Ратко Младић (Фото: Јутјуб)
Политика Србија

МЛАДИЋ МОЖЕ КАЗНУ ДА ИЗДРЖАВА У ХАГУ, НА ВМА, У ШВЕДСКОЈ… Ово су могући сценарији за Раткову доживотну

Ако хашки трибунал потврди пресуду на доживотну робију коју је изрекао генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, пред ратним лидером босанских Срба су четири различита сценарија везана за локацију на којој ће служити казну.

Ови сценарији нису подједнако реални, али су у овом тренутку сви могући. Ако се узме у обзир генералово нарушено здравље, како истиче његова одбрана, и чињеница да је трибунал раније правио преседане у којима је осуђеницима допуштао да робијају и ван хашких зидина, постоји могућност да ће казну издржавати ван Холандије.

(ФОТО) МОНСТРУМ ИЗ ПАНЧЕВА УБИО СУПРУГУ НА ЊЕН РОЂЕНДАН: Биљана се породила пре 20 дана, била је прелепа, а он 20 година старији

1. Хашка ћелија

Ипак, најреалније је очекивати да Младић неће успети да издејствује излазак из Хага.

Иако се генерал налази у наводно тешком физичком (а према речима његових бранилаца и родбине и менталном) стању, не би требало да се нада да ће му Трибунал омогућити неку од алтернативних локација за робију. У прилог тој тези иде неколико чињеница, најпре то што се више од деценије крио од хашког суда.

2. Српска болница

Министарка правде Нела Кубуровић и данас је поменула да Влада Србије и даље пружа гаранције за лечење у Србији генералу Младићу. Те гаранције су претходно усвојене и на седници Владе, у октобру ове године, а подразумевају привремено пуштање на слободу ради лечења, уз гаранције да Младић за то време неће побећи.

Као војни обвезник, Младић би лечењу могао бити подвргнут на Војно-медицинској академији у Београду.

3. Клиника у Русији

СТРАШНО: Хало, полиција? Угушила сам мајку јастуком!

Након више најава које су дошле од Младићевих лекара и породице, Русија је у марту ове године и званично обавестила Хашки трибунал да је спремна да пружи смештај и медицински третман Ратку Младићу. То је потврдила шефица правне групе при Амбасади Русије у Холандији Викторија Гончарова.

Она је рекла да би Младићу у Русији био обезбеђен смештај, обезбеђен медицински третман и повратак у Хаг, у складу са свим захтевима које Трибунал одреди. Хаг је, међутим, тај предлог одбацио – за сада. Приликом доношења такве одлуке вероватно су узете у обзир и гласине да се Младић дуже од деценије крио, између осталог, и због руске финансијске и логистичке подршке.

4. Нордијски комфор

Хашки трибунал је у фебруару 2003. године осудио Биљану Плавшић на 11 година затвора за прогоне несрпског становништва током рата у БиХ. Плавшићка је претходно признала кривицу за прогон босанских Муслимана и Хрвата на полтичкој, расној и верској основи због чега је ослобођена осталих тачака оптужнице укључујући и геноцид.

(ВИДЕО) НЕВИЂЕНИ СКАНДАЛ! ИСПОВЕСТ СРПСКОГ ОФИЦИРА: Ја сам оборио Ф-117, држава је сада лажирала извештај, тврде да је неко други срушио СТЕЛТА!

Након пресуде, Плавшићева је затражила да казну служи у шведском затвору Хисенберг, а Трибунал јој је изашао у сусрет због позних година, нарушеног здравља, али и чињенице да је злочин признала. Младић последњи услов не испуњава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Расте притисак у Немачкој, мањинска влада или нови избори

Нова седница скупштине, на дневном реду зајам за пругу Београд–Будимпешта

Русија: Останак САД у Сирији — безобразлук највеће врсте

Извор: Курир/Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat