Аркан (Фото: Јутјуб)
Друштво Србија

МИСТЕРИЈА СТАРА ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ Зашто је служба убила Аркана: Немој то да си ме икада више питао у животу!

Проблем с Трибуналом за ратне злочине у Хагу као мотив за ликвидацију Аркана није често помињан, иако је 1999. године добио озбиљне димензије

Још једна држава повукла признање тзв. Косова!

Више од 18 година трају медијске спекулације о мотиву убиства Жељка Ражнатовића Аркана, као и о, уверени су они који су се удубљивали у „истрагу”, извесној подршци коју су извршиоци злочина имали од људи из тајне полиције. У јавност су пласиране разне тврдње, па и она да је, с мало разложних објашњења, иза организације Аркановог убиства стајала нека од великих страних обавештајних служби. О Аркану су писане стотине новинских чланака и фељтона, те више књига. У једној од њих, „Видимо се у читуљи – 20 година после”, из које преносимо делове приче, кроз сведочења полицајаца и криминалаца износе се кључне појединости о позадини троструког злочина у „Интерконтиненталу”.

(ФОТО) НАЈНОВИЈИ СКАНДАЛ: Ево како Ђилас вара људе на Фејсбуку!

ДБ, рат и политика

Касних седамдесетих Аркан није скривао везе са ДБ-ом, који је због такозваних државних интереса спроводио илегалне активности застрашивања и, по потреби, ликвидација у иностранству. За такве послове регрутовани су криминалци који су у бившој Југославији имали завидну репутацију, а у иностранству искуство заметања трагова и скривања од тамошњих полиција. ДБ је Аркана штитио када је правио проблеме или био хапшен, али је он знатно касније негирао те контакте иако се у полицији и међу криминалцима знало да је захваљујући снажној подршци тајне полиције израстао у „власника подземља”.

Говорећи о овој теми у једној од емисија посвећених Аркану, његов син Војин Ражнатовић је рекао:

АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ: Зашто гори Париз?

„Када сам га једном питао да ли је радио за ДБ, он ми је љутито одговорио: ‘Немој то да си ме икада више питао у животу’. Увек је то негирао. Али неки његови пријатељи из ДБ-а су ми после причали да је Стане Доланц, шеф тајне полиције у време СФРЈ, био пријатељ с његовим оцем, мојим дедом Вељком, који је Доланца замолио: ‘Дај, помози ми, имам сина, способан је, али је несташан. Мислим да га убаците негде, ваљао би много за Службу.’” Доланц је касније сматран за једног од Арканових главних заштитника.

Управо је Доланц, сива еминенција тадашње савезне тајне полиције, означен као човек који је по хапшењу Аркана и неколико његових наоружаних сапутника у Хрватској 1990. године издејствовао њихово ослобађање.

НВО плаћеници бране НАСЕРА ОРИЋА: СРПСКА ПОЛИТИЧАРКА им је очитала буквицу!

Десетак година потом, на околности Арканових веза с тајном полицијом осврнуо се и Раде Марковић, шеф ДБ-а Србије, ухапшен после смене Милошевићевог режима:

„Ражнатовић је имао велики ауторитет међу лицима из криминалне средине. Имао је и веома добре односе с појединим руководиоцима из Ресора јавне безбедности, као и с руководством ДБ-а пре мог доласка на ту функцију. Ти односи настали су у време ратних дејстава у Босни и Хрватској, где је учествовао и Аркан са својом гардом. Ставивши себе и своје добровољце у одбрану српског народа, стекао је симпатије државног врха, а поготово припадника МУП-а који су с њим сарађивали. Својим патриотским понашањем умногоме је опрао своју прошлост.”

По повратку из хрватског притвора, Аркан се враћа у Београд и у јавности постаје уочљив пре свега као вођа навијача Црвене звезде. Његов близак пријатељ и сарадник Борислав Пелевић тврдио је да је у то време Аркан „имао понуде да се политички ангажује од Вука Драшковића и Војислава Шешеља, као и од Радмила Богдановића из СПС-а, али то није прихватио”.

(ВИДЕО) ПЕНТАГОН У ШОКУ: ПРОНАЂЕН МРТАВ КОМАНДАНТ АМЕРИЧКЕ ПЕТЕ ФЛОТЕ У БАХРЕИНУ!

