Фото: zavetnici.rs
Политика Србија

Милица Ђурђевић: Многи животи су дати за тробојку са орлом Немањића!

Тробојка има своју симболику – црвена боја је крв проливена за слободу, плава је неслућена небеска висина, а бела мајчино млеко на којем смо као род подизани. Орао је поштован и у нашој предачкој словенској вери, а нама остао да га са поносом носимо као штит наше храбрости и непоколебљивости.

У кућу учитељице Драге Јовановић током Великог рата насилно су се уселили аустроугарски окупаторски војници. Желећи да је понизе скинули су са зида везени грб са српском тробојком. Газили су га чизмама пред њеним очима и узвикивали да Србија више не постоји.

Она није поклекла, сагла се смело, подигла српско знамење, пољубила га и рекла: „Варате се, господине, Србија је жива и живеће.“ Са четворо деце одведена је у логор, али је Србија дочекала слободу.

Нема већег понижења за једну војску него када јој одузму барјак и окрену га наопако. За једну државу највећи је пораз када јој се туђа застава пободе у земљу. Не постоји већи удар који један народ може да поднесе од отимања симбола који су његова идентитеска суштина.

Срби су много пута кроз историју страдали преко границе трајне биолошке инвалидности да би се српска застава поново завијорила. Много је живота дато да би се Немањићки орао, симбол континуитета државе, обновио као српско знамење слободе и снаге.

За тај грб, за тај барјак живело се и умирало. Многи освајачи и завојевачи нису успели да српском орлу сломе крила, али дрзнуо се сада неки непоменик да промени оно што векови нису могли.

Активиста „Жуте патке“ јавио се без имало срама да предложи изглед нове српске заставе, јер за постојећу каже да је кич и застарела. Уместо орла понудио је некакву розету. После неколико дана испоставило се да се иста таква налази на тоалет папиру. Какав уметник, такво и надахнуће.

Срећа је да изглед државних симбола не одређују графички дизајнери, већ древна наука хералдика призната још у 11. веку. Тробојка има своју симболику – црвена боја је крв проливена за слободу, плава је неслућена небеска висина, а бела мајчино млеко на којем смо као род подизани. Орао је поштован и у нашој предачкој словенској вери, а нама остао да га са поносом носимо као штит наше храбрости и непоколебљивости.

Овај прогресивни либерал као појединац није достојан ни помена, али оно што забрињава је психолошки и друштвени миље из кога уопште ничу овакве идеје. У овој суманутој намери њега је охрабрио амбијент у којем се рађају и подстичу разноразне иницијативе које исмевају и релативизују све што је српско.

Недавно су из исте сорошевско-либералне јазбине напали подизање јарбола у Београду и истицање српске заставе, јер наводно трећина Београда нема канализацију. О чему би друго у својој пацовској свести они и размишљали. Није им пало на памет да помену јавашлук политичара, распродаје и пљачке, или силне милионе утрошене на лобирање у Бриселу, већ би, тобоже, од српске заставе да отргну за бољи живот грађана.

Народу који не поштује свој грб, химну и заставу је цела држава канализација.

Извор: Недељник Афера

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кина запретила Индији ратом

БОРИС ТАДИЋ ХРВАТИМА ПОКЛОНИО ДЕО СРБИЈЕ! Ево како је бивши председник КОМАДАО СРБИЈУ!

Српски добровољци НАЛУПАЛИ УСТАШЕ: неутралисан хрватски одред у Украјини (ФОТО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
29°
Tue
30°
Wed
30°
Thu
25°
Fri