Фото: РТРС
Свет Србија

Могу ли српски хашки осуђеници казну служити у Србији?

Због нехуманих услова у појединим затворима, шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, званично је од генералног секретара УН, Антонија Гутереша, затражио да српски осуђеници, како је то и свим другим дозвољено, служе казне у матичној земљи. Споразум је требало затражити раније, кажу адвокати осуђених.

Због упале нерва, Милан Мартић није могао да покрене руку, али то естонским чуварима није успeо да објасни, па је због немогућности да очисти ходник, заглавио у самици. Мартић, како је изјавио његов адвокат, само што не носи металну куглу ланцем везану за ногу. Услови су такви да хашки осуђеници у Естонији служе, не једну, него три робије, каже адвокат Горан Петронијевић.

„Једна је ова која им је додељена. Предалеко су да им родбина долази. Не разумеју се са чуварима. Услови у том затвору нису ни хумани и ни приближно једнаки као у другим затворима“, истиче Петронијевић.

„Споразум је требало затражити раније. На примеру Радислава Крстића, којег су умало ликвидирали, и Биљане Плавшић, знамо какав третман пролазе“, изјавио је адвокат Милош Шаљић.

Служење казне у Србији значило би чешће посете, бољу сарадњу са адвокатима, могућност да раде и имају слободне викенде и годишње одморе, али, пре свега, могућност ранијег пуштања на слободу по условима прописаним у Србији.

Ако би се питало само Гутереша, који је разуман човек, Петронијевић мисли да је то оствариво. Постојао је тренутак који је пропуштен, у време ослобађања хрватских генерала, али, у сваком случају, постоји начин да се Хашки трибунал и УН доведу пред свршен чин.

„Морало би да се створе услови, опреми неко крило затвора и ставе под ингеренције Хага. У том случају не би имали оправдање да одбију“, додао је Петронијевић.

Служењем казне у Србији, хашки осуђеници имали би још једну велику предност – адекватну медицинску негу. А можда је баш то разлог због којег им то никада неће бити дозвољено.

Извор: РТРС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БОЛЕСНО: Преко Фејсбука позивају на инцест и педофилију

„СТАНИ! НЕ ИДИ ДАЉЕ, СТРАДАЋЕШ!“: Како је Света Гора постала забрањена за жене

СКАНДАЛОЗНО: Угљанин позива на обележавање окупационе „Сјеничке конференције“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat