Регион

Милорад Којић: Формирање нове комисије о Сребреници је ДОПРИНОС ПОМИРЕЊУ

ПОДГОРИЦА ХОЋЕ РАТ СА СРБИЈОМ: Шпијунирају нас за Албанце, истребљују у Црној Гори!

Формирање нове комисије Владе Републике Српске о Сребреници представљаће допринос помирењу и утврђивању праве истине о ратној прошлости која оптерећује односе у БиХ, тврди у интервјуу за Српскаинфо директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он истиче да не види разумно објашњење жестоких осуда и критика најављеног формирања нове комисије од стране Бошњака и једног дијела међународне заједнице, посебно из разлога што ће рад комисије, како каже, бити потпуно транспарентан и отворен за учешће свим заинтересованим странама.

„Један од најважнијих говора у мом животу“ — Шта ће Вучић поручити на КиМ

– Због чега се један дио међународне заједница плаши доказивања истине? Не видим ниједан разлог. Нема проблема да и они узму учешће у раду нове комисије и ту нема ништа спорно – каже Којић.

Недавно сте били у посјети Радовану Караџићу и Ратку Младићу у Хагу. О чему сте разговарали?

– Причали смо о разним темама. Између осталог, било је говора и о томе да се покуша пронаћи могућност да правоснажно осуђена лица у Трибуналу своје казне издржавају у Србији. Знамо да УН имају потписан споразум с неким државама ЕУ како би осуђеници тамо издржавали казну, али треба да знамо да постоје и европска затворска правила која кажу да лица која су правоснажно пресуђена казне треба да издржавају тамо гдје им је близу мјесто пребивалишта и боравишта. Многи српски осуђеници имају проблем с језичким баријерама и непознавањем енглеског језика. Тиме им је додатно отежано издржавање казне.

ПРЕТИ ЈОЈ 8 ГОДИНА ЗАТВОРА: Ево ко је богата млада сликарка која је прегазила веренике из Србије у Бечићима

Шта институције Српске могу да учине по том питању?

– Већ у току ове седмице упутићемо допис Министарству правде Србије како би покушали да покренемо иницијативу да УН потпише споразум и са Србијом на начин како је то учињено с Великом Британијом, Естонијом, Финском и још неким државама.

Првостепене пресуде Караџићу и Младићу највећим дијелом се заснивају на њиховој наводној одговорности за догађаје у Сребреници у љето 1995. године.

– И Караџић и Младић подржавају одлуку Народне скупштине РС о формирању нове независне међународне комисије како би се истражили догађаји у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995, као и догађаји у Сарајеву.

ЈОШ ЈЕДАН ДОКАЗ ДА ЈЕ НАМЕШТАО СРБЕ ЗА ХАГ! Сава Јањић: Срби су палили, рушили и пљачкали и то је довело до побуне мирних Албанаца!!

Шта то нова комисија може да открије, а што се не налази у извјештају из 2004. године?

Што се тиче Републичког центра, дошли смо до много нових детаља и сазнања која се битно разликују од оног што је констатовано у извјештају из 2004, који је сачињен под снажним међународним притиском. Детаљно смо се бавили колоном пробоја из Сребренице, јер се упорно покушава наметнути теза да су тамо страдали мушкарци и дјечаци, иако тај термин не постоји у било којем међународном правном акту. Кад је у питању међународно ратно и хуманитарно право, ту се говори о терминима војници и цивили. Свјесно се намеће теза мушкараца и дјечака како би се избјегло доказивање да су у колони пробоја страдали војници, припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ.

Шта тиме хоћете да кажете?

– То да смо дошли до прецизних и лако провјеривих података да је преко 2.600 лица сахрањено у Поточарима, а који су били припадници 28. дивизије и који су били у колони пробоја.

Свјесни сте оштрих реакција и осуда најаве формирања нове комисије од стране ОХР, америчке амбасаде, западних земаља.

Ђиласов ,,Савез за Србију“ ПРОТИВ обавезног ВОЈНОГ РОКА!

– То што странци упорно бране извјештај комисије из 2004. мислим да није добро. Није ненормално да се с временске дистанце од 14 година дође до нових чињеница и околности које раније можда нису биле доступне. И историјске чињенице се мијењају које су као такве сматране прије 100 година, па историчари дођу до нових сазнања која презентују јавности. Због чега би било спорно да се формира једна међународна комисија, како би се показало шта се заиста десило у Сребреници? Зашто се критичари не воде тезом да ће нова комисија можда потврдити све што је до сада урађено? Зашто се међународна заједница плаши доказивања истине? Нема проблема да и они узму учешће у раду нове комисије. Бићемо им на пуном располагању.

Мунира је политички инструисана

Како коментаришете списак с именима 22.000 Срба који је Мунира Субашић предала њемачким тужиоцима?

(ФОТО) СКАНДАЛ! Албанци дошли усред Београда и најстрашније провоцирали Србе, неће вам бити добро када видите овај призор

– То је стварање опште несигурности међу бившим припадницима ВРС и МУП. Не сматрам да је по списак случајно дошао баш њемачки тужилац, јер се зна да значајан број Срба или живи у Њемачкој или тамо има породицу. Субашићева је политички инструисана и то на тај начин треба да доживљавамо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) ЖИЋА ХАРЕКРИШНА ЈЕ СРПСКИ ХИНДУС: Урезали му крст у темену, добио на суду у Стразбуру, па отишао на село код Јагодине да гаји папају и банане

ЕВО КАКО ЈЕ ШЕРОН СТОУН ЗАЧЕПИЛА УСТА АМЕРИКАНЦИМА ПРИЧОМ О СРБИМА И КОСОВУ: ОДРАСЛА САМ НА СРПСКОЈ …

(ВИДЕО) Душанов законик је био веома строг, али када будете видели како су по њему кажњавани прељуба и пијанство, НЕЋЕ ВАМ БИТИ ДОБРО!

ПУЦЊАВА ИСПРЕД АМБАСАДЕ У МОСКВИ: Рањен полицајац

(Фото) ПУСТИТЕ МОЈУ БОЛЕСНУ МАЈКУ НА СЛОБОДУ: Бојана крвнички претукла тројица силеџија из Лазаревца, али суд је у затвор експресно послао МАЈКУ И СЕСТРУ пребијеног младића због вербалног дуела са полицијом!

Извор: srpskainfo.com

Оставите коментар