Министар Мектић, извор: youtube.com
Регион

Мектић: Прислушкивали смо и прислушкиваћемо

Министар сигурности БиХ Драган Мектић потврдио је данас да је Обавештајно-сигурносна агенција (ОСА) БиХ, у складу са законима и Уставом БиХ, прислушкивала одређене званичнике из Хрватске искључиво с циљем заштите економских интереса БиХ и њених грађана и најавио да ће званично Сарајево наставити то да чини и убудуће.

„Сасвим је легално и легитимно право сваке земље, па и БиХ, да штити све своје интересе и интересе грађана БиХ. Према томе, институције БиХ, али и нижи нивои власти, дужни су да штите те интересе”, рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Хрватски недељник Национал објавио је јуче да шпијуни из БиХ прислушкују, прате и тајно надзиру хрватске политичаре и предузетнике.

Национал је објавио документе и навео да је имао увид у више тајних извештаја босанскохерцеговачке Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА), који показују да „та служба води специјални рат против Хрватске, хрватског премијера Андреја Пленковића и спољне политике хрватске владе, али и хрватског народа у БиХ.„

„ОСА би номинално требало да штити државне интересе БиХ-а, укључујући сва три конститутивна народа у тој земљи. Међутим, извештаји те службе буде озбиљну сумњу у то да није увек тако, већ се ОСА злоупотребљава за афирмацију политичких интереса и агенде Бакира Изетбеговића, председника СДА и бошњачког члана Председништва БиХ-а. ОСА није једина државна институција у БиХ-у којој се приписује да се, у најмању руку повремено, злоупотребљава за политичке интересе једне странке и једног народа”, пише Национал у делу текста објављеном на свом порталу.

Мектић, међутим, истиче да су ОСА и све друге сигурносне агенције у БиХ дужне да штите и економске интересе БиХ и да заштите БиХ од нелојалних, некоректних напада који могу да утичу или угрозе економске темеље БиХ и да јој нанесу економску штету, као и њеним грађанима.

Наводећи да то раде и друге земље у Европи и свету, па тако и сигурносне институције БиХ, Мектић истиче да интересе БиХ и њених грађана и заштиту од „нечијих профитерских намера” институције сигурности у БиХ спроводе у складу са законима и Уставом БиХ.

„Све до чега смо дошли и што смо сазнали у вези са овом афером о којој су писали медији, предузимали смо у складу са законом и Уставом БиХ, штитећи њен економски интерес и не дозвољавајући подривање економског система унутар БиХ. То ћемо радити и даље, на легалан и законски начин”, поручио је Мектић.

Према његовим речима, приватни интереси „ударили су на целокупне интересе БиХ и то се мора спречити”.

„Да ли ће то сметати појединцима и групама у БиХ који су се нашли у свему овоме, као и некима из неке друге земље, то нас не занима. Нас обавезује интерес грађана и нећемо радити ништа против економских интереса других држава”, каже Мектић.

Он сматра да је „сада јасније зашто су неки страни званичници и политичари у последње време лоше говорили о БиХ”.

„Сада о томе дефинитивно много више знамо и све информације ћемо доставити кључним институцијама извршне, законодавне и других надлежних власти у БиХ, јер није на безбедносним агенцијама да предузимају одговор према другим државама, него то на основу валидних и тачних инфрмација треба да раде кључне институције сваке земље, па тако и БиХ”, рекао је министар сигурности, пише сарајевски портал Клиx, а преноси Танјуг.

О везама министра Мектића са сарајевским исламистичким структурама можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ДРАМА У МЕКСИКУ: Потрага за децом затрпаном испод рушевина школе (ВИДЕО)

Хумани гест навијача Келна према Звезди и Србији неће вас оставити равнодушним!

Вежба ,,ЗАПАД 2017″: Демонстрација надмоћи руских тенкова

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
1°
15°
Fri
18°
Sat
21°
Sun
18°
Mon