Pixabay
Аналитика

МНОГИ СТРАХУЈУ ЗА ПОСАО Цео свет ишчекује слом берзе, следи шок, сви су уплашени, а ево шта ће бити са Србијом

Економије света стрепе од нове кризе. Најугленији аналитичари предвиђају могућу рецесију.

Собрање потврдило: Македонија мења име

Домаћи економисти потврђују да су најјаче привреде Европе у паду и да се никада у историји није десило да Србија њихово „клизање“ не осети. За разлику од кризе из 2008. године, једногласни су домаћи стручњаци, Србија ову чека спремнија.

Иван Николић, уредник „Макроекономске анализе и трендови“, истиче, пре свега, стање јавног дуга. У зачетку глобалне рецесије пре деценију, Србија се све више задуживала.

ПРИШТИНА: Oдложено усвајање одлуке о ослобађању од такси

– Ми се сада убразано раздужујемо – истиче Иван Николић. – Нагомилали смо девизне резерве, које износе близу десет милијарди евра. Пре десет година имали смо око три, до 3,5 милијарди евра. После једне телевизијске емисије те 2008. године и препоруке да се извуку девизни улози, у једном дану је повучено изузетно много депозита. Данашња ситуација није ни налик пређашњој. Ми не можемо да спречимо спољни шок, али и по структури привреде и по финансијском стању, у бољој смо позицији. И очекивања су другачија. Ми смо 2008. године били свесни да смо на стакленим ногама. Ако се криза догоди, ми ћемо је спремније дочекати.

Да има места опрезу говори ситуација у највећим европским економијама. Италија још није достигла ниво из 2010. године, а Немачка је три месеца заредом (септембар, октобар и новембар) уписала пад индустријске производње. На међугодишњем нивоу – 4,7 одсто. То се није десило од 2008. године, а Немачка нам је значајан спољнотрговински партнер.

Трамп: У току је инвазија на Америку!

– Разлика у односу на 2008. годину је и то што данас не очекујемо тако оштру кризу – сматра економиста Миладин Ковачевић. – То је сада циклично прилагођавање. Ми бисмо 2008. године ушли у кризу и без глобалне рецесије. Ми смо тада имали велики спољнотрговински дефицит. Увоз је био и 24 одсто већи од извоза. Може да се деси да због кризе успоримо, али не би требало да се суочимо са нестабилношћу. Нова криза би се десила у условима новог амортизера. То је економија Кине.

УХАПШЕН ЧАБИН САУЧЕСНИК! Ален Циглер учествовао у убиству Небојше Марковића на Бановом брду!

Централне банке строге

Амерички ФЕД, према садашњим најавама, планира повећавање камата и заоштрава монетарну политику, упркос већој несигурности – напомиње се у анализи МАТ-а. – Истовремено, Европска централна банка истрајава у реализацији средњорочног прилагођавања своје монетарне политике у смеру веће рестриктивности.

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ Расписана црвена Интерполова потерница за Филипом Кораћем!

ДОДИК: Срби се не осећају сигурно без иједног Србина на важном месту у Војсци БиХ

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИХ СЕДАМ ДАНА Сутра нас чека јак мраз, а онда нам следи жестоки ПРЕОКРЕТ!

Раде (22) је силовао и тукао баку (79): Данас је све признао и чека га оволико година робије!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ПУТИН ЈАЧА ВАТРЕНУ МОЋ БАЛТИЧКЕ ФЛОТЕ: Стиже 30 нових тенкова Т-72Б

Србија и Русија нерешено на старту Светског првенства

(УЗНЕМИРАВАЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ) Лекари у Алексинцу извели подвиг, жена у телу имала тумор од 8 КИЛОГРАМА!

ХОРОР У НОВОМ ПАЗАРУ: Старији мушкарац (54) обљубио малолетницу (15)

ВОЗАЧИ, ПРИЛАГОДИТЕ БРЗИНУ: Опрез због мокрих коловоза, на Хоргошу и Батровцима теретњаци чекају сат времена

(ФОТО) УКЛЕТО БРДО ОДНЕЛО ЈОШ ДВА ЖИВОТА На овом месту код Крушевца сваке године неко умре, мештани: Не прође година без несреће

Извор:  Novosti/Alo/N.S.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
27°
Sat