Pixabay
Друштво Србија

МИНИСТАРСТВО ЕКОЛОГИЈЕ И СРПСКИ ИНФЕКТОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Прете нам опаке тропске болести због нагле промене климе!

Србији прети епидемија смртоносних тропских болести због нагле промене климе и сталног раста просечне температуре, упозоравају Министарство екологије и домаћи инфектолози.

УЛАЗАК У ЕУ ИМ ДОНЕО ИСЕЉАВАЊЕ И ПАД НАТАЛИТЕТА – У Хрватској почели да затварају школе!

Заразна обољења попут грознице Западног Нила, маларије, денга и чикунгуња грознице и лајшманијазе постаће веома честе у нашој земљи, нарочито у летњим месецима.

Додатни проблем је у томе што српски лекари немају довољно искустава са овим болестима, јер су се у пракси веома ретко сусретали са њима.

Озбиљан изазов

На опасност од епидемије ових болести у Србији упозорило је Министарство екологије у студији „Извештај о климатским променама“, а један од аутора овог документа, професор Владимир Ђурђевић, климатолог из Института за метеорологију, каже да се већина ових зараза преноси преко тиграстих комараца, који су се одомаћили у Србији последњих година.

ЈОВАНА ЈЕ СА 18 ГОДИНА ОТИШЛА У МУП ДА ИЗВАДИ ЛИЧНУ КАРТУ: Тамо је сазнала ужасну истину!

– Нагла промена климе и раст просечне температуре донеће у Србију озбиљне, смртоносне тропске болести. Грозница Западног Нила, која већ годинама односи животе у нашој земљи, само је прво од таквих обољења, а у будућности бисмо могли да очекујемо и појаву денга и чикунгуња грознице или маларије.

– Већину ових болести преносе тиграсти комарци, којима је природно станиште у тропским крајевима, али због константног пораста температуре они сада могу да опстану и код нас. За разлику од ранијих времена, када би одмах угинули по доласку у Србију, они се сада овде размножавају, уједају људе и шире заразу – објашњава Ђурђевић.

КРВАВИ ОБРАЧУН МАКРОА НА ВРАЧАРУ Посвађали се због проститутки, а онда је тинејџер ИЗВАДИО МАКАЗЕ И КРЕНУО У НАПАД


Болести и симптоми

* ГРОЗНИЦА ЗАПАДНОГ НИЛА
– грозница, главобоља, мучнина, повраћање, понекад осип, оток лимфних жлезда, смртоносна по старије, децу и хроничне болеснике
* МАЛАРИЈА
– висока температура, главобоља, умор, знојење, повраћање, сув кашаљ, нервне дисфункције, губитак свести
* ДЕНГА ГРОЗНИЦА:
– грозница, главобоља, кожни осип, бол у мишићима и зглобовима, крварења на кожи и у унутрашњим органима
* ЛАЈШМАНИЈАЗА
– температура, општа малаксалост, чиреви по кожи
* КАЛАЗА (КАЛА-АЗАР):
– висока температура, увећана слезина и јетра, ране по телу
* ЧИКУНГУЊА:
– јаки болови и отицање зглобова, немогућност стајања и руковања, грозница, главобоља, дрхтавица, осетљивост на светло, траје месецима
* ГРОЗНИЦА ДОЛИНЕ РИФТ:
– грозница, главобоља, укоченост врата, осетљивост на светлост, повраћање крви, крв у столици, контузије, висока стопа смртност


Домаћи епидемиолози и инфектолози кажу за Информер да су свесни да је пред њима озбиљан медицински изазов, поготово што су поједине тропске болести већ стигле до наших граница. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истиче да српски медицински стручњаци већ годинама упозоравају да су нам тропске болести пред вратима.

– Маларија је већ увелико присутна у Грчкој, лашманијаза као једна веома тешка болест у Македонији и Црној Гори, денге је било у Хрватској… Дакле, питање је тренутка када ће се ове болести појавити у самој Србији. Али не само оне, јер шта ћемо са чикунгуња грозницом, или са калазом, која, ако се на време не открије, разара организам човека и сигурно доводи до смрти у мукама. Наравно да се ми епидемиолози и инфектолози спремамо за најгоре, јер клима се променила, а комарци упоредо са људима мигрирају и, што је најгоре, опстају у нашој средини. Поготово што је већина нас неке од ових болести видела само на сликама – каже Тиодоровић.

ГОСПОДЕ БОЖЕ Деда није дао другом деди да иде ПРЕКО РЕДА, уследила свађа, а онда је један ПАО МРТАВ!

Опасне по живот

Инфектолог Клинике за тропске и инфективне болести у Београду Драган Делић каже да је тачно да се сваког тренутка у Србији може очекивати епидемија тропских болести, али умирује јавност да ће се наши стручњаци снаћи, без обзира што немају искуства у њиховом лечењу.

– Ја већ годинама упозоравам на овај проблем и говорим да долази време кад ће нам разне тропске болести, као сада рецимо грозница Западног Нила, постати свакодневица током лета. Најгоре је од свега што наши људи немају никакав имунитет када су ове заразе у питању, па по сваког могу бити опасне.

– Денга грозница, као једна од најопаснијих, у просеку је смртоносна по 40 до 60 одсто оболелих. Очекујући овако нешто, предлагао сам да два-три лекара пошаљемо у центре за тропске болести, којих осим у Африци има и у Америци и у Лондону… Међутим, и без тога мораћемо да се сналазимо када се суочимо са првим случајем неког од ових егзотичних обољења – каже Делић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УКРАЈИНЦИ ДОВЕЛИ 50 АРАПСКИХ СНАЈПЕРИСТА, РУСИ СПРЕМАЈУ СПЕЦИЈАЛЦЕ ДА ИХ ПОЧИСТЕ: Кључа у Донбасу!

НЕОЧЕКИВАНО! Ђорђевић је једног играча ослободио обавеза у репрезентацији, Бирча отпао, чека се договор са овим НБА асовима!

СРБИНУ ЈЕ ИЗГОРЕЛО СВЕ ШТО ИМА, А ОН ЈЕ СПАСАВАО САМО ЈЕДНУ СТВАР! Није новац, нису фотографије! ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ УМАЛО ИЗГУБИО ЖИВОТ!

КРВАВИ ОБРАЧУН МАКРОА НА ВРАЧАРУ Посвађали се због проститутки, а онда је тинејџер ИЗВАДИО МАКАЗЕ И КРЕНУО У НАПАД

Извор: Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
31°
Sun
30°
Mon
27°
Tue
27°
Wed