Foto: Facebook
Србија Хроника

МОЈ СИН САША (14) ПРЕД МОЈИМ ОЧИМА ЈЕ СКОЧИО СА ТЕРАСЕ: Невена открила драму која је довела до кобног чина тинејџера, ДЕТАЉИ ЛЕДЕ КРВ У ВЕНАМА

Исповест мајке.

(ФОТО) ЖИВАНА УБИЛИ ЗБОГ 2 БИЦИКЛА! Усмртила га флашом вина са љубавником, па звала мужа да заједно сакрију леш?

– Од тог кобног дана, када је мој четрнаестогодишњи син, не видећи излаз из вртлога насиља у који ја је увукла група вршњака, одлучио да прекрати себи муке, не постојим ни ја. Оно што ме је првих месеци одржавало у животу била је очајничка жеља да откријем како је дошло до тога, да реконструишем догађаје који су претходили том ужасном чину, о којима је Александар упорно одбијао да говори. Схватила сам да су овој трагедији умногоме допринеле надлежне институције које су се оглушиле о моје апеле за помоћ, пре свих школа и полиција, а на све то надовезао се суд, чији су чиновници показали запањујуће непознавање закона – започиње своју причу Невена Вртулек, новосадска новинарка, која је пре три и по године изгубила једино дете које се буквално пред њеним очима бацило у амбис.

– Да сам онда знала то што сада знам, можда се не би завршило тако. Схватила сам да се вршњачко насиље недопустиво често прикрива или означава као “пубертетски несташлук”, што је врло површно и неодговорно, јер може изазвати ужасне последице по дечју психу. Из свог трагичног искуства уверила сам се да, чак и када реагујете на време и предузмете све што је у вашој моћи, не можете учинити много без подршке система. Зато сам одлучила да помажем родитељима чија су деца жртве вршњачког насиља, попут мог Саше, малог Алексе и многих других који трпе злостављање. Јер, увек се може десити да осетљива дечја душа није у стању да издржи тај притисак и да младо биће у очајању подигне руку на себе – упозорава она.

НАРОДНА НОШЊА ЈЕ – ЏАК! ЛГБТ активиста напао оне који су осудили ругање традицији на геј паради!

Александар је, како истиче Невена, био ведро, радознало дете, увек насмејан, позитиван, спреман да помогне, омиљен у друштву, добар ђак. Са својом мајком, која га је одгајала сама, имао је однос пун поверења и љубави.

– Ишао је на часове глуме, свирао је виолину, бавио се спортом, имао је моју подршку у свему што га је окупирало. Био је дете какво се само пожелети може, много смо разговарали, као прави пријатељи, заједно смо решавали све проблеме – каже несрећна мајка.

А онда, у осмом разреду, на почетку школске године, десио се инцидент у школи.

– Двојица ученика претукла су дечака из Сашиног разреда, један га је држао, други га је ударао главом у лице. Мој син није томе присуствовао јер је у то време био на разговору код педагога и није ми јасно зашто га је отац тог детета позвао за сведока у полицији, када је тучи сведочило неколико десетина других ђака. Можда зато што су та деца имала очеве који то не би дозволили, овако, мислио је да ће се Сашом лакше манипулисати јер има само маму. Отишли смо заједно у полицију, где је мој син дао изјаву да није ништа видео јер је био код педагога (који је то могао потврдити, али није) и мислила сам да је то завршена ствар. Али, грдно сам се преварила…

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У ПОРОДИЦИ СРПСКОГ ФУДБАЛЕРА: Преминуо отац Душка Тошића

Александар је остао сведок у поступку, полиција је једноставно игнорисала његову изјаву која се лако могла доказати.

– Двојица дечака-насилника, који су, како сам касније сазнала, били део веће криминалне групе у кварту, заједно са својим пајташима, почели су да малтретирају мог сина. Због раније почињених дела претило им је затварање у поправни дом и одлучили су да на свој начин “среде” главног сведока. Кренула је хајка којој су се, из страха да и њих не задеси иста судбина, придружила и друга деца, међу њима и многи које је Саша сматрао другарима. Претили су преко Фејсбука да ће му њих петнаесторица “доћи на гајбу”, вређали га и омаловажавали, ударали му мацоле од којх га је данима болела глава.

Био је изолован, више није знао коме да верује, ко му је пријатељ.

(ФОТО) Српски фудбалер због ког је Дуки одбио Месија послао СРЦЕПАРАЈУЋУ поруку дечаку који је подигао Србију на ноге! НАЈЕЖИО САМ СЕ, ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА ГА ВИДИМ!

– Упорно сам га испитивала шта се дешава, али није хтео да ми каже, говорио је да је све у реду, да може сам да се избори с проблемима и да се родитељима и наставницима тужакају само јадници. Инсталирао је шифре на телефон, таблет и рачунар, нисам могла да дођем ни до каквих информација. На зид ћутања наишла сам и када сам се распитивала код његових другова из разреда, а на све моје молбе да истраже шта се дешава, школски педагог и разредни старешина остали су неми. То је пубертет, говорили су, и ништа нису предузели иако је дете имало велики број изостанака, које сам, додуше, правдала стрепећи да ће му забранити да полаже малу матуру. Отишла сам у полицију да пријавим насиље, али рекли су ми да не могу да помогну јер не знам појединачна имена већ само назив хулиганске групе која га је малтеретирала, чији су им чланови, узгред, били добро познати.

У другом полугодишту Саша је ишао редовно у школу, али његово понашање бивало је све чудније, постао је агресиван и сасвим се повукао у себе.

СА ПАНЦИРОМ И МЕТКОМ У ЦЕВИ СЕДЕЛИ У БАШТИ КАФИЋА: Новосадска интервентна у акцији! Један покушао и да побегне, али га полицајци брзо стигли

FOTO: FACEBOOK

– Наша некада садржајна комуникација свела се на моја забринута питања и његове штуре, бесне одговоре. Неколико пута били смо на ивици физичког сукоба, молила сам га да ми каже шта му смета код мене, да разговарамо као раније, обећавала да ћу се променити ако га нешто повређује. Рекао је: “Мама, ти си супер, стварно не знам шта ми је”. Заказала сам разговор код дечјег психолога, који ми је после неколико заједничких сеанси и два-три разговора насамо, са Сашом и са мном, саопштио да мој син не жели да прича с њим и да је све што се дешава последица пубертетских “бубица”. Видела сам да од тог “стручњака” нема користи, поготово када је детету открио (што прави професионалац никада не чини!) детаље разговора које смо водили у четири ока, што је мој син окарактерисао као велику издају. Назови-психолог замолио ме је да му дам још мало времена и попустила сам, дан-данас се кајем због тога.

Десетак дана пре 14. рођендана. Саша је добио позив из суда да сведочи као да је одрасла особа, мада закон прописује да деца тог узраста изјаве дају у такозваној сцреен соби у Центру за социјални рад, у присуству родитеља, психолога, јавног тужиоца и адвоката, а све се снима и прилаже суду у доказном поступку.

УЖАС НА ИБАРСКОЈ: НАКОН САОБРАЋАЈКЕ ДВОЈЕ БЕЗ СВЕСТИ ПРЕВЕЗЕНО У УРГЕНТНИ

– То тада нисам знала, па није на мени да познајем законе, судија и тужилац морали би да воде рачуна о томе да се поштује процедура. А нису… Био је то додатни стрес за све нас, а нарочито за Сашу – каже Невена.

Две недеље пре несреће, Александар је мајци поверио да је решио све несугласице са “екипом”, био је миран и ведар, скоро као раније.

– Поподне уочи трагедије отишао је с друштвом у кладионицу, одакле се вратио сав задихан, касније сам од једног његовог друга сазнала да се тркао с аутобусом. Његово понашање те вечери било је, благо речено, чудно. Никако није могао да се смири, непрестано је шетао по стану, на моменте је изгледало као да увежбава неку улогу, одбијао је сваку врсту комуникације, био је агресиван као никада до тада. Провели смо бесану ноћ и пред јутро се мало смирио, али одбио је да одемо код новог психолога којег сам пронашла у међувремену. Отишла сам сама и заказала нову сеансу, а када сам се вратила, био је у својој соби. Мислила сам да спава и нисам хтела да га узнемиравам, почела сам да спремам ручак, а онда, изненада, врата његове собе нагло су се отворила и Саша је истрчао на терасу. У секунди је прекорачио ограду и полетео у бездан, појурила сам за њим, али све је било касно. Тада се завршио и мој живот, али одлучила сам да се борим, у његово име, да се тако нешто више не дешава.

Полиција је после свега проверавала да ли у Сашином случају има елемената кривичног дела.

– Покушавајући да докучим шта се то догађало с мојим дететом, дошла сам до информације да су му његови злостављачи кришом сипали у кока-колу мефедрон, дрогу познату као “луда мачка” и “хероин за сиромашне”, која узрокује управо такво понашање, какво је Саша повремено испољавао неколико месеци пре свог трагичног краја.

ДОШАО НАМ ЈЕ КРАЈ! САД ЈЕ СМЕШНО, НЕЋЕ БИТИ КАД ВАС КЛЕТВА СТИГНЕ! 4 жене се убиле за 24 сата у Србији, а на зиду исписане ЈЕЗИВЕ ПОРУКЕ!

Сазнала сам, након што је један техничар провалио шифру његовог компјутера и таблета, да је мој син систематски застрашиван преко друштвених мрежа, али то полицију није занимало. За истрагу Сашине погибије која се водила прилично траљаво и површно, био је задужен инспектор који је недавно ухапшен због диловања дроге, па како се онда може сматрати валидном?! Његов закључак био је да неме елемената вршњачког насиља. Успела сам да дођем до министра полиције Небојше Стефановића, који ме је врло љубазно примио и наложио МУП-у Нови Сад да обнови поступак поводом смрти мог Александра. Али, знате како, неће ови доле признати министру да су лоше обавили посао, чак и када им ухапсе надлежног инспектора. Послали су му исти извештај, а мени нису одобрили увид у листинг с позивима упућеним Александру непосредно пре његове смрти, из којег би се могло сазнати ко га је и када звао, и можда доћи до имена одговорних за његово злостављање – каже она.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Луганска Република слави 265 година Славјаносербије од чијег средишта је настао град Луганск

СВЕ ГЛАСНИЈЕ НАЈАВЕ: Ево када и поводом чега долази Трамп у Србију!

(ФОТО) ОВО ЈЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО ММА БОРЦА У КРАГУЈЕВЦУ: Признао убиство и полицији предао ОРУЖЈЕ СМРТИ!

(ФОТО, ВИДЕО) Срби и Румуни вежбају у ваздуху, гарда из Охаја посматра

Орбан: Границе Мађарске од миграната бране професионалци и патриоте

ВУЧИЋ: Не знам какве везе Изетбеговић има са КиМ!

kurir.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun