Министар културе и информисања Владан Вукосављевић, извор: youtube.com
Друштво Србија

Министар Владан Вукосављевић: Најважнија је херојска димензија српске културе!

Коментаришући другосрбијанске критике да је предложени нацрт Стратегије културног развоја Србије ,,гледање у прошлост", министар културе и информисања Владан Вукосављевић у опширном интервјуу за нови број НИН-а је истакао “да бисмо дефинисали језгро српске културе у протеклих 1.500 година, морали бисмо да забасамо у прошлост и да све то ставимо на папир”.

– Ово је први покушај у Србији да се профилише културни образац, односно да се понуди дефиниција димензије српске културе. Да се каже шта је то српско културно језгро, шта је темељ из којег израња оно што ми сматрамо српском културом. Димензије српске културе сежу дубоко у прошлост, и сигурно ће бити велика дебата око њих, али сматрали смо да су све те димензије важне. Као и херојска димензија српске културе поводом које ће сигурно бити доста речи, али она је израз вековне борбе за слободу и очитава се не само у епским народним песмама већ и у савременом уметничком стваралаштву 20. века. Од огромног је значаја да се први пут у овом нацрту дефинише и српски културни простор – рекао је Вукосављевић.

Министар Вукосављевић истакао је херојску димензију српске културе као најзначајнију. На слици: Фреска светих ратника из Манасије, извор: Википедија

Вукосављевић је на инсистирање да наведе три приоритета у култури у наредних десет година које сматра важним и како ће их подржати, као прво навео повећање издвајања за културу, потом доношење већег броја закона и подзаконских аката који нормативно уређују област културе, издвојивши Закон о заштити културног наслеђа и Закон о аудио-визуелним делатностима. А као треће је издвојио окончање реконструкције и пуштање у рад Музеја савремене уметности, Народног музеја и „изградњу концертне дворане“.

Централна национална установа културе, Народни музеј, је затворен за посетиоце већ 14 година, извор: Јутјуб

Министар је рекао да би волео да улагање у културу буде два одсто буџета, али да је то немогуће.

– И за ово ће бити борба, видећете – казао је он.

Извор: Говори Србија, Блиц, НИН

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed