© Sputnik / Владимир Астапкович
Аналитика

Мету цртају Србима: Злочинци шетају, али чији?

Тачно је да много злочинаца шета по Хрватској и по Вуковару, али не Срба. Ако их и има, то је реткост. Ако неко има реп иза себе, зашто би се враћао и ризиковао да буде затворен или убијен. Некажњени злочинци који шетају Хрватском су они који су убијали Србе, цивиле, рушили њихове куће и етнички чистили Хрватску, каже за Саво Штрбац.

СТРАВИЧНИ ДЕТАЉИ УБИСТВА! КАДА СУ ГА ПРОНАШЛИ НИЈЕ ИМАО ЛИЦЕ! Отац малолетника: Мој син то није могао да уради сам

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је „апсолутно недопустиво“ да починиоци ратних злочина слободно шетају улицама Вуковара и додала да се тиме мора позабавити правосуђе. Био је то њен коментар на оптужбе градоначелника Вуковара Ивана Пенаве, члана владајућег ХДЗ-а, да власти недовољно чине на кажњавању злочина почињених у „време режима Слободна Милошевића“.

Хрватска председница је рекла да не зна шта је Пенава тачно рекао, али да је чињеница да јој се људи жале да починиоци ратних злочина „не само да слободно шетају улицама Вуковара, већ да, нажалост, неки од њих извргавају руглу своје жртве“.

(ФОТО) АПСОЛУТНИ ХИТ! Босанац продаје „ЈУГИЋА“ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ВАНЗЕМАЉАЦА, ваљаћете се од смеха због описа!

Председник Информационо-документационог центра Веритас Саво Штрбац каже да га те изјаве не изненађују, јер је по хрватској логици, која је, нажалост, ушла и у њихове прописе, законе и Устав, па самим тим и у свест народа, сваки Србин који је у време рата живео на подручју Републике Српске Крајине — агресор. А ако је агресор, ако је носио пушку, онда је и злочинац, ово знам из сопственог искуства, јер нема дана да не читам о себи као о ратном злочинцу, каже Штрбац.

„Тачно је да много злочинаца шета по Хрватској и по Вуковару, али не Срба. Ако их и има, то је реткост. Ако неко има реп иза себе, зашто би се враћао и ризиковао да буде затворен или убијен. Некажњени злочинци који шетају Хрватском су они који су убијали Србе, цивиле, рушили њихове куће и етнички чистили Хрватску“, каже Штрбац.

(ВИДЕО) ОВАКО ПУТИН ПЕЧЕ ПАЛАЧИНКЕ И НАЗДРАВЉА ВОТКОМ: Извео Сија у провод на кавијар! Знају да уживају али и да засучу рукаве као мајстори!

Додаје да су на посебном удару они који су се после рата вратили у Хрватску и остварили неко право, ако им је, на пример, обновљена кућа. Први човек Веритаса додаје да градоначелник Вуковара ове ставове користи искључиво за личне циљеве, да би остао или се учврстио на власти. Примиче се годишњица пада Вуковара, која поново може лепо да се искористи, каже Штрбац.

„Сваке године тим поводом, када се у град слије силно пучанство, народ из свих крајева земље, али и ван граница Хрватске, а долазе и њихови ратни ветерани, свашта им обећавају. Углавном да ће Вуковар процветати. Примиче се та годишњица, а Пенава очигледно није реализовао ништа од тога, страх га је да ће народ почети да га прозива“.

Штрбац додаје да је, с обзиром на околности, скандалозна изјава председнице Републике Хрватске истовремено и политички мудра, јер је послала поруке за домаћу, али и за светску јавност. Она је заправо лоптицу са локалних власти пребацила на државне органе који би требало да се баве овим послом, каже Штрбац.

(ФОТО) ШОК! СРПСКИ КРСТ НА ПРАСТАРОМ СПОМЕНИКУ У ИРСКОЈ? Друштвене мреже се усијале, НАУКА НЕМА ОБЈАШЊЕЊЕ?!

„Њену изјаву тумачим као дипломатски избалансирану. Она с једне стране треба да се додвори народу, бирачима, јер и њу ускоро очекују избори. Китаровићева жели још један председнички мандат, па треба рећи: ’Да, то је тачно, злочинци шетају целом Хрватском, али немојте ви правду да узимате у своје руке, то треба да раде надлежни органи, јер за њих надлежна правна држава‘. Тиме поручује и да је Хрватска део Европске уније и НАТО-а и да у држави има реда“, оцењује Штрбац.

Од 3.600 процесуираних за ратне злочине са целог подручја Хрватске, само је три одсто припадника хрватских оружаних снага, сви остали су били припадници некадашње ЈНА и Војске Крајине. Штрбац каже да те бројке апсолутно не одговарају ситуацији на терену када су у питању злочини.

ХОРОР КОД ОЏАКА Игор је дозивао је рођеног брата, а онда је међу кукурузим угледао ЈЕЗИВ ПРИЗОР!

„Пред Судом у Вуковару и Жупанијским судом у Осијеку процесуирано је на стотине учесника рата, многи су осуђени у одсуству, а многи хапшени по повратку, то је процес који није завршен. Хрватска сваке године ухапси између десет и петнаест људи, што је сасвим довољно да остали, иако нису чинили злочине, страхују од повратка“, каже Штрбац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК УМАЛО ПОГИНУО У ТЕШКОМ УДЕСУ! Камион је прешао у његову траку, а пут је био мокар од кише…

ЦИРКУС ОПОЗИЦИЈА ЂИЛАСА, ЈЕРЕМИЋА И ОБРАДОВИЋА

(ВИДЕО) Орлићи победом над Русијом обезбедили пласман на Европско првенство

(ВИДЕО) ДОСТА ИМ ЈЕ ПОНИЖАВАЊА Тениске судије планирају БОЈКОТ мечева Серене Вилијамс!

(ВИДЕО) ВОЂА ДЕСНИЧАРСКЕ ШТАЈЕРСКЕ ГАРДЕ ПУШТЕН НА СЛОБОДУ: Дигао Словенију на ноге и најављивао врућу јесен, а сад тврди да је војна вежба само провокација!

Лавров на седници СБ УН којом ће председавати Трамп

Извор: rs.soutniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
28°
31°
Sun
29°
Mon
27°
Tue
27°
Wed