mpravde.gov.rs
Политика Србија

Министарство правде: Интерпол не може да укине потерницу за Харадинајем

Интерпол не може да укине потреницу против тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја јер је она расписана по налогу српског суда, односно Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду, и она је и даље на снази – кажу за "Танјуг" у Министарству правде Србије.

Интерпол, истичу у Министарству, може само да „замагли“ потерницу, тако да она не буде видљива његовим чланицама, као што је то сада случај са Харадинајевом.

(ВИДЕО) ВАТРЕНИ ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У пуцњави испред кладионице младић рањен у обе ноге!

Међутим, потерница, коју је расписала Србија за актуелним тзв. косовским премијером, остаје на снази, као и истрага која је против Харадијнаја у току, кажу за Танјуг у Министарству правде.

Харадинај, додају, за Србију остаје осимњичени за најтеже ратне злочине почињене на Косову и Метохији.

На сајту Интерпола, на списку тражених лица, не види се име тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја, за којим је Србија издала међународну потерницу.

(ВИДЕО) Срби од Руса добијају тенк који је у Сирији био — неуништив

Харадинајево име налазило се на сајту Интерпола на списку од 18 особа са Косова и Метохије, које тражи Србија.

Харадинај је 4. јануара ове године био притворен у Колмару у Француској, а на основу потернице за ратне злочине, коју је против њега у Интерполу подигла Србија.

СКАНДАЛ: Америчка ТВ Н1 напала француског хуманитарца који помаже Србима на КиМ

Након четири месеца трајања судског поступка, суд у Колмару је крајем априла одбацио захтев Србије за естрадикцију Харадинаја, бившег команданта ОВК.

Тзв. Приштинске власти су затим, затражиле повлачење потернице против Харадинаја, као и укидање потернице за другим лицима са тзв. Косова чија имена су се нашла на листи тражених по налогу Србије.

(ВИДЕО) МИСТЕРИЈА УКЛЕТЕ ГРОБНИЦЕ: Ко год је овде ушао, умро би веома брзо, а тек после неколико деценија се сазнала права истина

Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославије, са седиштем у Хагу, је на крају првог суђења прогласио Харадинаја невиним 2008. године, док је у другостепеном поступку он ослобођен оптужнице 2012. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ВУЛИН: Да бисмо били неутрални, морамо имати јаку војску

БОШКО УПАО У МАШИНУ, СУМЊАМ ДА РАДИ ЗА ВУЧИЋА: Ђорђе Влах оштро одговорио Обрадовићу из Двери!

БРУКА: Интерпол уклонио Харадинаја са списка тражених лица?

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
24°
Wed
26°
Thu
28°
Fri
27°
Sat