Друштво Србија

МИСТЕРИОЗНА НЕМАН ИЗ ДУНАВА СЕЈЕ СТРАХ СРБИЈОМ: Угрожен је свако ко пипне воду! Намами жртве у вир, а онда их стигне страшна смрт

Прича о мистериозној немани сеже у далеко време Османског царства. Смедеревски рибари вековима преносе легенде о Кемзи, чије име турског корена и води претпоставку о пореклу овог бића.

Попут мита о воденим духовима из неке од легенди из словенске митологије, не зна се када је тачно ово биће први пут виђено у Дунаву, али о Кемзи нису писали само митолози, него и историчари. Историчан Леонтије Павловић описао је ово биће као „оличење зла које вреба прилику да некога удави“.

(ВИДЕО) ВЕЧЕРАС СЕ СПАЈАЈУ ДВЕ ПЛАНЕТЕ, А ТО ЈЕ РЕТКА КОСМИЧКА ПОЈАВА: Ако не урадите једну ствар пре него што изађе сунце, кајаћете се!

Написао је и да неман „рибаре и купаче навлачи у вирове где репом заплете жртву којој онда нема спаса“. Према причама оних који су наводно видели неман, Кемза је налик великој риби, а највише личи сому покривеном муљем и травом. Други ипак тврде да је сличнији човеку са канџама и дугим репом.

(ФОТО) ЈЕЗЕРО У СРБИЈИ КРИЈЕ МРАЧНУ ТАЈНУ: Заледићете се када видите његов облик и чујете легенду!

– Наравно да га нико није видио, бар не неко задње време, а наши стари су се причама о Кемзи добро забављали – каже дугогодишњи рибар Никола Тасић Цале. Цале је новинарима причао причу о томе како се рибарима усред ноћи нешто заплело у мрежу и почело лупати по чамцу. У мрклом мраку када не недостаје пуно да се оживе језиве приче, довољно је било да нетко викне „Кемза“.

Онај ко је извлачио мрежу одмах је био спреман да пресече конопац и опростити се од улова, али је онда видео гусана који се заплео и крилима ударао по чамцу.

(ВИДЕО) ДЕЧАК ИЗАШАО ИЗ ШКОЛСКОГ АУТОБУСА И ПОЈУРИО ПРАВО ПОД КАМИОН: Реакција возача ће вас оставити без даха!

Неки су по мраку у мрежи видели рогове и одмах су помислили на Кемзу, а онда су схватили да су „ухватили“ срндаћа.

Извор: telegraf.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДОДИК: Прислушкиван сам јер нема аргумента за кривичну одговорност

Смртоносна дрога нам прети, сад је на граници са Србијом: „Блов“ личи на марихуану, али животе односи у секунди!

Данас је Свети краљ Милутин, највећи српски ктитор и задужбинар

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon