FOTO: PRINTSCREEN
Занимљивости Србија

МИСТЕРИОЗНЕ ТАЈНЕ КАЛЕМЕГДАНСКИХ ЛАГУМА: У мрачном војном бункеру 28 војника 5 година било без икаквог контакта са спољним светом!

Београђани свакодневно шетају Калемегданом не слутећи какве се тајне скривају у његовом подземљу.

ДЕТАЉИ МАФИЈАШКЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ У НОВОМ САДУ: Марко Маркуш изрешетан са седам метака из шкорпиона

Испод зидина тврђаве налази се војни бункер који је од очију јавности био склоњен све до 2008, затим Римски бунар, који заправо није римски, успео је да застраши и чувеног Алфреда Хичкога, само су део мистериозне приче о тури испод Београда.

FOTO: PRINTSCREEN

Туристички водич Дарко Јанковић окупио је групу радозналих људи, међу којима су били и страни туристи, да би их увео у скривени свет испод Калемегдана. Прва дестинација био је Римски бунар, који заправо и није римски, јер је саграђен у периоду између 1720. године и 1731, за време аустријске владавине. Сам улазак у тај објекат има посебну мистичност, јер је цео објекат који води до бунара укопан у земљу.

(ВИДЕО) ШОКАНТНО ПРИЗНАЊЕ ПИЛОТА ЦИА: Куле близнакиње нису срушили авиони, у питању је нешто много језивије

Када смо сишли низ степенице, прво нас је сачекала мрачна прича о трагично настрадалим војницима. Аустријски краљ, који је сазнавши да међу својим војницима има издајнике, наредио је да се живи баце у рупу која је ту била пре бунара. Оставио их је да умру. Као чин милости, други војници су им бацили ножеве, којима су се издајници међусобно поубијали.

FOTO: PRINTSCREEN

Сам бунар дубок је 60 метара, а широк 3,5 метара, док се око његовог зида налазе два спирална степеништа, која имају више од 220 степеника. Водич је истакао да је бунар саграђен јер је циљ био да народ има властити систем снабдевања водом, пошто је Београд често био на мети непријатеља. Узор је био бунар у Италији. Међутим, пошто током копања нису наишли на воду, пројекат је обустављен.

БРУТАЛНО УБИСТВО У ПАНЧЕВУ Очајни отац Биљане Мијатовић: Зет се шалио с нама па ми убио ћерку!

Познати филмски режисер Алфред Хичкок је 1964. током посете Београду тражио да га људи упуте на најстрашније место и био је импресиониран када је обишао Римски бунар.

FOTO: PRINTSCREEN

Друго место за обилазак је војни бункер, који је изграђен после Другог светског рата. Сматра се да је Јосип Броз Тито наредио тајну изградњу у периоду од 1948. до 1953. Поента је била опремити тајни ракетни систем, којим би се Југославија бранила у случају напада. Фасцинантан је податак да је током тих пет година, у тајним просторијама боравило 28 војника, и то без контакта са спољним светом.

Ту су спавали у скученим собама, имали су мале бунаре и уске просторије у којима су боравили без дневне светлости. Њих 14 са једне стране стране бунара и других 14 са друге, а притом нису знали једни за друге. Ова строго чувана војна тајна је све до 2008. године била непозната јавности.

Лукашенко даје Србији још мигова и С-300?

Барутана била дискотека

У великој барутани смештени су римски камени споменици из периода од првог до четвртог века. Ту се налазе надгробне плоче из тог периода, стеле, саркофази, жртвеници прикупљани деценијама на налазиштима Сингидунума (Београда), Виминацијума (Костолца) и Космаја.

УЖАСНА СУДБИНА СТРАДАЛЕ ЖЕНЕ: Биљана од првог супруга побегла јер ју је тукао, а други ју је УБИО

FOTO: PRINTSCREEN

Такође, ту је и један саркофаг са представом Јоне из четвртог века са простора Београда, портретна статуа мушкарца пронађена на територији Македоније која потиче из другог века и многе друге. Иронија је да је управо током деведесетих година прошлог века барутана коришћена као диско клуб.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) Кина открила своју звер: Ово чаробно оружје доминира и на копну и у води

Огласио се МУП поводом Орићевих тврдњи да је боравио у Србији

Ево шта пише у фусноти пресуде Младићу која је разбеснела Хрвате

(ФОТО) Ивана Шпановић очарала Монако: Српска атлетичарка у хаљини са мотивима Београда

Извор: Курир.рс/Ало.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu