Uncategorized

Министар Вулин у Израелу, потписан споразум о војној сарадњи

Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Тел Авиву са израелским колегом Авигдором Либерманом и том приликом је потписан кровни споразум о војној сарадњи две земље.

Делегација Министарства одбране Републике Србије на челу са Александром Вулином данас је у службеној посети Израелу. Том приликом је потписан споразум о војној сарадњи између Србије и Израела, израелска страна је обећала да ће наставити да подржава Србију поводом Косова и других питања на међународним форумима, а патријарх Јерусалимски изнео је став да ,,Косово и Метохија не могу бити отети од Србије“.

Извор: МОД РС

Министри Вулин и Либерман сагласили су се о неопходности редовних сусрета на највишем нивоу са циљем размене ставова о актуелним питањима и отварања нових видова сарадње, имајући у виду да је ово први сусрет министара одбране две земље у оквиру размене посета још од 2003. године. Министар Вулин је истакао да Србија придаје велики значај билатералној одбрамбеној сарадњи са Израелом, што се овим сусретом потврђује јер је то његова прва званична посета иностранству од ступања на дужност министра одбране. Војска Србије иначе годинама успешно користи израелске извиђачко-надзорне беспилотне летелице типа ,,Орбитер“, а постоји интересовање за опремање наше војске изреалским одбрамбеним софтверима и савременим електронским уређајима. Са друге стране, српској наменској индустрији би одговарало да оствари веће присуство на израелском тржишту, за шта постоји простор.

,,Србија треба да има што бољу комуникацију са Израелом, али свакако и наша два министарства. Мени је велико задовољство што сам имао прилику да разговарам са министром Либерманом, а колико он цени сарадњу са Србијом говори то да нас је примио баш у тренутку када се Израел налази у изузетно великој кризи, када је суочен са читавим таласом терористичких напада и великом политичком напетошћу. То говори колико се Србија цени у Израелу и колико је позиција Србије другачија у односу на нека претходна времена“ оценио је министар Вулин у изјави после састанка са министром Либерманом.

На састанку је констатовано да ниво успостављених политичких односа две земље пружа одличну основу за унапређење сарадње у области одбране, а додатни разлог су чврсте историјске везе и заједничке жртве и страдања два народа. Министар Вулин је истакао да Република Србија изузетно цени подршку Државе Израел у одбрани принципа међународног права, захвална је за чврст став и подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета и за непризнавање самопроглашене „државе“ Косово.

Извор: МОД РС

„Ми смо данас потписали Споразум о међусобној сарадњи између два министарства одбране. То широм отвара врата за сарадњу, како наших одбрамбених индустрија тако и наших министарстава. Ми смо увек на истој страни када је у питању борба за демократију и борба против тероризма. Србија поштује Израел, а Израел показује да поштује Србију. Ја сам данас захвалио Израелу на значајној помоћи када је у питању борба против једнострано проглашене независности Косова и Метохије, а и лично министру Либерману који је био председник Парламентарне групе српско-израелског пријатељства и човек који нас искрено поштује и подржава“, рекао је министар Вулин у изјави после састанка.

Посета Јад Вашему и сећање на страдале у Јасеновцу и другим логорима

Делегација министартва одбране у Израелу је посетила и музеј Холокауста Јад Вашем, у коме се чува и сећање на страдале у Јасеновцу. „Министар Либерман је посебно желео да захвали и на начину на који Република Србија обележава сећање на јеврејске жртве, на холокауст, на поштовање које Србија показује према јеврејским жртвама и на чињеници да српски народ никада није био на страни нацизма и да никада није био антисемитски“, рекао је министар Вулин, истичући да министар Либерман такође поштује позицију наше Владе која је обезбедила и економску компензацију за све јеврејске жртве. Влада Србије обезбедила је да јеврејска заједница, без обзира колико велика или мала била, остаје велика у историјском сећању српског народа, заштићена је и економски сачувана.

Извор: МОД РС

Подршка патријарха Јерусалимског српској борби за очување Косова

Настављајући службену посету, министар Вулин је потом обишао Стари град у Јерусалиму и састао се са патријархом Јерусалимским Теофилом III. У књигу утисака министар Вулин је уписао: „У Светом граду српски народ има дубоке корене. Неизмерна захвалност Вашој светости што чувате успомену и будите наду“. Говорећи о разговору са патријархом Јерусалимским, министар Вулин је рекао да је Јерусалимска патријаршија веома утицајна не само у Јерусалиму, Израелу већ на читавом Блиском Истоку и да се реч патријарха веома слуша. „Патријарх је био веома јасан да Косово и Метохија не могу да буду отети од Србије и да ће Јерусалимска патријашија, где год се чује њен глас, понављати да је то Јерусалим српски и да је то територија на којој српски закон и српска држава треба да постоје“, истакао је Вулин.

Извор: МОД РС

Извор: Говори Србија, РТС, МОД РС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Израел уклања детекторе метала са Храмовне горе

Вучић: ,,Кључна ствар која нас кочи је однос према Косову“

НАУЧНИК УПОЗОРАВА: Ако се јаве ванземаљци, не одговарајте – УНИШТИЋЕ НАС!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue