Друштво Србија

МОЈА ЋЕРКА ЈЕ УМРЛА ПОРЕД КОНТЕЈНЕРА, ЈЕР НИСАМ ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ НАРКОМАН: Како да помогнемо својој деци, а да не будемо њихови саучесници?

Прича ове жене није усамљена, јауци мајки и очева одзвањају у превише кућа у Србији. Које показатеље и промене треба да приметимо да се ово никад више не би поновило?

„Са само 24 године кад сваки сан најлакше постане стварност, моја ћерка је заувек склопила очи. Свој живот, који је тек почео, завршила је на улици, поред контејнера. Дрога ју је узела под своје, а из њених канџи се „извукла“ одласком у смрт. Кад сам сазнала да је наркоман дуго сам порицала истину. Хтела сам то да сакријем од себе и других.

(ВИДЕО) ПОЖАР БЕСНИ КОД АТИНЕ! 50 МРТВИХ, 150 ПОВРЕЂЕНИХ! Трага се за несталима! Угљенисана тела по улицама! Страдала и беба

Кад сам коначно прихватила да је зависник, мислила сам да ћу моћи да је сама излечим, уз помоћ њених другара. Затварала сам је у кућу да је одвикнем, али нисам успела… Сад је више нема… Кад је умрла, причала сам да је погинула у несрећи, нисам желела да људи знају шта се заправо догодило…“, испричала је мајка за Телеграф чија је бол и након десет година од губитка детета иста, ако не и јача.

Њена прича није усамљена. Јауци мајки и очева одзвањају у превише кућа у Србији, а неки од њих су мислили да могу сами да помогну својој деци за коју су живели, па нису тражили стручну помоћ.

Поједини су се стидели, други порицали да им је дете зависник, па су сматрали да је само потребно да се „скине“ са дроге.

(ВИДЕО) ЈЕЗИВА СВЕДОЧЕЊА ИЗ ГРЧКЕ У ПЛАМЕНУ: Око мене су били лешеви! Панични стампедо нико није могао да заустави!

Мислили су да је најбоље решење да дете закључају у соби, вежу за кревет или затворе у кући.

– Родитељи који се одлуче да децу затворе у кућу мисле да је довољно да зависник успостави апстиненцију од дроге. То је само први корак. Период „скидања“ са дроге траје од седам дана до две недеље, зависи која је супстанца у питању. Након тога треба да се лечи психа, а то траје између годину и две, и то ако се лечи стручно – започео је разговор за Телеграф.рс Милан Радовановић, педагог.

Из „Палмотићеве“ наводе да је закључавање и везивање зависника непримерено.

– Сваки вид агресије према деци је недопустив. Решење је у отвореном разговору и изградњи поверења – изјавио је прим. др Ивица Младеновић Начелник Клинике за болести зависности, Института за ментално здравље.

Родитељи који одлуче да сами помогну зависнику да преброди физичку кризу не знају колико то може да буде опасно и да на такав начин угрожавају живот који желе да спасу.

– Никад се не зна да ли ће се „скидање“ са дроге искомпликовати. Може да се деси да човек колабира, уколико се неко скида са хероина може да буде претерано агресиван. Код одређених супстанци може да се деси и смртни исход. Свако успостављање апстиненције на своју руку је ризик и веома је драматично – истакао је Радовановић.

ПОРИЦАЊЕ ЗАВИСНОСТИ И РОДИТЕЉИ

– Родитељи који поричу да је дете наркоман, боје се да признају себи проблем јер мисле да на тај начин признају да је до тога дошло јер су они лоши родитељи и да њихова породица не ваља. Порицање наркоманије доводи до тога да и породица у неку руку постане саучесник – напомиње педагог.

ЖЕНИН ЉУБАВНИК ПАРКИРАО ПРЕД КУЋОМ, А МУЖ ГА ИЗРЕШЕТАО КАЛАШЊИКОВИМ: Језиви детаљи убиства у Хан Пијеску због ЉУБОМОРЕ које је потресло Српску!

Са мишљењем Милана Радовановића слажу се и из Клинике у „Палмотићевој“.

– Родитељи на тај начин постају саучесници у болести, али преузимају и одговорност због „поступка нечињења“, пошто су они по дефиницији старатељи својој деци, а самим тим и одговорни за здрав раст и развој деце – објаснио је начелник Клинике.

Из „Драјзерове“ напомињу да је порицање зависности од стране родитеља веома опасно.

– Због тога може да дође до озбиљних проблема, некада нажалост и смрти – каже прим. мр сц. др Мира Ковачевић, В.д. Директора Специјалне болнице за болести зависности.

КАКО РОДИТЕЉИ ДА ПРИМЕТЕ ДА ЈЕ ДЕТЕ НАРКОМАН?

Први показатељ јесте промена понашања.

– Деца која користе дроге почињу да се мењају. Мењају навике, круг пријатеља, места на која одлазе. Такође и гардероба често показује да ли је дете наркоман. Показатељи су, такође, промена ритма спавања – да ли има дане кад је несаница или дане кад претерано дуго спава, уколико тражи више новца, скрива дописивање са друговима, има дугове – закључио је разговор за Телеграф.рс Милан Радовановић, педагог.

Из „Палмотићеве“ објашњавају да је најважнија комуникација између родитеља и однос у ком постоји поверење. Само тако могу да примете да ли дете користи наркотике.

– Родитељ који познаје своје дете приметиће сваку промену у понашању и то треба да буде сигнал да се нешто догађа. Следећи ниво развоја проблема доводи до попуштања у школи и запостављања социјалних активности, а када родитељ нађе супстанцу онда већ мора да се консултује стручно лице ради процене проблема и договора око даљих активности – изјавио је за Телеграф.рс прим. др Ивица Младеновић Начелник Клинике за болести зависности, Института за ментално здравље.

Сваки родитељ који посвећује пажњу свом детету може да примети промене код њега, објашњавају из „Драјзерове“.

– Дете које мења карактер драстично, прихвата негативне вредности и узоре, дуго је ван куће, враћа се измењеног изгледа и понашања, не жели да проводи време у породици као раније, променљивог је расположења, запоставља обавезе, не уме да се носи са различитим проблемима карактеристичним за његов узраст је лака мета и подложно је да се нађе у ситуацији да проба их реши дрогама – рекла је Ковачевић.

АДЕКВАТНА ПОМОЋ РОДИТЕЉА

ДАЧИЋ ОШТРО УЗВРАТИО ХАРАДИНАЈУ: Приштина да лобира, а ми да ћутимо? Е па неће моћи!

Први корак је да родитељи прихвате да дете има проблем са дрогом. Након тога морају да схвате да не могу сами да му помогну.

– Проблем се јавио као продукт породичне дисфункционалности. Сходно томе, да би се решио проблем морају да се мењају сви чланови породице. Опасност се огледа у пролонгирању правог решења, што доводи до потенцијалних компликација али и смањује вероватноћу на успешан исход терапије. Апстиненција од супстанце може релативно лако да се успостави, али то није решење. Без промене личности и односа у породици нема трајног решења – завршио је разговор за Телеграф.рс прим. др Ивица Младеновић Начелник Клинике за болести зависности, Института за ментално здравље.

Из „Драјзерове“ наводе да већина родитеља нема потребне вештине да сами помогну детету које је зависник од дроге.

– Препоручујемо родитељима да потраже стручну помоћ што пре, када посумњају или примете да дете узима дроге. Треба нагласити да је веома важно да се обрате професионалцима који се баве болестима зависности, јер већина психијатара нису уско специјализовани за рад са зависницима – објаснила је прим. мр сц. др Мира Ковачевић, В.д. Директора Специјалне болнице за болести зависности.

Све више малишана своје детињство прекине пре времена користећи дрогу. Неки од њих не дочекају да одрасту. А нажалост, тек тад се већи број родитеља запита како је могао да помогне свом детету. Неки су затварали очи јер нису хтели да поверују да њихово дете може да се ода дрогама. Други нису желели да прихвате да су погрешили у васпитавању. Разни разлози су натерали родитеље да сагну главу испред проблема.

Трагедије које су завиле превише породица у црно, могле су да се спрече да су родитељи прихватили да су им деца наркомани.

Кад се суоче са болешћу зависности, морају да се понашају одговорно и зрело, и да својој деци на прави начин помогну. Морају да потраже стручну помоћ, а не да због срамоте или незнања своју децу сами лече. На тај начин их гурају у смрт.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ђукановић о патријарху Иринеју: Непристојан гост, али неће бити забране уласка

Заев: Нема договора, али референдума ће бити

(ФОТО) СКАНДАЛОЗНА ГРЕШКА У СЛАГАЛИЦИ: Продукција је написала ОВАЈ ПОГРЕШАН одговор! Сви ће ПОБЕСНЕТИ због овога!

(ВИДЕО) ИЗРАЕЛ ПРВИ ПУТ УПОТРЕБИО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Од Давидове праћке је немогуће побећи

(видео) Провала облака над Црним морем: Пијавице руше све пре собом

Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
13°
Tue
12°
Wed
10°
Thu
9°
Fri