Јелена Деретић, foto: Ministarstvo Pravde
Друштво Србија

МЕЊАМО ЗАКОН, ИЗВРШИТЕЉИ ВИШЕ НЕЋЕ МОЋИ ДА ГА КРШЕ: Помоћница министра правде Јелена Деретић најављује промене у овој области!

Закон о извршењу и обезбеђењу биће промењен до краја године, извршитељи више неће моћи да дивљају, биће им смањена овлашћења и снижене награде, каже за Информер Јелена Деретић, помоћница министарке правде.

Реагујући на велики серијал Информера, којим смо указали на неправилности у раду извршитеља, Министарство правде је већ почело израду нацрта новог закона! Он ће, према речима Деретићеве, између осталог, онемогућити извршитељима да продају имовину дужника будзашто, да им оптерећују две трећине примања, да зарађују милионе захваљујући сукобу интереса…

Нема бахаћења

Према речима Јелене Деретић, радна група Министарства правде даноноћно ради на томе да се заустави бахаћење извршитеља.

– У току су измене Закона о извршењу и обезбеђењу. Уводимо велике новине због којих извршитељима неће бити остављено простора да крше прописе. Пре свега, ту мислимо на продају имовине дужника на лицитацији, која ће се убудуће обављати електронским путем, чиме ће све бити много чистије. Куће и станови неће се продавати по вишеструко нижим ценама. Уз то ће бити знатно смањене и тарифе и награде извршитељима, поготово тамо где су извршитељи уложили минимум рада – објашњава Деретићева.

Она каже да ће нови закон спречити извршитеље да због неколико стотина евра дуга продају читаве куће и избацују људе на улицу.

– Повреда начела сразмере спада у ред тешких дисциплинских прекршаја, за које је прописано разрешење извршитеља. Ако се то било ком дужнику догоди, нека се одмах јави Министарству правде, јер радимо надзор 12 сати дневно. Код мањих износа, од на пример неколико стотина евра, јавни извршитељ је дужан да посредује између повериоца и дужника не би ли се све решило без продаје некретнине. Може да одложи извршење или да направи споразум да се дуг враћа на рате, јер заиста нема поенте да неко остане без крова над главом због минорног дуга. И, ако неким случајем мора да дође до продаје непокретности, овај закон предвиђа да цена не сме да буде нижа од 70 одсто вредности приликом прве продаје или 50 одсто приликом друге – каже Деретићева.

Нови закон снизиће и тарифе и награде за извршитеље, које више неће моћи да буду веће од основног дуга.

– Тарифа је направљена тако да се у односу на износ одређују предујам и награда за извршитеља. Ти трошкови нису толико велики да би се дуг дуплирао, осим у неким екстремним случајевима. Паралелно са изменом закона мењамо и тарифу, и за ове две године се искристалисало колико је оправдано нешто наплатити, а колико није. Примера ради, код наплате дуга преко рачуна, извршитељ нема неког великог посла осим два клика преко НБС-а – каже Деретићева и додаје да ће извршитељима убудуће бити онемогућено да увећавају дуг каматама правдајући се да не могу да пронађу дужника:

– То се више неће догађати. Израдили смо правосудни информациони систем у коме извршитељ на клик добија информацију о адреси дужника. И нема више рока од шест месеци до годину дана, колико су могли да траже адресу дужника, него све податке могу да сазнају из своје канцеларије. Тако спречавамо злоупотребе са слањима пресуда и решења, а уз то немамо ни трошак ни проток времена.

Заштита рођака

Помоћница министарке правде каже да је готово и са неправедном наплатом потраживања од имовине рођака дужника, па чак и станодавца.

– Нико од чланова породице, родбине или трећих лица не сме да одговара за дугове дужника. Не сме ничији новац или непокретност да се дира због туђег дуга, већ само оно што је у власништву дужника. Једини проблем који може да настане јесте када су у питању покретне ствари трећих лица који живе на истој адреси са дужником, јер извршитељ попише све ствари мислећи да су дужникове. Међутим, тада треће лице може одмах да напише приговор и достави доказ да су ствари његове – каже Јелена Деретић.

Скида се максимално половина плате

Помоћница министарке нам је рекла и да се за доспеле дугове са рачуна дужника више неће „скидати“ две трећине него половина плате.
– До сада се дужницима због доспелих дугова одбијало две трећине од зараде или пензије, осим када је реч о минималцу.- објашњава Деретићева.

Петоро суспендовано због сукоба интереса

Министарка правде Нела Кубуровић последњих месеци суспендовала је чак пет извршитеља због сукоба интереса.
– Законом је јасно одређено чиме јавни извршитељи смеју да се баве уз свој посао, а чиме не. Министарка је последњих месеци разрешила пет извршитеља јер је установљено да су власници или директори одређених привредних друштава, што је законом забрањено – рекла нам је Деретићева и додала:
– Поред тога, у последње три године добили смо 1.664 притужбе на рад извршитеља, због чега смо изрекли 36 опомена, 20 новчаних казни, четири трајне забране обављања делатности, три привремене забране, а у току је израда још три одлуке.

Нема више задирања у приватност дужника

Извршиоци више неће моћи ни да злоупотребљавају то што имају право на увид у све рачуне дужника.
– Те информације се строго користе у сврхе покретања извршног поступка. Ако би их извршитељ случајно користио у било коју другу сврху, он одговара за грубо дисциплинско кршење и може да буде разрешен. А кад буде разрешен, више нигде у правосуђу не може да се запосли ни као судија ни као нотар, а неће га примити ни у адвокатску комору. Извршитељи морају да буду опрезни јер им константно прети разрешење за озбиљније грешке које направе, а уз то и одговарају својом имовином за сву штету коју причине трећим лицима.

Шта ће се променити у новом закону
1. Награде за извршитеље, трошкови и тарифе биће значајно умањени
2. Извршитељи ће свакодневно морати да подносе извештаје о свом раду Министарству правде
3. Неће моћи да продају имовину дужника будзашто, већ само на строго контролисаним лицитацијама, преко интернета
4. Адресе дужника имаће у централном регистру, неће више моћи да се правдају да не могу да пронађу дужнике и тако путем затезне камате увећавају њихов дуг
5. Моћи ће да примања дужника оптерете само до 50 одсто, а не до две трећине, као што је био случај
6. Строго ће се контролисати евентуални сукоби интереса извршитеља
7. Ствари трећих лица, дужникових укућана, неће моћи да се плене пре него што се трећем лицу остави могућност да уложи приговор и докаже да је имовина његова

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Хрвати по старом: Повратничкој породици посекли 112 стабала маслине

(ВИДЕО) РАЗБИЋУ ТИ ГЛАВУ, СЛИНО ЈЕДНА: Комунални полицајац дивљао у Београду! Насрнуо на човека јер га је упозорио да КРШИ ЗАКОН

КАТАСТРОФА КОД ПАНЧЕВА: Експлодирали резервоари са нафтом, ватра се проширила на хангаре са житом, мештани у страху!

ОЧАЈАН! ПАЦОЛИЈУ НИЈЕ ДОБРО: Победило је зло!

ХОРОР! ПИТБУЛ РАСТГАО БЕБУ: Пас скочио у креветац и на смрт изуједао девојчицу стару само 5 ДАНА!

Informer

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
27°
Mon
27°
Tue
29°
Wed
28°
Thu