Европа Свет

Могеринијева ипак није напустила састанак са Харадинајем?

Портпаролка ЕК Маја Коцијанчић каже да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини није напустила састанак Савета о стабилизацији и придруживање између ЕУ и Косова

„Састанак Савета о стабилизацији и придруживању је одржан и висока представница је све време била тамо“, наводи Коцијанчич у саопштењу прослеђеном Танјугу.

Коцијанчић је то изјавила након информација до којих су медији дошли из незваничних извора у Бриселу, а које говоре да је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини напустила састанак са Харадинајем због његовог наводног инсистирања на већем учешћу САД у дијалогу Београда и Приштине.

Објављена је листа земаља са највећим РИЗИКОМ ОД ТЕРОРИЗМА, ево где се налази Србија

„Када је реч о САД, блиско сарађујемо с њима на Западном Балкану, укључујући и дијалог о нормализацији односа“, наводи Коцијанчич у свом саопштењу.

ЕУ је јутрос изненада отказала конференцију за медије на којој је требало да Федерика Могерини и Рамуш Харадинај представе закључке Савета о стаблизацији и придруживању између ЕУ и тзв. Косова.

Званично објашњење европске стране било је да је конференција отказан због „агенде“ званичника.

Косовски медији су, позивајући се на своје изворе у Бриселу, јавили о „лошој амосфери“ која је владала током овог састанка.

„Она [Могерини] је ово узела лично и нервозно напустила састанак и није се више вратила“, рекао је извор РСЕ чије је име познато тој редакцији.

Нови извори су касније навели и да је шефица ЕУ дипломатије била додатно испровоцирана ством који је Харадинај изнео на састанку Савета о стабилизацији и придруживању ЕУ и Косова, а који критикује досадашњи ток дијалога између Београда и Приштине и његове резултате.

(ФОТО/ВИДЕО) ОВАКО ИЗГЛЕДА ГРЧКА ПОСЛЕ СТРАВИЧНИХ ПОПЛАВА: Бујице носиле све пред собом, мештани не памте овакву катастрофу

У својој првој незваничноиј реакцији, дипломатски извори из Брисела су за Танјуг изјавили да је ЕУ данас поручила такозваном косовском премијеру Рамушу Харадинају да тзв. Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цео регион има у погледу европске перспктиве.

Харадинај је касније отказао и остале предвиђене изјаве за медије у Бриселу. Иначе ово је била прва званичан посета Харадинаја Брислелу од кад је изабран на место сепаратистичког премијера Косова.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Вучић на српско-америчкој војној вежби: ,,Љубоморно ћемо чувати своју неутралност!“

Немци све ближи новим изборима?

Хан: ,,Нормализација односа“ са Приштином предуслов за Србију у ЕУ

Оставите коментар