twitter
Регион

Милошевић: Теза да Срби подмећу пожаре у Хрватској је опасна

Теза да Срби подмећу пожаре у Хрватској је опасна, каже шеф заступника СДСС-а у хрватском Сабору Борис Милошевић и поручује да пироман нема националност.

После бројних пожара који су јуче букнули у задарској жупанији, на Фејсбук страници „Ватрогасци – Они су наши хероји“, појавила се објава о узроцима пожара, а хрватски медији наводе да се на друштвеним мрежама за те пожаре често криве Срби.

“Нажалост, овог лета имамо пуно пожара, поготово у Далмацији и један део медија стално тражи кривце“, рекао је Тањугу Милошевић.

Он подсећа и да горе села где Срби живе, те да се и они евакуишу.

“Како су погођени Хрвати, тако су погођени и Срби који тамо живе“, закључио је Милошевић.

Додаје да су јутрос ухапшена нека лица за подметање пожара код Кистања, а да су, изгледа, међу њима и Срби.

Податак да су међу ухапшенима и Срби се истиче и у насловима што је, како каже Милошевић, врло опасно.

Према његовим речима, док се полицијска истрага не заврши и утврди јесу ли они стварно подметали пожар и каква им је била намера није добро да се на такав начин истиче националност.

“Кроз један део медија произилази стално та тврдња да заправо Срби подмећу пожаре. Као заступник могу осудити такве написе“, рекао је Милошевић и додао да осуђује сваког ко подмеће пожаре, јер пироман нема националност.

Истиче и да би волео када би се открили сви подметачи пожара и да се починиоци процесуирају и најстроже казне.

“Не тражим никакво разумевање за њих, јер не треба имати за њих разумевања“ рекао је Милошевић који је још једном указао на опасност трдње да Срби пале, односно, подмећу пожаре.

У објави „Мало о пожарима“ пише да постоји много различитих узрока пожара, али да није занимљиво ако је узрок удар муње, искрење далековода, одбачени пикавац из аутомобила и слично, већ се највише чује „Подметнуто“.

„Ако је подметнуто то може бити и пука несрећа, јер неки никако да схвате да се лети не пали роштиљчић у природи, може бити да неко вари у свом дворишту па искрица одлети (било је тога), може и оно фамозно чишћење терена за пренамену парцеле у грађевинску. Али сви су спремни да вичу – ‘То су они што мрзе све хрватско’ „, пише у објави.

Администратор профила даље наводи да ако и јесте људски фактор, у Хрватској живи највише Хрвата, а онда мање осталих, али се опет чује „Они“.

„Они могу бити Роми, Чеси, Италијани, муслимани и они други. Погађате што се виче? – ‘Срби, наравно’. И ко сад може изаћи на крај са таквом масовном хистеријом? Па људи моји, који вам је?“, наводи се у објави.

Како се наводи, овог лета је било више од 200 пожара и за свега 10-ак се зна ко их је потпалио.

Иначе, полиција у Книну привела је неколико особа које се доводе у везу са пожарима на том подручју Шибенско-книнске жупаније, објавио је портал „ШибеникИН“, позивајући се на полицијске изворе.

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић је медијима рекао да је због изазивања пожара код Кистања ухапшено седам особа.

Ухапшене је полицији пријавио надзорник Националног парка Крка, а реч је о петорици малолетника и једном 18.годишњаку, наводи Индеx.хр.

Како прецизира, четворица су из оближњег села Радица Доњих, а остала двојица држављани Србије, њихови рођаци који лети долазе у село.

Извор: Тнјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДФ: Ако Ђукановићев режим гласа за пријем тзв. државе Косово у Унеско, Србија да повуче дипломате

Амфилохије: Продају душу за НАТО и ЕУ

АТЕНТАТ НА ЗДРАВКА МАМИЋА: Упуцан извршни председник загребачког Динама

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri