Printscreen
Друштво Србија

МЕШТАНИ НЕ ДАЈУ РЕКЕ: У селу Паклештица одржан скуп против изградње мини хидроцентрала на Старој планини

ПИРОТ – На Старој планини у селу Паклештица данас је организован народни збор против изградње мини хидроцентрале на реци Височици и осталим старопланинским рекама под слоганом „Ниједну кап воде им нећемо дати“.

ВУЧИЋ: Ово никад нећу заборавити Путину, то сам рекао и Ангели Меркел

Збор је организовао Савез месних заједница Стара планина Темска, а присуствоао је велики број мештана старопланинских села, као и Пироћанаца и житеља других градова Србије.

На оближњој локацији „Владикине плоче“ планирана је изградња два километра дугачког тунела за, како наводе организатори, „потпуни нестанак Височице, најмоћније реке на Старој планини“.

Председник Савеза месних заједница Стара планина Александар Панић рекао је да је овај Дјурдјевдански скуп у Паклештици манифестација снаге народа и навео да је у Савезу 18 старопланинских села.

ТРУДНИЦУ (21) УПУЦАЛА ТРОГОДИШЊА ЋЕРКА: Девојчица узела очев пиштољ јер је мислила да је играчка

„Овде не може нико да продје ако му је намера уништење природе и река Старе планине“, рекао је Панић.

Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је недавно у Пироту да је против изградње мини централа у заштићеним добрима, али је крајем априла пресудом Управног суда у Београду поништено решење министарства којим се спречава изградња хидроелектране Паклештица на реци Височици на Старој планини.

„Овде смо и због ове пресуде Суда. Овај наш скуп треба да буде велика подршка министру Тривану, који је први прави министар екологије последњих година. Једна од порука скупа биће подршка њему и Влади. После овог протеста сачекаћемо одјеке и чекамо јул. Комисија ЕУ, која ће у јулу разматрати Поглавља 27 (у преговрима са Србијом) обећала је нашем Савезу да ће прво питање које ће поставит преговарачима бити управо питање Старе планине, а затим и остале еколошке теме“, додао је Панић.

(ВИДЕО) СУНЦЕ НАМ ШАЉЕ ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Припремите се за последње лето и почните да спремате залихе хране!

Члан Савета Месних заједница пореклом из Паклештице Јовица Јеленковић рекао је да је МХЕ Паклештица накнадно унета у Просторни план Србије.

„Прети опасност да Височица буде комплетно уведена у цеви. Не треба објашнајавти да у цеви нема живота. На овом делу Височице, поготову у кањону Владикине плоче, постоје заштићене (животињске и бијне врсте“, рекао је Јеленковић.

ОВО ВАС НИСУ УЧИЛИ У ШКОЛИ: ЧЕТНИЦИ СУ ОСВЕТИЛИ КРАГУЈЕВАЧКО СТРЕЉАЊЕ!

Члан Савеза месних заједница Стара планина Александар Јовановић Ћута истако је да су се окупили како би рекли „не“ копачима тунела и свима онима који се зову повлашћени производјачи електричне енергије, а чије су фирме погребна предузећа за планинске реке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЕПИЛОГ ТУЧЕ У ЈАРКУ Ухапшен нападач на припадника ЛДП

АМЕРИКАНЦИ ЗАБРИНУТИ: Руски носач авиона „Шторм“ мења однос снага у три региона

ВУЧИЋ УОЧИ ПУТА У АНКАРУ И МОСКВУ: Ердоган је тражио да ме лично сачека на аеродрому, то је велика част! Са Путином ћу разговарати о бројним темама, између осталог и о КиМ

Лазански: Ако желимо да останемо војно неутрални за Србију питање одбране мора бити…

Руски експерт за Балкан о посети Вучића Москви и Анкари

(УЖИВО/ВИДЕО) МАРШИРА 12.500 ВОЈНИКА! Пратите генералну пробу Параде победе у Москви!

Извор: Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
28°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
17°
Mon