Извор: Спутњик
Економија Србија

Министар Недимовић: Не дамо земљу странцима!

Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је став Владе Србије јасан по питању продаје земљишта странцима - слободне продаје земљишта странцима неће бити.

„И у експозеу премијерке Брнабић и у експозеу претходног премијера Вучића јасно је стављено до знања да ће Србија проблем решити, а решиће се либерализација до 1. септембра. Идеја је да се ограничи либерализација, да ограничимо странцима долазак до пољопривредног земљишта“, каже министар.

Министар Недимовић, Извор: Спутњик

Додаје да није завршена реституција и да су проблем својине у односу државног земљишта према приватном. „Ми ћемо поставити ограничења и неће бити проблема. Неће бити продаје земље странцима и то ћемо регулисати законом, а јавности ће у понедељак бити представљена завршна верзија измена Закона о пољопривредном земљишту“, поручује Недимовић. Истиче да се „неће измишљати топла вода“, већ да ће се ограничити либерализација тако да се онемогући странцима да у одређеном временском периоду могу лако да дођу до земље. „За физичка лица ћемо то везати за пребивалиште, а за страна правна лица за регистар“, напомиње министар.

Упркос обавезама које је наметнула Влада из 2008. године, Србија ће спречити либерализацију продаје земљишта странцима. Извор: Спутњик

На питање да ли ће за физичка лица тај рок бити пет година, односно седам година за правна лица, Недимовић каже да су то нека од решења којима се гравитира, али да ће у понедељак, уторак то бити потпуно јасно.

Подсећамо да је обавезу либерализације продаје земљишта странцима Србија преузела априла 2008. године, потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању у време друге владе премијера Војсилава Коштунице, иако се он лично противио овом споразуму. Овим споразумом (члан 63. став 2), који су потписали тадашњи потпредседник Владе Божидар Ђелић и председавајући ЕУ Димитриј Рупел, је предвиђена обавеза Србије да од 1. септембра 2017. омогући куповину некретнина страним фирмама и држављанима под једнаким условима који важе за држављане Србије. Актуелна влада се тако нашла у незавидној ситуацији да је обавезана ранијим споразумом у чијем склапању није учествовала.

Април 2008: Тадашњи потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и председавајући ЕУ Димитриј Рупел приликом потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању између Београда и Брисела, 29.4.2008. у Луксембургу. Позирању су се прикључили високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана и тадашњи председник Србије Борис Тадић.

Србија ипак, и поред лоше испреговараног ССП-а (у то време преговора о Споразуму није ни било него је тадашња влада прихватила све шта је ЕУ тражила), још увек има шансу да заштити своје земљиште од наглог уплива страног капитала. Решење се налази у изменама закона којим би били предвиђени рестриктивни услови које би странци морали да испуне уколико желе да купују земљу у Србији. Постоји мишљење да би у овим околностима најподеснији био „словеначки“ модел прописа. Словенија за разлику већине других држава никада није тражила мораторијум (забрану продаје земље странцима) али је вешто у прописе уградила неколико ограничења за стицање права над земљиштем. Нека од њих су, рецимо, да купац мора да буде држављанин ове земље најмање пет година, да предност при куповини имају власници суседних парцела као и млади пољопривредници који формирају ново газдинство или проширују постојеће поседе. Скорашње изјаве министра пољопривреде Недимовића сведоче да државни врх размишља управо о овој опцији.

Извор: Говори Србија, РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri