Извор: pixabay.com
Uncategorized

Министар културе: Београд мора да има концертну дворану

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас да Београд мора да има концертну дворану која ће бити дом свих најеминентнијих уметника и оркестара и чији ће оснивач бити Република Србија.

Поводом писма групе српских интелектуалаца који су затражили да се уместо најављене нове дворане Београдске филхармоније, сагради нова концертна дворана која треба да буде подстрек целокупном уметничком и музичком животу Београда и Србије, Вукосављевић је рекао да се Министарство културе слаже са већином ставова изнетих у том писму.

Министар је у изјави Танјугу подсетио да је последња саграђена концертна дворана у Београду за потребе уметничке музике, била Коларчева задужбина 1932. године.

ПОПУНИТЕ НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ КЛИКОМ ОВДЕ

„Прошло је 85 година како ми немамо нову концертну дворану. Због своје музичке традиције и великог броја уметника и квалитетних оркестара, Београд мора да има нову концертну дворану која ће бити дом наших најеминентнијих оркестара и свих који су то квалитетом заслужили”, нагласио је Вукосављевић.

Потписници писма, међу којима су махом академици, сматрају да би решење морало да се потражи у концертној дворани која би своје капацитете давала Симфонијском оркестру и хору РТС-а и Факултету музичке уметности.

Вукосављевић истиче да је нова концертна дворана која би имала две или три сале, велики финансијски изазов за Београд с обзиром да нисмо богато друштво и приметио да дворане тог типа богатије земље имају по неколико у свом главном граду.

„Верујем да ћемо смогнути снаге да то урадимо после 85 година и та концертна дворана мора да буде на располагању свим нашим еминентним уметницима и оркестрима”, рекао је министар.

Вукосављевић је рекао да се слаже и са ставом изнетим у писму о неопходности градње нове зграде Факултета музичке уметности.

„Сви наши оркестри добијају музичаре управо са Факултета музичке уметности и ако не омогућимо нову зграду Факултету, који данас ради у веома отежаним условима, онда је питање у каквом се амбијенту школују будући виртуози”, истакао је министар.

Он је нагласио да друштво мора да смогне снаге да подигне нову зграду ФМУ-а, при чему је мање битно да ли ће она бити поред садашње или на месту које је раније разматрано поред Факултета драмских уметности на Новом Београду.

„Морамао стварати услове за развој наших квалитетних музичара у области уметничке музике”, поручио је Вукосављевић.

Отворено писмо потписали су председник САНУ академик Владимир Костић, академици Динко Давидов, Дејан Деспић, Иван Јевтић, Милан Лојаница, Нада Милошевић Ђорђевић, Бранислав Митровић, Душан Оташевић, Предраг Пипер и Никола Хајдин, дописни чланови САНУ Слободан Грубач и Милош Којић, књижевник Светислав Басара, композитор Светислав Божић, ректор Универзитета уметности Зоран Ерић, виолиниста Јован Колунџија, декан ФМУ Љиљана Несторовска, диригент Бојан Суђић, композитор Ивана Стефановић и председница Удружења композитора Србије Ивана Тришић.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Месић прети Додику и Србима: ,,Пресећи ћемо Коридор за пар сати“

У току командно-тактичка вежба Гарде Војске Србије

ЕУ не уводи додатне антидампинг дажбине за челик из Србије

Оставите коментар

Close