Ратко Младић (Фото: Синхуа)
Политика Србија

Младићева одбрана тражи одлагање изрицања пресуде

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од Хашког трибунала да одложи изрицање пресуде, које је заказано за 22. новембар, док се не објави сва медицинска документација о његовом здравственом стању и утврди да ли је Младић процесно способан да учествује у поступку.

Младићеви браниоци су поново дописом од судског већа затражили објаву целокупне медицинске документације, као и дозволу да га прегледају наши лекари и дају стручно мишљење.

„Ми већ 10 месеци тражимо да се достави документација, и утврди да ли је генерал процесно способан јер се из снимака види да је претрпео низ можданих удара. Већи део смо добили, али не све. За тачну процену стања потребна је целокупна документација“, рекао је Танјугу један од Младићевих адвоката у Хагу Бранко Лукић.

Због тога су, како је указао, и затражили одлагање изрицања пресуде чија је објава заказана за 22. новембар.

Првостепену пресуду, на коју постоји право жалбе, треба да донесе судско веће на челу са судијом Алфонсом Оријеом.

Младић, који је био врховни копмадант Војске Републике Српске, оптужен је за ратне злочине почињене на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године.

Хашко тужилаштво је у завршној речи крајем прошле године затражило од судског већа да Младића осуди на доживотни затвор, уз образложење да би краћа казна била „увреда за жртве, живе и мртве и увреда за правду“, док је одбрана тражила ослобађајућу пресуду.

Оптужница Младића терети за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортације и присилно премештање и за злочине против човечности.

У додатних пет тачака, Младић је оптужен и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца и за кршење закона и обичаја рата.

Он је све оптужбе негирао.

Суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен је Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО) СТАРЛЕТЕ БИ ДА РУШЕ ПУТИНА! Улазе у председничку трку!

„ЗИМСКА ПРАВИЛА“ Од данас на снази ригорозне казне, могу да вас ударе по џепу и до 30.000!

ОВАЈ ЧОВЕК ЈЕ ПОМОГАО СРБИЈИ КАД ЈОЈ ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Руски генерал који је одбранио Обреновац враћа се у нашу земљу!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
26°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
28°
Thu