Printscreen
Политика Србија

МИНИСТАРКА ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Једнака права за све мајке!

Закон о финансијској подршци, доноси доста новина.

Законом о финансијској подршци породицама, који би требало да уђе у скупштинску процедуру до краја године, за прво дете ће се издвајати већа сума, жене са уговорима на одређено или на уговору о привремено-повременим пословима, као и жене са села, изједначиће се са онима запосленим на неодређено, поручила је Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику.

Како је навела, закон предвиђа да се за прво дете издваја знатно већа сума, те да се продужава период до када деца примају дечји додатак.

– Закон о финансијској подршци породици с децом предвиђа да ће се пролонгирати период права на дечји додатак за све оне ученике који су из различитих разлога, најчешће здравствених, морали да прекину или касније да почну са средњом школом. До сада је лимит био 19 година, а сада је 21 година – рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Она је напоменула и да Предлог закона предвиђа да се за прво дете издваја знатно већа сума.

– Предлог је да свака породица која добије прво дете добије 100.000 динара – рекла је Славица Ђукић Дејановић, те додала да се законом о финансијској подршци породицама изједначавају девојке и жене које раде на неодређено, одређено, на уговору о привремено-повременим пословима, као и жене са села, што до сада није био случај.

– Током трудноће биће изједначена права жена које раде на одређено време и за стално. Много жена ради на одређено време и по уговору о делу оне до сада нису имале никаква права. Сада се таква жена, као и жена са села која је социјано осигурана, изједначава са женом која је у сталном радном односу – објаснила је министарка.

Како је оценила, проблем је и у усклађивању обавеза – родитељских и радних, и да ту могу да помогну и послодавци.

– Треба им објаснити да млада мајка може да ради од куће, да не стагнира док је на породиљском – поручила је Славица Ђукић Дејановић и оценила да да би Предлог закона о финансијској подршци породицама требало да до краја године уђе у скупштинску процедуру.

– Уопште, закон је пронаталитетни. Очекујем и реално је да до краја године уђе у скупштинску процедуру. Закон, односно његову радну верзију, Влада ће тек разматрати, тек ће тај Предлог закона ићи у Скупштину и биће амандмана, имаћемо до краја године још измена – закључила је министарка.

„Велики број прекида трудноће међу малолетницама”

Ђукић Дејановић је истакла да је Србија суочена са великим бројем малолетничких трудноћа које се заврше прекидом и да због тога треба радити на едукацији младих. Она је и напоменула да је неотуђиво право сваке жене да одлучи да ли ће и када родити.

Скори улазак закона у скупштинску процедуру поздравили су у Удружењу “Мамин сан”.

– Као удружење које се бави едукацијом будућих родитеља и родитеља, упознати смо са свим проблемима које родитељство носи. Надамо се да ће закон коначно бити усвојен, јер се о њему доста дуго говори, те су родитељи почели да губе веру да ће икада ступити на снагу. Мислимо да ће новчана помоћ за прво дете бити од великог значаја, као и олакшице за куповину беби-опреме, а такође би било добро да уплате женама које су на боловању не касне. Наше удружење такође пружа апсолутну подршку предлогу који се односи на уговоре у веи са радним односом и надамо се да ће заиста жене које раде на уговор имати исте бенефите као оне које су у сталном радном односу – каже Данка Тодоровић из Удружења „Мамин сан”.

Извор: Ало.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ИСПОВЕСТ КАПЕТАНА ДРАГАНА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Усташе се ничега не стиде, али једном ће ПЛАТИТИ ЗА СВЕ ШТО СУ НАМ УРАДИЛИ!

СЛУЧАЈ „РАЈСКИ ПАПИРИ“: Министар Поповић демантује оптужбе

(ВИДЕО) Бивши репрезентативац Хрватске: Играћу за Србију – ко жели, разумеће зашто

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
30°
Wed
31°
Thu
25°
Fri
24°
Sat