Док се у бившој СФРЈ разбуктавао рат, Аркан се ангажовао као један од поборника одбране националних интереса. Говорио је да је Српску добровољачку гарду формирао 11. октобра 1990. у манастиру Покајница код Велике Плане, да су окосницу јединице у њеном зачећу чинили навијачи, те да је центар гарде убрзо премештен у бившу касарну у Ердуту. Да је иза њеног оснивања стајао ДБ Србије, није помињао. У наредних пет година његова гарда, у међувремену израсла у добро опремљену и снажну оружану јединицу, оставила је јасан траг по ратиштима у Хрватској и БиХ. У ратним дејствима је страдао 51 припадник СДГ, а рањена су 383.

Паралелно са активностима гарде, Аркану расту и политичке амбиције. У децембру 1992, на предлог неколико хиљада Срба с Косова и Метохије, испред групе грађана „За Космет” постаје њихов кандидат и потом посланик у Народној скупштини. Следеће године оснива Странку српског јединства. У доживљају сопственог значаја, фотографишући се за новогодишњи календар у униформи српске војске из Првог светског рата, у Народној скупштини удара шаком о говорницу и повишеним тоном посланицима дословце поручује да „треба имати муда” за бављење политиком у тешким временима. Градећи у јавности о себи слику истинског патриоте, уз опаску да је „у младости био несташан”, у другој половини деведесетих успева да предупреди покушаје медија да о њему пишу као о криминалцу и једном од највећих шверцера током санкција Србији.

ЦРНА ГОРА НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА ПОСЛЕ ХАПШЕЊА МЕДОЈЕВИЋА! Мандић: ОВО ЈЕ СКАНДАЛ! Кнежевић: НЕЋУ СЕ ПРЕДАТИ!

По окончању ратних дејстава, Арканова гарда напушта Ердут. Мањи део јединице заједно с припадницима „црвених беретки” ДБ-а постаје 1996. окосница новоформиране Јединице за специјалне операције. Паралелно се одвија и осипање поузданих Арканових пријатеља. Небојша Ђорђевић Шуца убијен је пред својом кућом с више од 20 хитаца испаљених из аутоматске пушке. Потом је ликвидиран и Раде Ракоњац, а рањен Стојан Новаковић Цопе, потпредседник Странке српског јединства.

У једном од телевизијских наступа Аркан изјављује: „Ја немам никакве везе с председником Милошевићем. Никада нисам имао прилику да упознам председника Милошевића…” Неистинитости његових уверавања у свом допису дотиче се и бивши шеф ДБ-а Раде Марковић: „Аркан се пожалио директно Слободану Милошевићу након што је Служба одбила његову понуду да пошаље своје добровољце на Косово у време ратних дејстава 1999. године. Након тога ми је Милошевић наложио да примим Аркана у вези с рањеницима, бившим припадницима његове гарде. Ражнатовић је изнео проблеме око издржавања рањеника и њихових породица. Како нисам био компетентан за решавање тог проблема, упутио сам га да сачини документацију о рањеницима и да се брига о њима пренесе на државне органе у чијој је то надлежности. Такав мој став пренео сам и Милошевићу и даље око тог проблема нисам био ангажован…”

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) У ПАРИЗУ КАО ПОСЛЕ БОМБАРДОВАЊА: У окршају полиције и жутих прслука гореле улице зграде, запаљено 112 аутомобила!

Путин: Питање размене украјинских морнара за сада није на дневном реду

МЕДОЈЕВИЋЕВ АДВОКАТ ПОДНОСИ УСТАВНУ ЖАЛБУ: Сви правни аргументи су на нашој страни, ово је ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА!

Српски посланици још у тзв. косовском парламенту: Тензично је, клизимо ка хуманитарној кризи!

Под хитно применити! Немци бахате возаче шаљу на ,,тест за идиоте“, ево зашто би то требало увести и у Србији

(ВИДЕО) СВИ ЗНАЈУ ЗА ЧУВЕНУ РЕЧЕНИЦУ „ХЈУСТОНЕ, ИМАМО ПРОБЛЕМ“, АЛИ НЕ И ОВО: Дражин четник послао је свог човека на Месец да реши проблем! Коначно откривена строго чувана тајна о 7 Срба у НАСА!

Извор: Ekspres/Alo/N.S.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
8°
13°
Thu
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun