Мило Ђукановић кључни играч за "војску Кососва" (Илустрација: Правда)
Регион

МИЛО ЗАСЛУЖАН ЗА „ВОЈСКУ КОСОВА“: Црногорци обезбеђују легитимитет шиптарским оружаним снагама!

Мило Ђукановић и Хашим Тачи још уочи избора у Црној Гори постигли су договор: Албанци из Црне Горе ће да гласају за Милове, а заузврат се Црногорцима са Косова признаје црногорска заједница и добијају једно посланичко место, што отвара врата за формирање шиптарске војске на Косову и Метохији.

Чињеница да политички хаос у Приштини може и те како да нашкоди и Београду није ништа ако се у обзир узме оно што би нова „влада Косова“ могла да приреди Србији. Према незваничним сазнањима, упоредо са преговорима око будуће парламентарне већине у приштинском „парламенту“, теку и припреме за трансформацију „Косовског безбедносног корпуса“ у „Војску Косова“, чије формирање ће бити прва ставка нове „владе“ и „парламента“ у Приштини.

Наиме, како преносе добро обавештени извори, албанске странке, пре свих, партија Хашима Тачија, којом руководи Кадри Весељи (ДПК), обезбедила је три од четири мањинска гласа за изгласавање „Закона о формирању војске Косова“.

Засад су два сигурна — један из Бошњачке заједнице, а други из српске (није са листе Српска). За оба ова посланика већ су предвиђене функције у приштинском „парламенту“, чим овај буде оформљен. Трећи глас Тачи очекује од Црногораца, који је још у фебруару најавио да ће одмах по формирању скупштине донети „Указ признању црногорске заједнице на Косову“, чиме ће они стећи право на једно посланичко место у „Скупштини Косова“.

Иако сада не изгледа тако, може се очекивати да ће политички договор у Приштини пасти у првој недељи септембра, ако не и раније. Како се сазнаје, „Закон о војсци Косова“ могао би да се нађе на столу пре локалних избора, који су заказани за 22. октобар ове године.

С обзиром на то да су неки политички представници Црногораца са Космета већ преко албанских листа, односно коалиције ПАН, учествовали на изборима, очекује се да, одмах по формирању „парламента“ и „владе“, Тачијев указ буде усвојен, чиме би аутоматски и црногорска мањина добила званично место у парламенту (столицу би им уступила странка ДПК).

Представници Црногораца са Косова и Метохије нису желели да разговарају на ову тему, уз напомену да треба сачекати, и видети прво да ли ће „Албанци одржати ријеч“.

Ту „ријеч“, како рече саговорник Спутњика, договорили су још пре црногорских избора Мило Ђукановић и Хашим Тачи, током Милове посете Приштини.

Но, да је она стара пословица „где има дима, има и ватре“ тачна, могло се закључити после недавне седнице Света безбедности УН, где је после вербалног окршаја министра спољних послова Србије Ивице Дачића и представнице привремених шиптарских институција на Косову и Метохији у Америци Вљоре Читаку, Удружење Црногораца са Косова стало на страну Читакуове. Они су сагласни са речима амбасадорке, које је изговорила на седници Уједињених нација „да је Косово независна држава која припада Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима и свим осталим грађанима“.

„Удружење је оценило да је то потврда институција Косова да ће црногорска заједница у најкраћем могућем року постати уставна категорија“, наводи се, између осталог, у саопштењу које је издало ово Удружење.

Подсећања ради, НАТО, али и међународна заједница, јасно су ставили Приштини до знања да није могуће да добије војску ако у парламенту за то не добије и подршку мањинских заједница, како „Устав Косова“ и налаже. Иначе, на Косову и Метохији делује неколико странака и удружења са префиксом „црногорски“, а то су „Удружење Црногораца Косова“, „Нове Снаге“, „Народна црногорска партија Косова“, „Удружење Црногораца Косова Ловћен“, „Црногорска либерална странка“ и „Удружење Црногораца Косова Матица“.

У марту ове године усвојена је и „Стратегија о интеграцији и афирмацији Црногораца у косовско друштво“.

Најневероватније у свему је то да је на Косову регистровано само 19 Црногораца који су остали тамо да живе, од 30.000, колико их је тамо живело пре 1999.

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

За ношење бурке 100, за џихад 300 евра! ИСИС ОСВАЈА БИХ, а Алијин мали истражује откуд Срби и Хрвати у Босни!

Шокантно: Дете са заставом Исламске државе у Зеници!

ВОЈСКА СРБИЈЕ ТРАЖИ ПРОФЕСИОНАЛНЕ ВОЈНИКЕ: Ко жели посао, мора да испуни ова 3 услова!

Вучић поручио хрватском дечаку: Навијај за Звезду или Партизан, а не за мале клубове као што су Ријека, Хајдук и Динамо (ВИДЕО)

Оставите коментар