Uncategorized

Министар Вулин начелнику Генералштаба НАТО: ,,Војна неутралност је наше дугорочно опредељење!“

Министар одбране Александар Вулин разговарао је јуче са шефом НАТО команде за операције, америчким генералом Куртисом Скапаротијем.

,,Свесни смо значаја ваше команде, с обзиром на њене надлежности и зону одговорности која практично обухвата цео свет, те сматрамо да одржавање редовних контаката на највишем нивоу, попут данашњег састанка са председником Вучићем, има суштински значај с аспекта изградње мира и стабилности у региону“, саопштио је Вулин и додао: ,,Наше дугорочно стратешко опредељење јесте да задржимо статус војно неутралне државе, али смо вољни да сарађујемо са свим релевантним актерима у домену међународних односа и безбедности“.

Састанак Вулина и Скапаротија, извор: МОД РС

Вулин је констатовао да се сарадња са НАТО успешно реализује у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.

Поред сарадње под окриљем Партнерства за мир, на састанку је било речи и о директној сарадњи Војске Србије и КФОР, која је на одличном нивоу, што се потврђује кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР и велики број заједничких активности. Вулин је захвалио на улози коју Алијанса има у контигенту КФОР и нагласио да је реч о јединој институцији коју сматрамо одговорном за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије: ,,Нема војске на КиМ осим КФОР. Та одговорност не може бити пренета на било коју другу институцију или организацију, те очекујемо да се и на нивоу Алијансе заузме став да је неприхватљива измена мандата и трансформација Косовских снага безбедности у тзв. оружане снаге“.

Министар Вулин и делегација Војске Србије на разговорима, извор: МОД РС

,,Србија придаје посебан значај регионалној сарадњи и као фактор стабилности подржава регионалне безбедносне иницијативе и у потпуности поштује евроатлантска и европска опредељења својих суседа и такође очекујемо да се на исти начин односи према нашим одлукама“, саопштио је министар Вулин. Он је закључио да ,,остајемо посвећени тражењу заједничког одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности у виду верског екстремизма, организованог криминала, страних бораца и тероризма“.

Извор: Говори Србија, МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

Брига о здрављу мозга може да спречи деменцију

ТРАМП ХОЋЕ ГЕНЕРАЛШТАБ! Жели да гради хотел на месту бомбардоване војне зграде!

Северна Кореја и даље без одговора на понуду Сеула о преговорима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu