Privatna arhiva
Регион

МИСТЕРИЈА НЕСТАЛОГ БОДЕЖА ИЗ 8. ВЕКА У БЕРАНАМА: О персијском мачу Софтића влада ЗАКОН ЋУТЊЕ!

Персијски мач, један од највреднијих експоната Полимског музеја у Беранама, нестао је са полица пре 16 година и до данас није пронађен. Био је власништво потомака Адема Софтића, јединог беранског муфтије од 1912. до 1922. године и шеријатског кадије.

Породица Софтић је вредни предмет, за који тврде да потиче из 8. века, уступила музеју на чување још 1953. године, без икакве накнаде. Данас кажу да никада нису добили информацију како је нестао драгоцени предмет, који је њихов предак Адем почетком прошлог века добио на поклон од пријатеља – Персијанца.

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ХОРОРА КОД ОБРЕНОВЦА! СИЛОВАЛИ ЖЕНУ КОЈА ИМА РАК! Чупали јој нокте, набијали метлу у гениталије, мокрили у уста!

„Од оснивања музеја, све до 2002. године, персијски мач који је моја баба Валхида Софтић, удовица Адемова, уступила на чување тој установи и свом граду, био је, према речима стручњака, један од од највреднијих експоната исламског периода у Црној Гори уопште. Држак и корице мача оковани су сребром. Претходно су, током 90-их година прошлог века, са њега поскидани ћилибарски украси, којим су биле украшене корице и држак. Та крађа је тада прошла незапажено, међутим, септембра 2002. са полица Полимског музеја, где је био изложен скоро пола века, ‘Персијски мач’ мога деда Адема Софтића нестао је без трага. Од тада до данас – ћутање“, казао је Адем Адо Софтић.

ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ЂАКА КРАГУЈЕВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ РАСПЛАКАЛА ИНТЕРНЕТ

Он сваке године на друштвеним мрежама подсећа на крађу експоната, јер је, како каже, то једини начин да подсети на ћутање и немар недлежних. У музејској картотеци, мач се води као „украден“, а породица тврди да нико поводом крађе није позван на одговорност, нити се „ко мешао у свој посао“.

После полицијског испитивања, рутинског узимања изјава и утврђивања чињеничног стања, каже Софтић, у граду је на сцену ступио закон ћутања.

ТЕСЛИНО ПИСМО О СТРЕЉАЊУ У ШУМАРИЦАМА – МИ СМО СРПСКА ДЕЦА! ПУЦАЈТЕ!

„Град и музеј су на најгори могући начин изиграли и злоупотребили поверење породице Софтић“. Софтић подсећа и како је један од бивших беранских функционера, пошто је породица у полицији и медијима упорно инсистирала да се случај до краја истражи и украдени мач пронађе, изјавио: „Шта сте направили оволику галаму око тога? Шта је страшно ако је нестао један обични нож“.

ХОРОР У СРБИЈИ Довезли тело покојника, а старија жена је затражила део покрова. Младић јој је дао, а кад је схватио шта је урадио ухватио се за главу

Да је ћутање када је реч о крађи мача у Беранама – правило, показао је и покушај црногорских новинара да од дугогодишњег бившег директора те установе Предрага Лутовца добију коментар о нестанку вредног еспоната.

(ВИДЕО) НАЈБОЉИ СНАЈПЕРИСТА: Oво је српски војник ког би пожелела свака армија!

Он је рекао да нема „потребе да прича на ту тему“. О украденом мачу, вероватно највреднијем експонату Полимског музеја уз панцир кошуљу из Доње Ржанице, у инвентури под бројем 285/801 и данас стоји следећи опис:

(ВИДЕО) СИМПСОНОВИ ПОНОВО ШОКИРАЛИ СВЕТ БИЗАРНИМ ПРЕДВИЂАЊЕМ: Обистинило се пророчанство од пре 13 година!

„Персијски мач, Инв. бр. 285, Софтић Вахида, Беране, челик и сребро, својина Адема Софтића, шеријатског судије из Берана. Адем га је добио од свог пријатеља Персијанца 1902. године… Корице мача су гумене, оковане сребром, дужине 45 цм. На врху корице је округло дугме, подељено на 4 поља помоћу две жице. У пољима су по два стилизована листа. Иза дугмета је поље дужине 6 цм урађено у техници искуцавања са обе стране. Са доње стране се наставља поље урађено у техници искуцавања а преко офарбано црним тушем, оштећено на неким местима, са геометријским мотивима типичне персијске уметности“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Русији и целом свету упућен је нови опасан изазов

ЧИТАВА СЕНТА У ПОТРАЗИ ЗА ЕРИКОМ: Бескућник који је одвео дете (9) познат од раније полицији, траже га свуда!

Вулин: Неосуђеним терористима дајете наоружање и очекујете мир?!

ДОДИКОВА ГВОЗДЕНА МЕТЛА

ДОКЛЕ ИДЕ МРЖЊА САВЕЗА ЗА СРБИЈУ ПРЕМА СВОЈОЈ ЗЕМЉИ? Зорану Лутовцу, партнеру Бошка Обрадовића и Вука Јеремића, смета застава Србије!!!

УЗБУНА У СЕНТИ! ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛУ ЕРИКУ? Девојчица (9) отишла са бескућником у продавницу, па нестала без трага!

Курир.рс/ Вијести.ме

Оставите коментар