупо да га кошта

Kurir.rs/Večernje novosti

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu