Printscreen
Политика Србија

МОЈ ОТАЦ ЈЕ УБИЈЕН САМО ЗАТО ШТО ЈЕ СРБИН: Јован Јаковљевић био је прва жртва рата у Вуковару 1991. године

Прво убиство које се може приписати ратном сукобу Срба и Хрвата у Вуковару догодило се 29. јуна 1991. године, иако се за званичан почетак сукоба у том граду узима 25. август те године.

На тадашњем Тргу Славије, а данашњем Ватиканском, убијен је Јован Јаковљевић (51), а његов син, Слободан, каже да се то догодило само зато што је био Србин. Он је мучки страдао у својој кући.

ПРЕТИ ОРУЖАНИ СУКОБ: Украјинци би да доведу НАТО пред Крим

„Мој отац је убијен само зато што је био Србин и притом Србин који је у Вуковару нешто значио с обзиром на то да је био пословођа на спортском одељку Велепромета, па је био познат у фудбалским и ловачким круговима и то не само у Вуковару него на подручју целе Југославије. Никоме није правио проблеме нити је он имао до тада било каквих проблема, а на крају су му пресудили наши суседи. Његово убиство било је порука Србима да немају више шта да траже у Вуковару, али је послужило и као начин да се ствари у нашем граду додатно закувају“, испричао је Слободан Јаковљевић (51), који и дан данас живи у Вуковару, где чека исход истраге о убиству свог оца.

УЖАС У СОБИ 331! КНЕЛЕ ЛЕЖИ У ЛОКВИ КРВИ: Ово је последња фотка првог пуцача деведесетих! УБИЦЕ ИМАЛЕ ШИФРУ – „КНЕЛЕ ИДЕ САМ!“!

До дан данас, није откривено ко су били налогодавци и убице Јована Јаковљевића.

НЕЋЕ МОЋИ ДА СЕ КРЕЋЕ БАР ПОЛА ГОДИНЕ, ИМАЋЕ ПРОБЛЕМ СА ГОВОРОМ… Доктори су и даље забринути за здравље Дарка Лазића, његов опоравак ће бити СПОР

„Сви смо ми видели да се нешто кува, да се нешто догађа, али опет мислили смо да неће баш тако ескалирати. Ипак, није нам било угодно када су наше комшије прекопута на спрату своје недовршене куће поставиле митраљеско гнездо, али опет размишљали смо да је то некакво тренутно лудило и да ће се ствари смирити“, присетио се Јаковљевић љета 1991.

„Била је субота. Тата је тог послеподнева пратио једног пријатеља који нам је био у гостима и када је изашао из куће, видео је како на Славији, испод водоторња, стоји група од 20-ак наоружаних цивила. У то време се знало да су неки на чудне начине добили оружје, а већина њих су били вуковарски клошари. Неки од њих тада су прошли крај њега и тата их је питао што се догађа. Један му је одговорио: ‘Чут ћеш, Јово’. Он се вратио у кућу, сви смо били унутра, сећам се да је била нека кошаркашка утакмица увече и након што се она завршила, почели смо да се спремамо да идемо на спавање, кад се око 23 сата чуло неко рондање по дворишту, а онда је неко довикнуо: ‘Јово, изађи ван, полиција је’ – присећа се Јаковљевић.

КРВАВА ЖУРКА У НОВОМ САДУ: Младић насмрт избоден у стану!

Његов је отац помислио да је можда неко провалио у радњу у којој је био пословођа па им је из куће одговорио да је сада касно и нека дођу ујутро.

„Тада је неко повикао: ‘Не, излази напоље или ћемо кућу дигнути у ваздух!’ Замислите како смо се осећали. Тата је потом кренуо према улазним вратима која су била с дворишне стране и када је откључао браву и упалио светло, само се чуо рафал. Након тога чуо се топот и бежанија, а он је остао да лежи мртав главом окренут према подруму. Тако смо га нашли мајка, брат и ја. Дошла је Хитна помоћ, полиција, направљен је увиђај, фотографисали су све, стављали су му парафинске рукавице да утврде је ли и он пуцао, учињена је обдукција и када су нам сутрадан предали тело, ми смо се спаковали и с његовим телом отишли у његово родно село Негославце, тамо га сахранили и више се нисмо враћали кући“, испричао је Јаковљевић и додао да су и при изласку из Вуковара на контролном пункту имали проблеме с групом наоружаних цивила која је претресала њихове аутомобиле и погребно возило.

ПУТИН ЗАГРМЕО ИЗ ИСТАНБУЛА! Американци дебело уплетени у нападе на руску базу Хмејмим у Сирији!

Данас, Слободан Јаковљевић, његова мајка Зорка и пет година млађи брат Зоран још чекају епилог истраге.

О Србима који су у Вуковару и околини убијени или нестали до 25. августа, односно 18. новембра 1991. године када је пала одбрана града, у хрватској јавности се врло мало и врло ретко говори и пише, наводи Јутарњи лист.

МАНИЈАКА ИЗ ТРАМВАЈА ЗВАЛИ САМУРАЈ: Сада га нико не препознаје на улици, а ова ствар му је променила живот

На ту чињеницу су у претходних неколико недеља указивали представници српске заједнице у Вуковару, оглашавајући се поводом протеста које је најавио, а потом и организовао градоначелник Вуковара Иван Пенава незадовољан учинком полиције и Државног тужилаштва Републике Хрватске у решавању ратних злочина над Хрватима у Вуковару.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Немци негодују због могућих америчких ракета у Европи: Ми ћемо бити мете, неће они

СЕРЖ БРАМЕРЦ СЕ НЕ СМИРУЈЕ, ПУЦА ОД БЕСА! Радикали ће морати у Хаг!Опоравак неизвестан, девојчица на апаратима за дисање: Беба која је упала у креч и даље критично

(ВИДЕО) КОНТРОВЕРЗНИ СНИМАК ИЗАЗВАО БУРУ НА ИНСТАГРАМУ: Мушкарац се тетура центром Београда, удара у зид, а да ли га препознајете? ТВРДЕ ДА ЈЕ ДАРКО КОСТИЋ?!

ДЕЧАК ПРОНАЂЕН ИСПРЕД ВРАТА ЦРКВЕ У ЧАЈЕТИНИ НЕ МОРА ДА БРИНЕ ЗА БУДУЋНОСТ! Чак 150 парова би да усвоји малог Гаврила!

ПУЦЊАВА НА ЗВЕЗДАРИ: Испалио два метка на подстанаре! У соби било и двоје деце

Курир/Јутарњи/Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
29°
Fri
30°
Sat
27°
Sun
26°
Mon